Amikor én még kissrác voltam

A legjobb autó a Moszkvics és a Volga volt. A magyar válogatott könnyeden bejutott a világbajnokságra, Albert gólkirály volt.

 

Villamos járt a Rákóczi úton, átadták az Erzsébet-hidat, állítólag besúgók ültek a templomokban, hogy feljegyezzék ki jár oda, sok szülő nem merte beíratni a gyerekeit hittanra. 2-3-4 gyerek is volt egy családban és a legtöbbnek csak egy apukája és anyukája volt. A kisgyerekeknek elmagyarázták, hogy sok hazugságot tanítanak az iskolában csak erről nem szabad beszélni.

 

Nem szabadott szidni a "rendszert", a kommunistákat, a Szovjetuniót és Kádárt. Rákosit már halkan lehetett. Nehéz, egyeseknek lehetetlen volt útlevelet kapni, nem volt Nescafé, banán, gyümölcsjoghurt, vasárnap még kenyér se A Népstadionban rendszeresen teltház volt, a színházakba nem lehetett jegyet kapni mert felvásárolták a szocialista brigádok. Rendszeresen ülésezett az üzemi háromszög, pontosan jártak az utcai órák, éveket kellett várni telefonra, lakás- és gépkocsi-kiutalásra, a társbérlő halálára. Dallamosak voltak a táncdalok. nem volt miniszoknya, a fiatalok nem tegezhették a felnőtteket. az iskolákban nem szabadott a diákoknak dohányozni. Nem volt papír zsebkendő, a Párt megszabta, hogy mi a helyes a művészetben, irodalomban, zenében, stb . . . Az iskolai ünnepségeken mozgalmi dalokat énekeltünk, köztük a Szovjetunió és Franciaország himnuszát. Leányok és férjezetlen nők csak ritkán szültek gyermeket, házasságkötés előtt csak nagyon ritkán költöztek össze a párok. A legjobb autó a Moszkvics és a Volga volt. A magyar válogatott könnyeden bejutott a világbajnokságra, Albert gólkirály volt. Hirtelen ennyi jutott eszembe.

 

Amikor én még kissrác voltam nem ez volt a kedvenc slágerem, mert ez későbbi.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Answer
#4. 2012. december 16. 19:13
Igen így volt.
Sajnos (koromnál fogva) tanúsíthatom!
Eliza Beth
#3. 2010. november 24. 23:28
Remekül összeszedted így hirtelen. Mennyi igazság van szavaidban! (nem kérdés, kijelentés, vagy inkább felkiáltás!)
Döme Zsuzsa
#2. 2010. november 24. 21:22
Ebben a "hirtelen ennyi"-ben minden benne van.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek