A zongorista és az újságíró - műhelytalálkozó a Cziffra100-on

Cél, hogy a letisztított Cziffra-kép tudományosan rögzüljön

 

 

A Cziffra György-emlékév keretében az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Cziffra Fesztivállal és Balázs János művészeti vezetővel közös együttműködésében immár második alkalommal rendezi meg számos zenetörténész és tudós közreműködésével a Cziffra György munkásságát feldolgozó műhelytalálkozót.

Cziffra György életútja tele van legendás történésekkel, eseményekkel, találkozásokkal, melyek mind ezidáig nem voltak tudományosan alátámasztva. Fontosnak tartom, hogy az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézettel karöltve egy valós, igaz és reális Cziffra György életrajz készüljön el az emlékév ideje alatt." - hangsúlyozta Balázs János az emlékév művészeti vezetője

A zongorista és az újságíró - Cziffra György emlékezete címmel megrendezett műhelytalálkozó célja, hogy elindítsák a művész korszerű életrajzi kutatását és zongoraművészi fogadtatásának feltárását. Az előadások - amelyeket az online közvetítésnek köszönhetően bárki díjmentesen élőben követhet - Cziffra György sajtó által megjelenített képét és pályatársait járják körbe.

Az alapos kutatómunka fontos mivel az alapdokumentumok jelentős része elveszett vagy ismeretlen, ezért van hangsúlyozottan szükség az összehasonlító zenetörténeti, szociológiai és kritikai elemzésre. A párhuzamos életutak, a megjelent sajtószövegek diskurzusanalízise és a kritikailag ellenőrzött oral history révén tárulhat fel Cziffra valós pályaképe. Cél az is, hogy a tárgyszerű megközelítések révén letisztított Cziffra-kép tudományosan rögzüljön a hazai és nemzetközi szaksajtóban, s ne csak egy újabb legenda szülessen abból.

Az említett célok érdekében a műhelytalálkozón előtérbe kerülnek azok a jelentős zenész személyiségek, akik alakították Cziffra pályáját, illetve akik modellként szolgáltak számára. Ugyanakkor arra is fényt derítenek az előadások, hogy miért maradt el Cziffra berobbanása a magyar zenei életbe akkor, amikor az számára karriert hozhatott volna. Barátai sorsával összevetve hazai és külföldi karrierjét számos életrajzi jellegzetesség tárható fel.

Az egykorú sajtómegjelenések, felvételek és a kései recepció összehasonlító elemzései révén megismerhetővé válik a művészt övező legendák eredete, torzítása, illetve védő szándéka. Így a lemezek beható elemzése beavat Cziffra játékmódjába és annak csak rá jellemző stílusába, zenéről vallott gondolataiba és azok kortárs szellemi összefüggéseibe. A sajtótörténeti kutatás pedig számot ad arról, hogy 1990 után is hosszú ideig miért esett róla olyan kevés szó." - mondta Windhager Ákos PhD. irodalom- és zenetörténész, az MMA MMKI tudományos munkatársa, a konferencia szakmai szervezője

A zongorista és az újságíró - Cziffra György emlékezete című műhelytalálkozó pontos programja megtalálható a cziffra100.com és az mma-mmki.hu weboldalakon, március 22-én 10 órától kezdődően pedig a MOMKultból élőben bárki regisztráció nélkül is ingyenesen követheti a műhelytalálkozót online a https://cziffrafesztival.hu/kozvetitesek/ weboldalon.

 

Részletes program

 

Cziffra pályaképe

10.00 Köszöntő

10.10 -10.30 Németh Kira Gabriella: Szegénysorsú csodagyermek a „Parnassus lépcsőin" - Cziffra György megítélése a magyar sajtóban 1932 és 1956 között,

10.30-10.50 Kiss Eszter Veronika: Cziffra György emlékezete a rendszerváltás utáni magyar sajtóban

10.50-11.05                           10.50-11.05 Balázs János zongorajátéka: Cziffra György átiratok

11.05-11.25                           Szünet

 

Cziffra játéka

11.25-11.45                            Juhász Zsuzsa: Cziffra György és a francia barokk

11.45-12.05                           Fazekas Barbara: Cziffra György Chopin-interpretációjának dimenziói az f-moll ballada alapján

12.05-12.25 Németh Zsombor: A Szerelmi álmok - Liszt című film zenéje

12.25-12.45 Szabó Balázs: Bartók és Cziffra - A 2. zongoraverseny
1956-os előadásáról

12.45-13.05                           Szünet

 

Cziffra pályatársai tükrében

13.05-13.25                           Zipernovszky Kornél: Cziffra György és Rozsnyai Zoltán -
Két '56-os emigráns muzsikus sors

13.25-13.45 Váradi Judit: Ferenczy György, a tudatos szabadság művésze

13.45-14.05 Gombos László: Párhuzamos karrierek - Fischer Annie, Cziffra ellenpólusa

14.05-14.25 Windhager Ákos: Egy püspök, egy miniszter és egy királynő - Vásáry Tamás korai pályája

14.25-14.45                           Zárszó

                                                  A Cziffra Fesztivál részéről: Balázs János

                                                  Az MMA MMKI részéről: Windhager Ákos

 

 

A Cziffra György-emlékév Magyarország Kormányának döntése nyomán a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. A Fesztivál kiemelt szponzora az MVM. Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, UNESCO, MOMKult, Várkonyi Attila FastVentures, Rekeczky Csaba, Hegyvidéki Önkormányzat, valamint a X., a XIII. és a XXII. Kerületi Önkormányzat.

A program a Magyar Művészeti Akadémia, együttműködésével jön létre.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek