Andor: Telipohár szindróma

Milyen kutat ás? Gyógyszer! Újszülötteknek

 

Zsolt sietősen szedte a lábait, késésben volt. Egy baráti társaság összejövetelére volt hivatalos, ahová több, régen látott évfolyamtársa is meg volt hívva, akikkel feltétlenül találkozni szeretett volna. Magában szidta az újonnan bevezetett busz-menetrendet. Még látta a megállóban a járművet, de felmérve a távolságot, látta, hogy hiábavaló erőlködés lenne, ha futva próbálná meg elérni. Különben is nem mai gyerek volt már, tapasztalatból tudta a régi igazságot, a nők és a villamos után nem szabad futni, az egyik megy, a másik jön. Mikor megnézte a menetrendet, bosszankodva látta, hogy a következőre 15 percet kell várni. Hát ennyi lesz a késésem, mormogta magában. Az ajtó előtt megállt. Megnézte a kezét, látta, hogy a sietéstől jobban remeg, mint egyébként, mert már évek óta küzdött kisebb-nagyobb sikerrel a Parkinson-kórral. Várt ezért néhány percet, majd csöngetett. Beült a vidáman beszélgető társai közé, és lopva a kezére pillantott. Megnyugodva állapította meg: semmi árulkodó jel nem látszik a betegségéről.
Ekkor a házigazda behozott egy üveg jófajta, száraz, villányi vörösbort. Zsoltnak is tölteni akart egy - a keze ügyébe kerülő - hosszúkás pezsgőspohárba, de ő tartózkodóan maga elé emelte a kezét, és szinte automatikusan mondta a hivatalos szöveget:
- Jaj, köszönöm, de gyógyszert szedek, nem ihatok egy cseppet sem!
Felötlött benne a másik típusszöveg is: Vörösbort csak egy jó ebéd után szabad fogyasztani, de mikor kapok én egy jó ebédet? Természetesen vendégségben még tréfából se volna szabad ilyesmit mondani, különben is kap ő elég hideget és meleget a feleségétől otthon, ha megemlíti ezt az alapigazságot.
Hirtelen arra gondolt: - vajon a modern gyógyszerkutatás vizsgálja-e konkrétan egy pohár minőségi vörösbor és egy requip tabletta együtt elfogyasztásának a betegségre gyakorolt hatását? Ugye hogy nem! Lehet, csodálatos állapotjavulást okozna! Elintézési mód ez, hogy kényelemszeretetből, felületesen odaírják, hogy szeszesitalt nem szabad fogyasztani? Tudom, tudom, a mértéket be kell tartani, semmi esetre se fogyasszunk a gyógyszerből többet, mint az előirt - figyelmeztette magát!
Na, hogy a kutatás ezen hiányosságait kipótolja, a folyamatos unszolásra azt válaszolta: jó-jó, de csak egy fél pohárral! De melyik az a házigazda, aki az engedélyre nem tölti tele a poharat? Így történt ez most is. És ekkor hirtelen, hasonlóan ahhoz az érzéshez, amit egy tériszonyban szenvedő érezhet a 30 emeletes felhőkarcoló tetejéről letekintve - iszonyatos belső remegés fogta el. Ekkor észlelte, hogy a pohár 25 centiméterrel előtte, 40 cm-es - parkinsonos szemmel alig látható, rémisztő mélységben várakozik rá. És ekkor úgy elkezdett remegni a keze, mint egy vasárnapi mise végén a templom előtt bádogbögrével kolduló hajléktalané. Nem is mert a szabadkézi gyakorlathoz hozzákezdeni. Előre hajolva, szinte letérdelve, két kézzel az asztalra szorítva a poharat, lehörpintett egy kicsit a jóféle borocskából, majd kiegyenesedve, óvatosan körülnézett és környezettanulmányozást végzett. Semmi változást vagy szörnyülködést nem látott a szemekben, mintha mi sem történt volna, tovább folyt a beszélgetés. A jó barátok már csak ilyenek! S ekkor történt a csoda, a 8-as erősségű kézrengése 2-es erejűre mérséklődött. Ezután már nyugodtan - igaz két kézzel fogva - normális módon megitta a poharában maradt nedűt.
Az eset kapcsán a következő végkövetkeztetésre jutott:
1. Lehet, hogy neki csak a Parkinsonos tünetekkel járó, eddig ismeretlen, idült alkoholizmushoz hasonló jeleket mutató betegsége van, a remegés megszüntetéséhez meg kell innia egy pohár vörösbort, és minden megy a normális kerékvágásban tovább. Na, ezt kapjátok ki, gyógyszerkutatók! Mindjárt megszületett benne egy elhatározás: a kutatásokat 2 pohár vörösbor + 1 requip irányába szabadalmaztatni kéne! Lelki szemei előtt látni vélte az újságok címoldalán őles betűkkel megjelenő híradást, ennek az új módszernek a gyógyító erejéről. Mivel szerény személyében egy magyar feltalálót tisztelhetnek, biztos, hogy a szomorú tapasztalatok alapján a gyakorlati megvalósítás külföldre kerül! Már látta lelki szeme a tulipánt (a Parkinsonos betegek jelképét) utánzó piros műanyag kapszulában árusított borpárlatot és némi requipet tartalmazó új gyógyszert, a Pia-req-et.
2. Egyszerű pszichés megbetegedése van. Egy teli poharat látva, addig remeg, amíg ki nem issza. Utána tünetmentes időszak következik! Ha ezt az intervallumot a két ivás közt 10-20 évre ki lehetne bővíteni, nem lenne több Parkinson-kóros! Minden esetre hazafelé menet vásárolt egy csomag szívószálat a drogériában. Az is egy elfogadható alternatíva lehet. Nem igaz?

 

A kép forrása

 

(Hozod a szokásos formádat, kedves Andy barátom! Fityiszt mutatsz a betegségnek. Helyes! - Eliza)


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
andor
#14. 2014. május 2. 15:30
Drága Barátom, Answer!
Köszönöm az 1 perces szinthez közelítő kedves írásodat. Igyekszem, hogy a továbbiakban is jó legyen olvasni engemet!
Sok szeretettel Andy
előzmény: Answer hozzászólása, 2014. május 1. 19:55
andor
#13. 2014. május 2. 15:17
Kedves Ariadne!
Nagyon örülök, hgy nagyon jónak találtad!
Az írás célt ért! :)
Szeretettel Andy
előzmény: ariadne hozzászólása, 2014. május 1. 19:00
andor
#12. 2014. május 2. 15:11
Kedves Kató!
Megörültem hozzászólásodnak és köszönöm kedves soraidat. Megnyugtathatlak, a kisérletek folytatódnak és próbafázisban vannak.
Szeretettel Andy
előzmény: Juhász Kató hozzászólása, 2014. május 1. 14:32
andor
#11. 2014. május 2. 15:01
Drága Barátom, kedves Eliza Beth!
Köszönöm, hogy megtiszteltél látogatásoddal! Ami miatt a harmadik késik:
130 helyett 200 oldalra bővítettem
Hasznos tanácsaidat megfogadva föladtam a hályogkovács szakmát, javítható, szinte betüről-betüre átvizsgálva folytatom. Sok időt eltöltöttem az eló - és hátlap megtervezésével. Ezeknek olyanoknak kell lenni, hogy kényszerítsék a belelapozást. Az eddig végzett munkám a laptopomon van, az pedig 3 hete a szakembernél van. Csak remélem, hogy a memőria nem ment tönkre!
Nem utolsó sorban az influenza és a lustaságom.
Szeretettel Andy
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2014. május 1. 13:18
andor
#10. 2014. május 1. 23:34
Leghívebb olvasóm, kedves Mara!
A következő írásomban majd megpróbálom igazolni távolmaradásomat. Nem fogsz kacagni rajta! Hát nem lehet mindig vidámkodni, bár nekünk, - nyavalyagyüjtőknek ez kötelező, mert gyógyít!. Ne búsulj, már érlelődik az új, garantáltan vidámnak szánt írásom is! Addig is szeretettel minden jót kíván Neked, barátod
Andy
előzmény: Mara hozzászólása, 2014. május 1. 08:51
Answer
#9. 2014. május 1. 19:55
Drága Barátom!
Nagyon megörültem az írásodnak!
Régen jártál erre, de azt még nagyobb örömmel tapasztaltam, hogy fanyar iróniád, egyedi stílusod mit sem változott!
Miért is változott volna?
Nagy erő lakozik benned, és ha ez az erő még nagyobbá válik egy kis vörösbor bevitele esetén, ám tedd azt!
Akár szívószállal is...
Jó volt olvasni Téged!
Szeretettel: Answer
ariadne
#8. 2014. május 1. 19:00
Hát ez nagyon jó:))))
Juhász Kató
#7. 2014. május 1. 14:54
Helyesbítek: vörösbor.
Juhász Kató
#6. 2014. május 1. 14:32
Kedves andor!
Örömmel olvastam írásodat, mert humorod nem hagyott el, ezek szerint jobban vagy.
A vörös bor bizonyítottan gyógyszer. A kapszulába zárt mérgekkel szemben vannak fenntartásaim.
Javaslom, folytasd a kutatást.
Jó egészséget kívánok!
Eliza Beth
#5. 2014. május 1. 13:18
Épp most olvastam az útibeszámolódat! Nem semmi vagy, Andy! De annak azért örülök, hogy még nem jött el az időd, annak kevésbé, hogy a könyvedé sem...
előzmény: andor hozzászólása, 2014. május 1. 07:31
Mara
#4. 2014. május 1. 08:51
Drága Andi!
Már régen olvastam az írásodat, és jó tippet adtál. Állítólag nekem sem szabad alkoholt fogyasztani az orvosságok miatt (én szeretek szédülni, elesni, érszűkület az agyban, epilepszia), nem sorolom tovább, de mivel nem vagyok borivó, én inkább pálinkával próbálkozok "feltaláló" lenni.

Szeretettel olvastalak és ölellek: Mara
andor
#3. 2014. május 1. 07:31
Kedves Koránkelő Barátom!
Nagygn megörültem szívet melengető írásodnak, mert nem rég tértem vissza egy általam már megszokott tanulmányútról. Úti élményeimről készült beszámolómat már nehéz volt vidámra venni, Megpróbáltam! Köszönöm, hogy olvastál! Legyen szép napod!
Szeretettel Andy
előzmény: siktár éva hozzászólása, 2014. május 1. 07:04
siktár éva
#2. 2014. május 1. 07:04
Azt szeretem Benned kedves András, hogy olyan írói tehetséggel rendelkezel, hogy ezt a nem kis problémát, úgy tudod előadni, megírni, hogy derűt csalsz az emberek lelkébe. Ez nagyon jó emberi tulajdonság és csodás jellemre vall. Szeretettel olvastalak és gratulálok!:-)

Évi
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Az elbizakodott egérke