A zene szabadsága

Cziffra 100 CZIFFRA GYÖRGY-Emlékév hazánkban és világszerte 13 vidéki városban, 15 országban, összesen több mint 100 eseménnyel.

 

 

 

„A zene szabadsága"

2021. február - 2022. május

 

Alapító művészeti vezető: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész

Fővédnök: Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke

Nemzetközi védnök: Gérard Bekerman, a Fondation Cziffra elnöke,

Védnök: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter,

Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora

 

 

 

 

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, akinek születése 100. évfordulója alkalmából a 2021. február - 2022. május közötti időszakot Magyarország Kormánya Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Az Emlékévet hagyományszerűen a Cziffra Fesztivál nyitja februárban budapesti koncertjeivel, majd ezt követően az egész év során folytatódnak a programok további 13 vidéki városban, 15 országban, összesen több mint 100 eseménnyel. Reményeink szerint a közönség hosszú kihagyás után újra hallhatja majd kedvenc hazai és nemzetközi előadóit, akik minden bizonnyal ünnepként élik majd meg az újbóli színpadra lépés örömét. A Cziffra100 programsorozat a legjelentősebb magyar és nemzetközi kulturális szervezetek és intézmények összefogásával valósul meg. Az Emlékévnek a klasszikus zenei élet legfontosabb koncerttermei adnak otthont, többek között a Müpa Budapest, a Zeneakadémia, a New York-Lincoln Center, a London-Covent Garden, a Genf-Victoria Hall, a Párizs-Radio France és Senlis - Fondation Cziffra. A programban olyan világhírű művészek szerepelnek, mint Boris Berezovsky, Martha Argerich, Denis Matsuev, Mischa Maisky, Marc-André Hamelin, Mikko Franck, az Orchestre de la Suisse Romande, vagy a Orchestre Philharmonique de Radio France, akik Eötvös Péter zongoraversenyét mutatják be a Müpában és Párizsban. A világhírű zeneszerző Cziffra György tiszteletére komponálja első zongoraversenyét Cziffra Psodia néven, melyet Balázs Jánosnak dedikál.

Cziffra szellemisége a szabadság, a szárnyalás, a határok - szószerinti és átvitt értelmű - átlépéséből táplálkozott. A virtuozitás, a spontaneitás, a műfaji határok elmosása, a nyitottság jellemezte előadói egyéniségét. A zenéhez való újszerű viszonyát részben roma származásának, részben személyiségének köszönhette. A zenélést szórakoztatásnak fogta fel, amelynek nem csak mélynek és tartalmasnak, hanem izgalmasnak, vibrálónak, sziporkázónak, örömtelinek kell lennie. Cziffra missziója a zenei élmény közvetítése. Legfontosabb öröksége talán pont ez a professzionális könnyedség, a műfajok közti átjárás legitimációja, szépségeinek megmutatása, a zene örömszerzésének mindenek felettisége lett. Ezt idézi fel évről évre a nevével fémjelzett fesztivál, és erre emlékezünk születésének közelgő 100. évfordulóján is.

Az Emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét ma is aktuális üzenetein keresztül: a magyar és európai identitást, amelyek kölcsönösen táplálják egymást. Visszahozza a koncerttermekbe a romantikus zongorajáték hagyományát, valamint felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontosságára, továbbá kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészek támogatására.

Az Emlékév programjaiban hallhatók lesznek legendás előadók, akik a pillanat művészetének nagymesterei, fókuszba kerülnek a fiatalok, ünnepeljük az improvizációt, valamint teret engedünk a műfajok találkozásának. És mi más kötné össze mindezeket, mint a zongora.

„Cziffra György élete példaként szolgálhat, hogy a legmélyebbről, a történelem számtalan buktatóján keresztül is kitartással, tehetséggel és hittel el lehet jutni a csúcsra. Korát messze megelőző, nyitott művészetszemlélete a 21. században még aktuálisabb, mint valaha: klasszikus zongoraművészként páratlanul improvizált és kalandozott más stílusok felé, alapítványán keresztül nem csak zenészeket, hanem képző- és iparművészeket is előszeretettel támogatott. Életútja során magyarsága európaiságában teljesedett ki, világjáró művészként, francia állampolgárként is büszke volt származására." (Balázs János zongoraművész)

Balázs János zongoraművész pályája kezdetétől nagy figyelmet szentel Cziffra György emlékének ápolására. 2016-ban a MOMKult együttműködésével megalapította a Cziffra György Fesztivált, amely a klasszikus zenei koncertek mellett számos más műfajt és művészeti ágat mutatott be neves művészek részvételével, felvállalva fiatal tehetségek támogatását mesterkurzusokon és a Cziffra Fesztivál rangos díjain keresztül. Az eseménysorozat az elmúlt években beírta magát a legkedveltebb hazai fesztiválok közé. Az Emlékév is ezen erős szakmai pillérekre alapozva építkezik tovább.

A 2021-es Cziffra Fesztivál február 9-én veszi kezdetét, ez az esemény egyben az Emlékév nyitókoncertje is, ahol Boris Berezovszky és Balázs János Cziffra és Liszt átiratokból álló zongoraestje lesz hallható a Zeneakadémián.

Február 11-én a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetségdíjasai mutatkoznak be.

15-én a kitűnő kárpátaljai prímás, Pál István Szalonna és Bandája ad közös Bartók-Kodály estet a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művészeivel. Másnap, február 16-án Marc-André Hamelin Grammy-díjas zongoraművész első ízben érkezik Budapestre, játékát a Zeneakadémián hallhatjuk. A hit és a művészet kapcsolatának kérdéseit feszegeti február 17-én a MOMKultban Rudolf Péter, Kozma Imre atya, Balázs János, Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomművészek működésével, az est műsorvezetője Bősze Ádám lesz. Folytatódik a ZongOpera című sorozat, amelyben Miklósa Erika és Balázs János remek párosának játékát élvezhetjük. Az immáron hagyományos és a közönség által is nagyon várt Báresten a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara kalauzolásával a vendégek egy régmúlt kor hangulatába csöppennek. A legkisebb generációnak Eckhardt Gábor tart majd hangszerbemutató koncertet. Február 20-án a Zeneakadémia Nagytermében Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, az improvizáció három mestere ad egymásnak találkozót a színpadon. A 2021-es Cziffra Fesztivál gálakoncertjén Bogányi Gergely, Balázs János és a Salzburg Chamber Soloists lép fel a Zeneakadémia Nagytermében, s hagyományosan itt kerül sor ismét a fiatal tehetségek díjazására és az életműdíjak átadására is. Több helyszínen lesz látható képzőművészeti kiállítás, többek között a Hegyvidék Galériában aatoth franyo, a magyar származású, Franciaországban élő festőművész tárlata, akinek pályakezdését egykor Cziffra György alapítványa segítette. 2021. február 11-14. között ingyenes mesterkurzusokra kerül sor Dráfi Kálmán (zongora), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lukács Miklós (cimbalom) és Miklósa Erika (ének) vezetésével.  

 

Márciusban kezdetét veszi a hazai és nemzetközi együttműködések sorozata. Ezen időszak egyik budapesti csúcseseményének 2021. március 20-án Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje ígérkezik a Zeneakadémia Nagytermében. Ebben a hónapban a Nizzai Filharmonikus Zenekarral ad koncertet Balázs János a Nizzai Operaházban, dr. Győriványi Ráth György vezényletével, valamint rendhagyó zeneórán vehetnek részt diákok a németországi Waiblingenben.

Budapesten elindul Játék határok nélkül címmel Bősze Ádám zenetörténész sorozata és újra fellépnek a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasai. Miskolcon és Nyíregyházán folytatódik a ZongOpera sorozat Horváth Istvánnal kiegészülve. A pécsi Kodály Központban pedig Lajkó Félix és Balázs János improvizációs estje lesz hallható.

Második alkalommal kerül megrendezésre tudományos műhelytalálkozó az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és a Cziffra György Fesztivál együttműködésében A zongorista és az újságíró - Cziffra György emlékezete címmel, amelynek a MOMKult ad otthont.

 

 

A további koncertek címszavakban - részletek a későbbi sajtóanyagokban:

2021 áprilisától a programok sora folytatódik Freund Tamás neurobiológus, az MTA elnöke előadásával Pécsett és Szegeden, számos vidéki hangversennyel (Ajka, Martfű, Pécs, Sopron, Kőszeg) több külföldi együttműködéssel. A pristinai Chopin Festivalon ad szólóestet Kovács Gergely a Cziffra Fesztivál Tehetség -díjasa.

 

A nyár folyamán Németországban, Passauban az Európa Heteken koncerttel emlékeznek Cziffra Györgyre, majd a VeszprémFesten három különleges Cziffra-eseményre kerül sor. Augusztusban a New York-i Lincoln Center tűzte műsorára a Cziffra 100 évfordulót, Balázs János szólóestjével.

 

2021 őszén többek között a franciaországi Senlis-ban a Franz Liszt Auditóriumban (ismertebb nevén Cziffra-kápolnában) rendeznek koncertet Balázs János közreműködésével, majd Alexandriában (Egyiptom) kerül sor hangversenyre a a Bibliotheca Alexandrina Orchestra közreműködésével. Lesznek programok Debrecenben és Bécsben is, ahol ismét a Cziffra Fesztivál díjazottjai lépnek pódiumra. Budapesten a Zeneakadémián fellép Klara Min (zongora), a Régi Zeneakadémián Aljosa Jurinic (zongora).

 

2021. novemberében háromnapos eseménysorozattal ünnepeljük Cziffra György 100. születésnapját. November 5-én, az Emlékév legfontosabb eseményén, az Orchestre Philharmonique de Radio France lesz a vendégünk Mikko Franck vezényletével a Müpában.

Ezen a koncerten a nemzetközi zenei élet figyelme minden bizonnyal Budapestre szegeződik, hiszen a világhírű magyar zeneszerző Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatójára kerül sor Cziffra Psodia - Versenymű zongorára és zenekarra címmel, amelynek szólistája Balázs János zongoraművész lesz, majd november 9-én a francia fővárosban, Párizsban is elhangzik az ősbemutató. November 4-én Denis Matsuev zongoraestjének ad otthont a Müpa. Budapesten, a Régi Zeneakadémián ad koncertet Marc Laforêt zongoraművész, a Fondation Cziffra művészeti vezetője is. Londonban, a Covent Gardenben pedig Balázs János és kamarapartnerei lesznek hallhatóak.

 

Jövőre azonban nem ér még véget a Cziffra-ünnep, 2022 első felében tovább folytatódnak a programok, így többek között az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus lép fel a Zeneakadémián. 'Cziffra100' koncert lesz a svájci Victoria Hallban, Budapesten szólóestet ad Fazil Say (zongora) és hallható lesz Cziffra emlékhangverseny a csehországi Teplicében is.

 

A Cziffra György-Emlékév Magyarország Kormányának döntése nyomán a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium a támogatása alapján valósul meg.

 

Az Emlékév programja Magyarországon a Müpa, a MOMKult, a Zeneakadémia, a Filharmónia Magyarország Kht., a Magyar Művészeti Akadémia, a Veszprémfeszt és további 30 partner együttműködésével valósul meg, külföldön pedig a Fondation Cziffra, a francia Productions Internationales Albert Sarfati és a londoni HarrisonParrott művészügynökségek, valamint a Nizzai Operaház, az Orchestre de Paris, és a genfi Viktoria Hall vállalt partnerséget az Emlékév programjaiban.

Támogatók továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az UNESCO, az MVM, Várkonyi Attila Fast Ventures, a Hegyvidék Önkormányzat, valamint a X., a XIII. és a XXII.  Kerületi Önkormányzat.

 

Bízunk benne, hogy az Emlékév kezdetekor már nagyrészt magunk mögött hagyjuk a világjárványt, ellenkező esetben mindannyiunk egészsége és biztonsága érdekében a szervezők betartják az aktuális védelmi szabályokat, a mindenkor érvényes központi rendelkezéseket.  

A Cziffra 100 első eseményeire már kaphatók a jegyek a cziffra100.com weboldalon. A jegyvásárlással a résztvevők elfogadják a helyszínek koronavírussal kapcsolatos megelőző intézkedéseit.

Határtalan összefogás - A Cziffra György-Emlékév és a Cziffra Fesztivál számos hazai és külföldi szakmai partner együttműködésének köszönhetően valósul meg. Ezúton köszönjük mindenkinek, akik részt veszenek az Emlékév programjainak közös megvalósításában. Kiemelt szerepet vállalt:

Müpa Budapest; Zeneakadémia; Filharmónia Magyarország Nkft, Liszt Ferenc Társaság; Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont; Purcell Kórus és Orfeo Zenekar; Kodály Filharmónia Debrecen; Magyar Rádió Művészeti Együttesei Nonprofit Kft.; Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet; MOMkult; Szegedi Szimfonikus Zenekar, Várkapitányság; VeszprémFest; Zsolnay Örökségkezelő Nkft., Halasi Hetek Fesztivál,

Chopin Festival Pristina - Kosovo Chopin Association; Czech Touches of Music Festival; Cziffra Stiftung Wien; Emilia Romagna Festival; Europaische Wochen Passau; Filharmonica Banatul; Fondation Cziffra - Liszt Ferenc Auditorium; HarrisonParrot; Nagyváradi Állami Filharmónia Zenekar; New York Concert Artists - Classical Bridge Festival; Ville de Nice; Nizzai Operaház; North Czech Philharmonic Orchestra Teplice; Orchestra Națională Radio; Orchestre Philharmonique de Radio France; PIAS Productions Internationales Albert Sarfati; Stadt Waiblingen (Bürgerzentrum); St Johannes-Nepomuk Chapel; Szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia; Timisoara Muzicala International Festival; Victoria Hall; Orchestre de la Suisse Romande

 

 

 

Cziffra Fesztivál 2021

(programok részletesen)

 

2021. február 09. (kedd), 19.30 óra - Zeneakadémia, Nagyterem  

Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestje

 

Cziffra-átiratok: Rimszkij-Korszakov: A dongó, Hacsaturján: Kardtánc, Strauss: Tritsch-Tratsch Polka,

Liszt: Velence és Nápoly (Boris Berezovsky),

Liszt: Les Preludes - négykezes átirat (Boris Berezovsky és Balázs János)  *** 

Verdi - Liszt: Rigoletto parafrázis (Balázs János)

Cziffra-átiratok: Brahms: Magyar táncok (részletek), Strauss: A denevér - parafrázis, Rossini: Tell Vilmos - nyitány, Strauss: Kék Duna keringő (Balázs János),

Liszt: 2. magyar rapszódia - négykezes átirat (Boris Berezovsky és Balázs János)

 

Egy bő évszázaddal azután, hogy Liszt Ferenc a feje tetejére állított mindent, amit a zongorajátékról gondolt a kor közönsége, a budapesti éjszakában Cziffra György pokolian nehéz parafrázisokkal kápráztatta el az éjszakai bárok és eszpresszók vendégeit. „Estéimet néha nonstop hangversennyé változtattam"- emlékezett vissza önéletrajzában. Cziffra tudatosan keltette életre a liszti gyakorlatot, és ugyanazzal a szabadsággal és tehetséggel nyúlt elődje műveihez, ahogy Liszt saját kortársaiéhoz: nem öncélú virtuózként, hanem a zene mélyére hatolva. A Cziffra100 nyitókoncertjén zongoristát próbáló átirataiból játszik négykezeseket és szólókat Boris Berezovsky és Balázs János. Mindketten részesültek a romantikus zongoraiskola örökségében, amelynek hangját felismerni sokkal könnyebb, mint meghatározni. Talán ahhoz lehet köze, amit Cziffra mondott Lisztről: „Ontotta a szépséget, és nem kímélte önmagát."

Kiemelt szponzor: MVM

 

 

 

2021. február 9-28. - MOMkult, Reich Károly Lépcsőgaléria

Éteri színek - Pagels-Tóth Anna kiállítása

 

„Az önkifejezéssel járó szabadságérzet és a színek hatása önmagamra legerősebb mozgatórugója annak, ami miatt alkotok" - vallja a fiatal művésznő.  Ezen kiállítási anyag is a színek elevenségére és éteri megjelenésére, az élénk és sötétebb színárnyalatok találkozására, egybefolyására, illetve a feszültség keresésére fókuszál leginkább.

Nem sokkal tervezőgrafikus diplomájának megszerzése után az alkotói irány egyre világosabban kirajzolódik munkáin, a képzőművészet által nyújtott teljes szabadság, mint önkifejezési eszköz dominál alkotótevékenységében. Míg az alkalmazott művészetben nehezen viselte a kötöttséget, úgy a képzőművészet képzeletének teljes szabadságot ad. Pagels-Tóth Anna számára az alkotás nem más, mint a különböző világok felfedezése és újabb határok feszegetése, a színek ösztönös követése, amelyek lelkében élnek.

Kiemelt szponzor: MVM

 

 

 

 

 

2021. február 10-20.  - Hegyvidék Galéria   

aatoth franyo kiállítása

 

aatoth franyo 1978-ban Victor Vasarely révén jutott ki Párizsba és az École Supérieure des Beaux-Arts-on szerzett diplomát. Első párizsi kiállítását Cziffra György segítette megvalósulni, azóta alkotásaival mára már a világ szinte minden részén találkozhatunk. Képeinek meghatározó elemei a groteszk, lényegükre redukált alakok, motívumok, melyek által érvényre jut a művész világról alkotott képe és üzenete. A képi világot nagyon gyakran magyar, francia vagy esetleg angol nyelven írt szöveg egészíti ki. A sokat utazó művész az utóbbi időkben előszeretettel épít be természeti elemeket műveibe. A párizsi forgatagot mindinkább maga mögött hagyva, a festőt a thaiföldi dzsungelek világa ejtette rabul, ahol műtermet is épített magának - e környezetre való utalásként bizonyos képein egyértelmű jeleket találunk.

Kiállításmegnyitó: 2021. február 10. (szerda) 18:00

Kiemelt szponzor: MVM

 

 

2021. február 11. (csütörtök), 17.00 óra - Hegyvidéki Kulturális Szalon

A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjasainak koncertje 1.

Közreműködik: Kokics Dorina Fanni (klarinét), Naim Tichiti (hegedű), Báró Lili (hegedű), Gyúró András (ütőhangszerek)

 

Ibert: Két közjáték fuvolára, hegedűre és zongorára, Massenet: Thaïs - meditáció, 

Kókai: Verbunkos rapszódia (Báró Lili, zongorán kísér Termes Rita és Kovács Bernadett, közreműködik: Ábrahám Orsolya, fuvola) 

Händel: Andante és Bourrée, Larson: Suite Mexicana I.-III.tétel, 

Kopetzki: Funky Yard (Gyúró András), Schumann: Fantáziadarab op. 73. 1. 2. és 3. tétel,

Horovitz: Szonatina 2. tétel (Kokics Dorina Fanni, zongorán kísér: Richter Edit) 

Bononcini: Allegro, Kopetzki: Fly Away, Butterfly, Rock House, Spears: Promenade (Gyúró András)

Csajkovszkij: D-dúr hegedűversenyének I. tétele (Naim Tichiti, zongorán kísér: Sakai Yumiko) 

Kiemelt szponzor: MVM

 

 

2021. február 11-14. (csütörtök- vasárnap) - Kroó György Zeneiskola

Mesterakadémia - Dráfi Kálmán (zongora), Lukács Miklós (cimbalom), Miklósa Erika (ének), Szakcsi Lakatos Béla (jazz zongora)

Támogató: X. kerületi Önkormányzat

 

 

 

2021. február 14. (vasárnap), 16.00 óra - Hegyvidéki Kulturális Szalon

Filmvetítés: A Virtuóz

 

Magyar dokumentumfilm, 2016. Rendező: Kékesi Attila, producer, forgatókönyvíró: Dr. Havas Miklós, produkciós iroda: Habana Media Kft.

Meghívott vendégek: Dr. Havas Miklós (producer, forgatókönyvíró), Kékesi Attila (rendező)

Kiemelt szponzor: MVM

 

 

2021. február 15., 19.30 óra - MOMkult, Színházterem

Fölszállott a páva variációi a Kárpát-medencéből - Pál István Szalonna és Bandája és a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művészeinek koncertje

 

Közreműködik: Horti Lilla (ének), Kállai Ernő (hegedű), Kovács Gergely (zongora), Pál Eszter (ének), Pál István Szalonna és Bandája, Pusker Júlia (hegedű), Balázs János (zongora)

 

Népzene és műzene találkozása - részletek Liszt, Bartók és Kodály népzenei ihletésű műveiből, valamint az eredeti népzenékből

 

Pál István Szalonna zenekaralapítóként, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjeként és hangszerkészítőként a Kárpát-medence zenei világának továbbéléséért dolgozik. Bandájával bejárta a világot, a legkisebb falvakban és a legnagyobb városokban ugyanazzal az elkötelezettséggel lépnek fel. Sikereik a magyar népdal sikerei is. Most klasszikus zenész kollégáikkal, a Cziffra Fesztivál díjazottjaival állnak színpadra, hogy bemutassák a „tiszta forrást" Somogytól Kalotaszegig, Máramarostól a Felvidékig, és azt, ami ebből született Bartók és Kodály íróasztalán. Hidat vernek az árok fölé, amely a népzenét a műzenétől elválasztja.

 

 

2021. február 16. (kedd) 18.00 óra  - Hegyvidék Galéria

Tárlatvezetés- aatoth franyo kiállítás

 

Az aatoth franyo kiállítás kísérőrendezvényeként Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője és Kallós Judit, a Hegyvidék Galéria művészettörténésze tart tárlatvezetést, amelyen lehetőség nyílik közelebbről megismerni a festőművész alkotásait, művészetének, képi világának sajátosságait, valamint aatoth franyo és Cziffra György kapcsolatának, barátságának momentumait.

Kiemelt szponzor: MVM

 

 

2021. február 16. (kedd), 19.30 óra - Zeneakadémia, Nagyterem

Marc-André Hamelin zongoraestje

 

Mozart: Esz-dúr zongoraszonáta K.282,  C.P.E. Bach: c-moll rondó Wq. 59/4,

Beethoven: C-dúr zongoraszonáta, op.2. No.3 *** Fauré: 1., 2., 3. noktürn op.33,

Ravel: Gaspard de la nuit

 

Hogy mutassuk be azt a zongoraművészt, aki nincs még hatvan, de már több mint száz lemezt készített, akit tizenegyszer jelöltek Grammy-díjra, egy ízben a saját kompozícióiért (hatot el is nyert!), és aki emellett arra is ráér, hogy feledésbe merült életművek és kortárs szerzők népszerűsítésével törődjön? Marc-André Hamelin ma Kanada legkeresettebb zongoristája, akit saját bevallása szerint „a felfedezés iránti szomjúság" hajt. Hasonló pionír, ha játéktechnikáról van szó; olyan őt nézni, mint tíz, egymástól független ujjat látni, amelyek mégis tökéletes összhangban dolgoznak. Először láthatjuk őt Magyarországon, műsora két évszázad német és francia zenéjét öleli fel: az általa igen nagyra tartott Bach-fiú, Carl Philipp Emmanuel mellé Mozart és Beethoven fiatalkori műveiből választott, a Chopin-hatástól sem mentes Fauré-noktürnök után pedig Ravel kalauzol a gótikus éjszakába.

Kiemelt szponzor: MVM

 

2021. február 17. (szerda), 19.30 óra - MOMkult, Kupolaterem

Hit-Művészet 

Közreműködik: Rudolf Péter, Kozma Imre atya, Balázs JánosLukács Miklós (cimbalom), Balogh Kálmán (cimbalom)

 

Az est házigazdája: Bősze Ádám

Elvezethet a művészet a hithez? És a hit hozzásegít-e a művészet átéléséhez? Hiszen mindkettő a szép, a jó és az igaz kereséséről szól, és az alkotó erőről, amely egykor azt mondta: „Legyen!" És ez az a „legyen", amit mi, emberek utánozni próbálunk. Költészettel, zenével, tollal vagy zongorával, cimbalommal. Mi történik a zenésszel, amikor improvizál, és úgy érzi, a kezét egy nála nagyobb erő mozgatja? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Bősze Ádám zenetudós beszélgetőtársaival, Rudolf Péter színművésszel, Balázs János zongoraművésszel és Kozma Imre római katolikus atyával. Szó lesz isteni és emberi művészetről, valamint hitbéli alkotásról, művészi hitvallásról is. Amire pedig nem lehet választ adni szavakkal, azt zenei improvizációk válaszolják meg: Lukács Miklós és Balogh Kálmán kotta nélkül érkeznek, hogy azt a muzsikát szólaltassák meg, amely soha máskor, csakis ott és akkor lesz hallható.

A szervezők a koncert teljes jegybevételét a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlják fel.

 

 

2021. február 18. (csütörtök), 19.30 óra - Zeneakadémia, Nagyterem

ZongOpera - Miklósa Erika és Balázs János

 

Liszt, Bellini, Donizetti, Verdi, Gershwin és Lehár dalok és áriák, valamint Cziffra és Liszt operaátiratok  

 

Három éve lépett először együtt közönség elé Miklósa Erika és Balázs János, hogy megkeressék azt a közös hangot, amely mindkettejük zenei területének, az operaműfajnak és a zongorairodalomnak is sajátja. Magától értetődő módon talált egymásra e két világ és a két előadó, hiszen mind az opera, mind a zongoraművészet ragyogását élte a romantika korában, s újbóli fellángolását a múlt évszázadban. Mindkét művész szeretné, hogy azt a zenei szabadságot, azt az örömet érezze át a mai közönség, amit Mozart, Verdi, Liszt vagy éppen Cziffra György közönsége is átélhetett. A koloratúr szoprán énekesnő, akit tavaly a Halhatatlanok Társulatának tagjává választottak, Kossuth-díjas zongoraművész partnerével műfaji kötöttségek nélkül, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz átiratokból építi fel a műsorát.

 

 

 

2021. február 19. (péntek), 19.30 óra - MOMkult, Színházterem

Bárest - Közreműködik: Hot Jazz Band, Sárközy Lajos és zenekara

 

Cziffra csillag volt a budapesti éjszakában, népes rajongótáborral. A Cziffra Fesztiválnak immár hagyománya, hogy báresteken idézze meg a művész bárzongorista éveit, és a 40-es 50-es évek édes-kesernyés, egyedi hangvételű zenei stílusát valamint a két világháború közötti évek charleston foxtrott muzsikáját. Ezt a hangulatot a MOMkult lokállá alakított színháztermében a Hot Jazz Band mellett Sárközy Lajos és zenekara idézi meg. Bősze Ádám pedig megannyi korabeli anekdotával repíti vissza a közönséget a múltba időutazásuk során.

Az est házigazdája: Bősze Ádám

 

 

2021. február 20. (szombat), 19.30 óra - Zeneakadémia, Nagyterem

Az Improvizáció

Közreműködik: Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos

 

Aki hallott már improvizációs koncertet, az tudja, milyen sajátos varázsa van egy ilyen alkalomnak. Itt bármi megtörténhet, szerencsés véletlenek, tudatos és tudattalanul felbukkanó ötletek vezetik a zenészeket és a közönséget. Évek alatt megszerzett mesterségbeli tudás és a pillanat ereje találkozik rögtönzés közben. Különösen akkor izgalmas kirándulás ez, ha három olyan nagynevű muzsikus, három olyan erős egyéniség találkozik a színpadon, mint ezen az estén. Snétberger Ferenc gitárművész évek óta nemcsak műveli, hanem oktatja is, hogyan kell hatásosan és jól rögtönözni. Régi barátja a Németországban élő Tony Lakatos, aki a világ egyik legelismertebb szaxofonművésze. A zongoránál az újdonságokra állandóan nyitott Szakcsi Lakatos Béla. Ismerik azt, amikor három jazzlegenda beszélget? Csakhogy ez most nem vicc.

 

 

2021. február 21. (vasárnap), 10.30 óra - MOMkult, Kupolaterem

Hangszerbemutató koncert gyerekeknek - Eckhardt Gábor

 

"Amikor én még kissrác voltam..." - avagy gyermekszerzők, gyermekzenék    

Híres zeneszerzők gyermekkori, vagy gyermekek számára írott zongora kompozíciói

Kiemelt szponzor: MVM

 

2021. február 21. (vasárnap), 19.30 óra - Zeneakadémia, Nagyterem

Mozart öröksége - A Cziffra Fesztivál díjátadó ünnepsége 

Közreműködik: Bogányi Gergely, Balázs János, Salzburg Chamber Soloists

 

A Cziffra Fesztivál díjainak átadására a koncert első felében kerül sor.

Mozart:A-dúr zongoraverseny KV 488 (Balázs János) ***

g-moll szimfónia KV 550 (Salzburg Chamber Soloists),

Esz-dúr versenymű két zongorára KV 365 (Balázs János és Bogányi Gergely)

 

Mozart Bécsben, a Figaro házasságával egy időben komponált KV 488-as A-dúr zongoraversenye életművének egyik legbecsesebb ékköve. A koncerten elhangzó másik versenymű pedig Mozart egyetlen kétzongorás versenyműve, amelyet a szerző valószínűleg húgával közös előadásra szánt. A két népszerű zongoraverseny a koncerten úgy szólal meg, ahogy Mozart, sőt még Liszt idejében is szokás volt, amikor a kadenciákat még rögtönözték a szólisták. Akkoriban minden előadónak komoly improvizációs tudással is rendelkeznie kellett, ám ez a szokás a 20. század során sajnálatosan elhalt, és ma már csak kevesen képesek kadenciák rögtönzésére - közéjük tartozik Balázs János és Bogányi Gergely is.

 

 

A CZF100 tavaszi kiemelt programja:

2021. március 20. (szombat), 19.30 óra - Zeneakadémia, Nagyterem

Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

 

Brahms: 2. (F-dúr) cselló-zongora szonáta op.99, 

Schumann: Három fantáziadarab op.73

Chopin: g-moll cselló-zongora szonáta, op.65

 

EGYÉNISÉG-ROMANTIKA-TŰZ-ENERGIA. A két világhírű művészt aligha kell bemutatni, rajongóik egyetlen hangról, egyetlen futamról is megismerik játékukat. A Cziffra Emlékév egyik csúcseseményének legendái évtizedek óta zenélnek együtt, ihletői és kiegészítői egymásnak. Martha Argerich és Mischa Maisky esetében a szakmai és az emberi viszony elválaszthatatlan egymástól. Markáns, egyéni látásmódjuk, a virtuozitás és a romantikus gondolkodásmód minden egyes megszólaltatott hangjukban benne rejlik. Feltörekvőként a zongoraművészt Vladimir Horowitzhoz hasonlították, a csellóművészt pedig Gregor Piatigorsky-hoz, azóta ők váltak viszonyítási ponttá a következő generációk számára. Az, ami a lényegük, nem utánozható: a tüzes, energikus, mindig egyéni és kompromisszumok nélküli játék. Borzongató őket hallgatni, ritka ünnepnap, hogy ketten állnak a Zeneakadémia színpadán. Talán olyan zenekedvelő is lesz, aki kénytelen megcsípni magát őket hallva: vajon nem álmodik?

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek