Az elbizakodott egérke

****

 

 

Élt egyszer régen egy család. Az asszony mindig rendben tartotta a lakást. Minden ment szépen. A család szeretetben élt. Békességben. Szegények voltak. Az asszony mindent elvégzett a ház körül, amit lehetett. Tyúkokat, kacsákat nevelt. A férje sokat dolgozott. A gyerekeknek szűkösen, de megvolt mindenük. Boldogságban teltek a napok, vidámságban. Napjaikat azonban egy egér keserítette meg. Mindent megrágott, amit csak talált a házban. A kamrában a lisztes zsákot rágta ki. Tanakodott az asszony és az ember mit csináljanak. Először az egérfogóval próbálkoztak.

- Azt hiszik, majd az egérfogóból veszem ki a sajtot. Nem járnak túl az eszemen.-gondolta a lyukból az egér. Egér Elemér. Mert ez volt a neve.

Valóban, nem tudták megfogni. Azután egy lapot szedtek elő. Ragasztót kentek rá. Hátha erre ráragad.

- A legyek is ráragadnak a ragasztós papírra. Már csak az egér is ráragad.- mondta apóka.

- Ó ez se lesz jó, nem megyek rá.-nevetett magában Elemér.

A család tanakodott. Mit is csináljanak? Nem tudják elcsípni az egeret.

Egyszer a legnagyobb fiú így szólt:

- Rajzolok a lyukhoz egy macskát. Ettől biztos félni fog. Ha már nincs igazi macskánk. A macska, amit rajzolt a gyerek olyan lett, mint az élő. Odatették az egérlyukhoz.

- Nem jártok ti túl az eszemen! Továbbra is kijárok én innen.-mondta Elemér. Így is történt. A család tanakodott továbbra is. Míg az apa megint így szólt:

- Tudom a kutyáktól nehéz macskát tartani, de hoznunk kell. A kutya nem fogja az egeret, de majd a macska! Majd csak megbarátkoznak a kutyával. Hoztak egy élő cicát. A macska megérezte az egér szagát. Odatelepedett macska, Bandi a lyukhoz. Bandi lett a családnál a neve. Macska Bandi. Várt türelmesen.

- Még mindig ezzel a rajzos macskával próbálkoznak.-hahotázott az egér. Semmit nem sejtve kiment a lyukból. S akkor történt a baj. A macska elkapta az egeret.

- Megvagy. Megvagy te beképzelt egér! Nagyon elbizakodtál.

- Ne bánts! Elmegyek innen.

A cica jószívű volt elengedte. Jó tanácsként adta:

- Sose légy ennyire elbizakodott!

- Nem leszek és örökre elment a házból.

Mindenki Macska Bandit dicsérte és dicsőítette, a legelőször ő kapott inni a frissen fejt tejből. Boldogan éltek és azóta sincs több egér a ház környékén.

 

 

Taschner Katalin 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Panka
#2. 2021. szeptember 21. 16:27
Remekállatmese tanulságokkal
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek