Aida és Nimród

Csak mondj igent! - Ötletelés tömeges esküvőre, szembekötős játékra, szerencsét hozó ajándékok adására menyasszonytánckor :-)

 

 

Ragyogó napsütésre ébred Nimród. Szíve a torkában lüktet, amint szerelmére, Aidára gondol. 
Nemzettségük szokásaihoz híven már egy hete nem találkozhatott sem ő, sem a többi vőlegény az égiek által hozzájuk rendelt szerelmeikkel, melynek betartása érdekében a menyasszonyokat egészen a ceremóniáig a szomszéd faluban szállásolják el a jóravaló népek. A megtisztító ceremóniának, melynek során mind testileg, mind lelkileg is felkészítik az Istenek által egymásnak rendeltetett szerelmeseket a közös életre, a mai napon lesz vége. Idén hetvenhét pár fogja kimondani a boldogító igent. Hetvenhét pár fog hetedik hónap hetedik napján egybekelni, ennél szerencsésebb előjelet el sem tudtak volna képzelni a törzs javasasszonyai.

A nap egy pillanatra elvakítja Nimródot, amint kilép szürke sátrából. Nagyot nyújtózkodik, miközben beszívja a kis tisztást körülölelő erdő nyári, friss illatát. Léptei a szertartás helyszínéhez vezetik. Már a fák takarásából megpillantja a tavacska csillogó tükrét. Eszébe ötlik, Aida mennyire imádja ezt a környéket! A virágokkal teletűzdelt víz felszínét, melynek langy melegében életük első tavaszán közösen mártóztatták meg őket a javasasszonyok, az élet ajándékának ünnepén. Szereti a körülötte lévő füves területet, melyen kisgyerekként oly sokszor fogócskáztak, és valósággal odavan a mindezt körülölelő erdőért, melynek fái jótékonyan fedték el kettejük szerelmének kibontakozását. Most viszont nem a megszokott látvány tárul az idelátogatók szeme elé.

A tóparton ugyanis már napokkal ezelőtt felhúzták a hófehér sátrakat, készülve az egyesülés ünnepére. Csak úgy sürögnek az emberek... Az asszonyok többnyire a temérdek étek készítésével, a férfiak rakodással, az idősebbek és a gyerekek a díszítésekkel foglalatoskodnak. Egyedül a vőlegények azok, akik ma nem csinálhatnak semmit, csak ülnek a mező szélén, és meghatottan nézik a dolgozókat. Azokat, kik csakis értük végzik munkájukat. Nimród is odamegy a többiekhez, és beszélgetésbe elegyedik velük. Mindannyian izgatottan várják, hogy a nap az ég tetejére érjen, és ezzel együtt kedvesük is megérkezzenek.

Mire pályája csúcsára ér a fényes égi test, addigra a tömeg is elcsendesedik. Munkájukat befejezvén csatlakoznak Nimródékhoz, s most tekintetüket a távolba meresztve várják a fiatal leányok közeledtét. Az idő egy pillanatra megáll, amint a tó mögül, a fák takarásából szinte egyszerre lép elő hetvenhét pár láb. Egy pillanatra mindenki elámul a menyasszonyok szépségén, valamint a hófehér, gyöngyökkel ékesített, combközépig érő ruhákon, melyek ugyan eltakarnak mindent, amit kell, mégis kiemelik a lányok nőiességét, a dús kebleket, s közben a formás lábakra is rálátást engednek. Mindegyikük félig átlátszó, pókháló vékonyságú fátyollal takarja arca pírját, melytől sejtelmessé, varázslatossá és egyben felismerhetetlenné is válnak a távolban várakozók számára. Felhangzanak a férfiak kezében a dobok, és meztelen talpú tánc veszi a kezdetét, amint közelednek a szépségek a tavacska innenső részéhez. A vőlegények is kilépnek a sorból, bár még nem indulnak el kedvesük felé.

Aidában egyszerre ül meg az öröm és a félelem. Tánc közben, miközben közelít kedvese felé, egyre inkább rettegés üli meg a szívét. A dobok lüktetése átáramlik belé is, s szíve hol a szerelemtől, hol a kétségbeeséstől kalimpál velük egy ütemben. Amint közelednek a lányok a tömeghez, úgy gyorsul fel a zene, úgy gyorsul fel a tánc és a szívverés. A tempó fokozódik, lassan a végletekig felpörgetve a hölgyek mozdulatait, majd hirtelen, mintegy varázsütésre abbahagyják a dobolást. A lányok utolsó mozdulatokat befejezve, egyenes háttal, mintegy ötven méterre állnak meg kedvesüktől. Ötven méter épp elég ahhoz, hogy a leendő férjek még ne láthassanak át a vékony fátylakon, de elegendő ahhoz, hogy korábbi mozdulataik, alakjuk alapján már sejtsék, ki is a szívük választottja.

A feszültség kézzel foghatóvá válik, amint tarkójuknál hátranyúlva Aidáék egy újabb fátylat húznak előre, elfedvén arcukat a nap fényétől, és teljes sötétségbe burkolva önmagukat. A férfiaknak innentől csak egyetlen esélyük van arra, hogy kiválasszák létük értelmét. Ha rosszul döntenek, és nem a megfelelő lányhoz állnak oda, akkor még egy évig várniuk kell az egybekeléssel, így még egy évig nem alapíthatnak családot. Sőt, ha tévesen választanak, akkor annak a leányzónak, akit felfednek, annak is elszalasztják a lehetőségét, hogy egy éven belül felesége lehessen kedvesének. Nimródék gyöngyöző homlokkal indulnak előre.

Aida szíve majd szétrobban a torkában. Dübörögnek benne az érzelmek. Vaksötétben kell neki átélnie mindazt, míg szerelme dönt. Érzi, amint valaki felé közelít. Megáll előtte a férfi. Más a szaga, a kisugárzása, a szelleme ennek az embernek. A lány érzi, sőt, tudja, hogy nem Nimród az, ki előtte áll, ám nem mozdulhat, nem jelezhet, mert akkor a részére vége a szertartásnak. Egy kéz nyúl a fátyol felé. A leányzó szeme megtelik lemondásteli könnyekkel, mikor az előtte álló ember mégiscsak meggondolja magát, odébb áll.

Nimród egy pillanatra elszédül, amint látja, hogy egyik pajtása majdnem felfedte annak a hölgynek a kilétét, akit ő Aidának vél. Most, hogy odébblépett a srác, gyorsan odafurakodik vélt kedvese mellé. Fejében cikáznak a gondolatok. Próbálja maga elé rajzolni szerelmét. Csak nehogy rosszul válasszon! Belélegzi annak illatát, próbálja behatárolni alakját, termetét. Szíve azt diktálja, az előtte álló lány a kedvese, ám az valahogy mégis másként néz ki, más lett a kisugárzása, az aurája. Csalódottan indul odébb, ám egyetlen lépés után meggondolja magát. Visszafordul, és lelkére hallgatva felfedi a lány kilétét...

A dobok újra megszólalnak. A párválasztási ceremónia véget ért. Azok, akiknek sikerült kedvesüket kiválasztani, most boldogan rohannak be a tóba, hogy eljárják szerelmi táncukat a megtisztulási szertartás utolsó fázisaként. A parton álló vendégsereg tagjai nevekkel ellátott kosarakba rakják szerencsehozó talizmánjaikat, mindegyik annak a párnak adva saját készítésű emléktárgyát, amelyiket arra a legérdemesebbnek tart. Csak néhány szerelmes marad a tisztás közepén a jövő évi szertartásra várva. Nekik idén nem sikerült, de ezen nem búslakodhatnak sokáig, hiszen tudják, az Istenek csak úgy akarják őket együtt látni, ha már készen állnak arra, hogy egész hátralévő életüket közösen éljék le. Így megpróbálják félretenni bánatukat, esetleges sérelmüket, és a többiek sikerét próbálják szem elé helyezni, örülni az ő boldogságuknak.

Nimród és Aida sírva borul egymás nyakába. Tánc közben könnyeik egybefolynak arcukon. Az öröm könnyei ezek, egy új család megalakulásának a könnyei, mellyel a tó vízét táplálják ők is a mai nap, akárcsak sorstársaik is már évszázadok óta... 

 

 

 

 

 

A játék részletei

Kép forrása

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Eliza Beth
#27. 2012. október 10. 20:06
Szerénke.... :-)))
előzmény: Balage hozzászólása, 2012. október 10. 16:50
Balage
#26. 2012. október 10. 16:50
Kincsekre? Nálam? Irulok-pirulok....
előzmény: Lakó Péterfi Tünde hozzászólása, 2012. október 9. 23:04
Lakó Péterfi Tünde
#25. 2012. október 9. 23:04
Keresgélek, halászgatok, s kincsekre találok :))
előzmény: Balage hozzászólása, 2012. október 9. 21:29
Balage
#24. 2012. október 9. 21:29
Örülök neki, hogy tetszett. Bár megleptél, hogy előhalásztad ;o)
Így duplán köszönöm, hogy olvastál :o)
előzmény: Lakó Péterfi Tünde hozzászólása, 2012. október 9. 21:23
Lakó Péterfi Tünde
#23. 2012. október 9. 21:23
Jujj, de szép írás!!!! Annyira izgultam amikor választaniuk kellett, már-már én voltam a lány börében!!! Gratulálok! nagyon tetszett!
Balage
#22. 2012. május 30. 13:55
Te aztán belelátsz az ember gondolataiba is Andy!
Épp most akartam egy előzménytörténetet írni Aida elrablásáról, mikor csecsemőkorában elrabolták, elhurcolták Mezopotámiából, és eladták Nimródék nemzettségének...
De, mivel lelőtted az ötletet, lehet, inkább más téma után kellene néznem... :D
Örülök, hogy olvastál ;O)
előzmény: andor hozzászólása, 2012. május 29. 21:09
andor
#21. 2012. május 30. 11:20
Kedves hozbi!
Kicsit helyesbítenék! Ha két ember kapcsolata igaz szerelemmel indul, azoknak reményük van arra, hogy életük végéig nagy-nagy szeretetben, roszban-jóban egymást támogatva együtt
maradnak! Örökké tartó szerelem csak a költő fantáziájában van! Mert az igaz szerelemnek nem csak érzelmi, hanem testi kapcsolatai is vannak, amik sajnos behatároltak. Ez az én 50 éves "férjléti" érzésem! Én ezt a boldoggá tevő reményt tudom közvetíteni feléd, felétek! Hidd el ez is nagyon jó dolog, jó így élni!
Szeretettel Andy
előzmény: hozbi hozzászólása, 2012. május 30. 01:46
hozbi
#20. 2012. május 30. 01:46
Köszi az áldást!
Tényleg nagyon jól sikerült az írás.
Örülök, hogy így érzel még 32 év 'asszonylét' után is! Ezek azok, amik sok embernek reményt adhatnak, hogy a szerelem tud örökké tartani. :-)
előzmény: dezsoili hozzászólása, 2012. május 28. 19:54
hozbi
#19. 2012. május 30. 01:33
Nagyon igazad van szerintem is, hogy akik összetartoznak, kisugárzásból is megismerik egymást.
Köszönöm a gratulációdat!
előzmény: Answer hozzászólása, 2012. május 27. 18:11
andor
#18. 2012. május 29. 21:09
Hát IGEN! Elolvasva ezt a hangulatos, lélekhez szóló, jobb, szebb jövőt váró írást, egy dolgom maradt csak,"Balagesen" megnyilatkozni: tetszett, grat.
Na persze jó kis írás ez, mert elolvasása után tovább gondolkodásra készteti az embert, de sajnos egyben fölébreszti a mélyen alvó kisördögöt is, aki elkezd a fülembe ilyeneket súgni: Nomen est Omen, majd hangosabban: Nimród est Women! Azaz a nevek kiválasztása! Az az Aida... Miért nem Emese, Emőke, Csenge vagy más a korhoz illő, az írásba beilleszthető magyar női név? Mert így a latin fenyegetést követve, a mezopotámiai, asszír Vadász nevet viselő király, aki mellékfoglalkozásban bibliai személy és mint Góg és Magóg apja, a magyarság alfája, nőül veszi az etióp király rabságban levő lányát, Aidát, magára vonva a befalazásos közös halál fenyegetését!
Szeretettel Andy
Balage
#17. 2012. május 29. 10:31
Nagyon jól estek szavaid. Vigyáznod kell, mert ha így bókolgatsz, még beképzelt leszek, és azt hiszem, jól írok ;o)
Köszönöm az áldást is, Kat nevében is!
előzmény: dezsoili hozzászólása, 2012. május 28. 19:54
Balage
#16. 2012. május 29. 09:57
Örülök, hogy tetszett. Szerintem akkor van igazi összhang, ha csukott szemmel is ráismersz a kedvesedre ;o)
előzmény: Juhász Kató hozzászólása, 2012. május 27. 18:27
Balage
#15. 2012. május 29. 09:56
Köszönöm elismerő szavaidat, szerelmi megjegyzéseidet.
A gratulációt meg külön is köszi ;o)
előzmény: Answer hozzászólása, 2012. május 27. 18:11
dezsoili
#14. 2012. május 28. 19:54
Pazar a történet! Ha közelebb laknék, egészen biztos, csendben meghúznám magamat valahol az utolsó padban, és magamba szívnám harmonikus igenetek varázsát. Csodálatosan írtad le a szertartást.
Tisztítson meg a tó vize, égesse el, ha valaha is volt, minden fájdalmatokat a felejtés tüze és emeljen magasba a jövő szele, miközben lelketek dobjai egyre hangosabban dübörögnek!
32 éve férjes asszonylétemre, még érzem az illatot, látom a fényt, és fel tud emelni a felhők fölé a boldogság érzete. A szerelem nem csak kémia! Aki ezt állítja, az soha sem élte át.
Isten áldjon meg benneteket, tegye örökkévalóvá szent elhatározásotokat! Lélekben veletek leszek. Ennél szebb szerelmi vallomást, és hűség fogadalmat egyben, még soha sem olvastam. Gratulálok!
Juhász Kató
#13. 2012. május 27. 18:27
Kedves Balage!
Nagyon szép történetet találtál ki a
közelgő nagy eseményhez.
Tetszett a párválasztás módja. Hiába van letakarva a menyasszony, ha megvan az összhang két ember között, mágnesként
vonzzák egymást, mint ti is.
Answer
#12. 2012. május 27. 18:11
Nekem ebben az írásban a javaslatok beindítási szándékán túl egy dolog jött át nagyon.
Ez pedig a párfelismerés.
Akik összetartoznak, kisugárzásból is megismerik egymást.
Ha ez nem sikerül, akkor vagy fiatal - és még próbákra szorul - a kapcsolat, vagy nincs meg a duál lángja.
Ami az ötleteket illeti, a régi idők esküvői (is) adhatnak tippeket.
Extrém ötletek ide vagy oda, mégiscsak az a lényeg, hogy egymásra találtatok kedves Balalge és Kat.
Küldök egy kis előgratulációt!
Eliza Beth
#11. 2012. május 27. 13:00
Jól van na, bocsibocsibocsi! :-)))
előzmény: Balage hozzászólása, 2012. május 27. 12:55
Balage
#10. 2012. május 27. 12:55
Még valóban nem, megvárom előtte a bemutaót :P
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2012. május 27. 12:51
Balage
#9. 2012. május 27. 12:54
A pap vállalta, de Kat nem nagyon preferálta a korai kelést.
Bár ki tudja, lehet, hogy a vacsit időzít este 7.07-re, a rokonok nem kis elégedetlenségére... Vagy, talán a menyasszonytánc lesz ekkor? Van pár ötletem erre a percre is, de az legyen meglepi ;o)
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2012. május 27. 12:49
Eliza Beth
#8. 2012. május 27. 12:51
"Az Isteni 3-at ki nem hagynám" -- Még az Isteni 2-t sem élted túl... Lehet, elmarad az esküvő....
előzmény: Balage hozzászólása, 2012. május 27. 12:47
Eliza Beth
#7. 2012. május 27. 12:49
Most nagyot csalódtam!
Mi az, hogy 15.30-kor??????
Miért nem 07.07-kor?
Nem vállalta be a pap a reggeli időpontot?????
előzmény: Balage hozzászólása, 2012. május 27. 12:44
Balage
#6. 2012. május 27. 12:47
Örülök, ha leckefeladásnak érzed :o)
Remélem, mint legelső, vagy inkább legelkötelezettebb rajongódat, te is megtisztelsz majd egy-két ötlettel ;o)
Az Isteni 3-at ki nem hagynám, ahogy a bemutatódon is ott leszek Bp-en.
Pusz!
Balázs
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2012. május 27. 10:37
Balage
#5. 2012. május 27. 12:44
Ha gondolod, a templomi esküvő nyilvános, ott mindenkit örömmel látnánk. Sajnos a többi része helyfüggő az eseményeknek...
Mindenesetre, akinek kedve támad, 07.07-én 15:30-kor találkozhat velünk Bp-en a Nagyboldogasszony templomban, a Ferenciek terénél, a híd lábánál...
Szívesen találkozunk ott veled is ;o)
Pusz!
Balázs
előzmény: Ruder - Jana hozzászólása, 2012. május 27. 10:24
Eliza Beth
#4. 2012. május 27. 10:37
Jó kis történet!
Igen, észrevettem a különlegességeket, pl. a mezítlábas tánc a tóban, gyönyörű ruhában... Igaz, lehet, nem mély a víz...
Feladtad a leckét, Balázs!
Csak neked, tudod, hogy csak neked, mint első rajongómnak, adok egy részletet az Isteni 3-ból...
Azt már döntsd el, mennyire passzol az elképzeléseidhez! :-))
Ruder - Jana
#3. 2012. május 27. 10:24
Bevallom, jó lenne mindezt látni...
Még visszatérek az előzményekhez' is.
Balage
#2. 2012. május 27. 01:26
Remélem, ti is észrevettétek az utalásokat az esküvői különlegességekre. Persze a tömeges részt kihagynánk :D
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek