Az élmény nincs olyan messze, mint Makó Jeruzsálemtől

Több szempontból is érdemes felkeresni a Maros-parti kisvárost, Makót.


Valószínű, még bennünk, magyarokban sem mindig tudatosul, hogy Magyarország „termálvíz" nagyhatalomnak számít, hiszen a világon hasonló adottságokkal csak Franciaország, Izland, Olaszország, Japán rendelkezik. E csodálatos természeti értékünk egy része a dél-alföldi térség alatt található. Természeti adottságaink, történelmi fürdőink nem csak szépségükkel bűvölnek el. Számos bajunkra, betegségünkre nyújtanak gyógyírt. Már az ókori orvos, Hipokratész is így zárta a természetes gyógymódok felsorolását: "a víz mégis a legjobb". Ennek a mondásnak igazságtartamáról leginkább akkor győződhetünk meg, ha nyakig belemerülünk egy gyógyvizes medencébe. A dél-alföldi régió erre jobbnál jobb lehetőségeket kínál. Több szempontból is érdemes felkeresni a Maros-parti kisvárost, Makót. Makó főként a makói hagyma révén ismert, ami hungarikum, de turisztikai vonzerejét növeli, hogy Magyarország legvirágosabb városa. Legfőbb vendégcsalogató eleme azonban a termálvíz, amelyet a fúrások 1956-ban juttattak felszínre. A Makói Termál- és Gyógyfürdő (a létesítmény által kibocsátott marketinganyagokon a Hagymatikum, a fürdők fürdője) egy élmény-, gyógy- és wellnessrészlegekkel is rendelkező fürdőkomplexum a belváros szívében. A Termál- és Gyógyfürdőt az évtizedek alatt folyamatosan bővítették, 2012 januárja óta pedig teljesen új épületegyüttessel, wellness-, gyógy- és élményelemekkel várja az idelátogatókat. A gyógyvíz jótékony hatásait a Marosból származó gyógyiszap egészíti ki.
Nyilván a Kussuth-díjas Makovecz Imre nem azért tervezte a makói Hagymatikumot, hogy az alliteráció ne csorbuljon, hanem mert hova máshova álmodhatta volna meg ezt az organikus épületegyüttest, mint a hagyma hazájába. A Hagymatikumba látogató betegeket a makói gyógyvíz és a Maros folyóból nyert makói gyógyiszap páratlan kombinációja főként mozgásszervi és gyulladásos betegségek leküzdésében segíti. A széleskörű wellness szolgáltatások közt lehetőség nyílik többféle masszázsra, a számtalan szauna közül pedig igazi különlegességet jelenthet a fényözön- és a makói szauna. Előbbi a kabinban változó színek biológiai hatásával egészíti ki a kúrát, míg a makói szauna kabinjában a cédrus burkolat mögötti megvilágítás egy makói hagymával díszített üvegablakon történik és alacsony páratartalom mellett egyesíti a finn szauna és a különleges felöntések hatásait. Ezen kívül választhatunk még az aroma, gyógynövényes, infra és kelo szaunák közül. A fürdő komplex igényeket is kiszolgál. A wellnesst beauty részleg egészíti ki fodrászattal, pedikűr és kozmetikai szalonnal. Nyáron élménymedence is működik buzgárokkal, gejzírekkel és hullámfürdővel. A családok szórakozásáról és pihenéséről a HagyManó játszóház, csúszdás és tocsogó medence, valamint a baba-mama pihenő gondoskodik. A játszóházban mindenütt kirakók, logikai játékok, izgalmas színek és formák várják a gyerekeket, akik kergetőzhetnek a kalandpályán, vagy készségfejlesztő játékokkal tesztelhetik ügyességüket. A sherwoodi erdő hangulatát idéző gyerekmedencét Robin Hood varázslatos kalandjai ihlették. Hagymamma házias ízeivel várja vendégeit a fürdő étterme, a Nyugi Bárban pedig gyümölcskoktélokkal is lazíthatnak a szaunázók, valamint a játékteremben kártyázó, biliárdozó vendégek.
Ha pedig a fürdőzés után kulturális élményekkel akar valaki gazdagodni, itt arra is van lehetőség. Elég egy rövid sétát tenni a városban, hogy rácsodálkozzunk Makovecz Imre tehetségére, mert - hazánkban egyedülálló módon - tíz középület és egy köztér valósult meg a tervei alapján. Az általa létrehozott organikus terek különös eszmei és esztétikai értéket képviselnek.
Hogy szélesebb körben tudjanak élni az egészségturizmus kínálta lehetőségekkel, érdemes Szép Kártyát igényelni a munkáltatóktól, és ahol lehet, maximálisan kihasználni a kártya nyújtotta lehetőségeket.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek