A Vidéki Nő és a szépség

Erőt meríteni a hétköznapok terhein túl? Belegondolni abba, hogy egy mezőgazdasági életformában is szép lehet egy lány? Lehet..? Talán...

 

Múltkoriban unokatestvérem panaszait hallgattam: „Eltelik egy hét a marhák közt és jön a szombati osztálytalálkozó, ami rádöbbent, hogy nincs olyan sampon, ami kiviszi a hajamból a trágyaszagot! Bőröm minden pólusából sikít, hogy tanyáról érkeztem."
Egy másik alkalommal vidéki barátnőméknél jártunk látogatóban. Míg a jószágokban gyönyörködtünk, druszám kifakadt: „Múltkor kihajtottam a tíz bárányt a kert végébe, aztán gondoltam, beszaladok a körömlakkért, és kifestem a körmöm a legeltetés alatt. De hát ezek birkák, te! Mire visszaértem a manikűrkészlettel, tízen húsz irányba mentek! Lőttek a házi kozmetikának, alig bírtam összeterelni őket."
Ismerek olyan történetet is, ahol egy meglepetés mozijegy veszett kárba, mert A Nő egész nap pucolta a fagyasztóba szánt zöldségeket, és nem mert este emberek közé menni a sárgarépa színű kezeivel...
A jajszók sora végtelen, szóval azt hiszem, kimondhatjuk: a mezőgazdaságban élő hölgyek egyáltalán nem különböznek azon téren nagyvárosi társaiktól, hogy vágynak a maguk szépítésére. Valahogy ez mindig utoljára marad, valahogy mindig el lehet felejteni, hátrébb lehet sorolni. Mi hát a megoldás? Lopni pici időt innen, pici időt onnan, és gondolni magunkra. Ám gyakran épp attól jön a sirám, aki erre sokszor képtelen. Önzetlenül felülemelkedik saját álmain, és a nap huszonnégy órájában másokért tesz. Kezdődik a család ellátásával, aztán ott a jószág, ami szintén nem várhat, s bár kevésbé „hangos" kategória, de a növénytermelés sem elhanyagolható része lehet A Vidéki Nő mindennapjainak. Elmegy a nap, elmegy a hét és A Vidéki Nő rá-rácsodálkozik elhasználódott kezeire, sajgó derekára, esetleg régen festett hajára. Ábrándozik némi változásról, de tenni már fáradt, tenni már nem tud többet magáért.
Kérdem ismét, mi lehet hát a megoldás? Talán megnyugodni; talán megbékélni picit önmagunkkal. A Vidéki Nő szemei olyan titkokat rejtenek, és villantanak fel olykor, ami több mint szép. Harmóniát a természettel. Tudást emberről, állatról, növényről. Engedelmességet, gondoskodást, elfogadást. Hosszantűrő, szelíd akaratot. Abban pihen a világ rendje, a teljesség.
Nem szabad, hogy túl sok befolyást engedjünk a sokszor teljesíthetetlennek tűnő nagyvilági trendeknek. Nem érdemes, mert a tekintet tisztaságát idegessé, türelmetlenné szennyezi a túl sok elvárás. Engedjük inkább sugározni mindazt, amit oly sok vidéki nő csendes élete ad: az egyensúly boldogságát. Azt hiszem, ezzel a pici tudással tehetünk a legtöbbet a legkevesebb idő - és pénzráfordítással azért, hogy környezetünk - magunkról alkotott negatív véleményünk ellenére - szépnek lásson. (Ha esetenként még oly töredezett, festetlen is a körmünk, trágyaszagú is a hajunk, vagy ötágú répában végződik is a kezünk...)

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Csilla
#10. 2012. augusztus 24. 21:00
A kisugárzás a legnagyobb vonzerő, mert a szépség belülről fakad.
Van egy mondás: a nő örök - érzéseiben mindenképpen.
Írásod felfedi a női lélek sajátosságának titkait.
Gratulálok.
csuffepupp
#9. 2012. augusztus 24. 16:47
Köszönöm szépen mindenki hozzászólását! Az írás egy pályázatra született, de már előtte is érlelődött bennem. Nagyon zavar, hogy sok vidéki csajt ismerek, akik nagyon értékesek és szerintem szépek is; mégis nyomorog a női öntudatuk. Fura, hogy a nagyvárosi barátnőim a naturista irányvonal hívei, míg a vidéken élők, ott nevelkedők esetenként a hangsúlyosabb színekkel próbálják magukat szépíteni sminkben, hajszínben... igen, elgondolkodtató a párhuzam.
Answer
#8. 2012. augusztus 24. 16:03
Egy nő nem attól szép (a fogalom is kérdéses, mit nevezünk szépnek...), hogy festi-e magát, vagy hol él, mit csinál.
Erről azt kellene megkérdezni, akinek ő, a vidéki nő jelenti a szépséget, a'la natur...
Gondolatokat keltő az írásod!
Gratulálok!
Juhász Kató
#7. 2012. augusztus 24. 15:57
Egy nő akkor érzi jól magát, ha szeretik.
A nő szépsége belülről árad, - az által, hogy szeretetet ad, gondoskodik, aggódik, áldozatokat hoz azokért, akik fontosak neki.
Az egészség és lelki gazdagság sokkal szebbé tud tenni egy nőt, mint a drága kozmetikumok.
Felszínes dolog a lakkozott köröm és a festett haj.
bossi
#6. 2012. augusztus 24. 14:21
Atyám, azt mondta, mikor fiatal srác voltam ,és nézegettem a lányokat, és a hölgyeket. Fiam, egy Nő olyan amilyen, minden Nőben meglehet találni a szépet, csak türelem, és szeretet kell hozzá. Ha egy Nőt szeretsz, akkor teljesen mindegy, hogy másnak szép vagy sem, de neked az, a Nő szép. Keresd meg, s ah megtalálod, akkor boldog vagy vele.

Van benne igazság.
Balage
#5. 2012. augusztus 24. 13:07
Tetszett az írás. Valóban önfeláldozzátok magatokat. Eliza hszéhez csak annyit: Egy NŐ addig nő, míg el nem éri a 14-18 éves kort. Ezzel szemben egy férfi nőhet akár 24 éves koráig is :)
Eliza Beth
#4. 2012. augusztus 24. 12:19
Mély gondolatok. De egy NŐ attól nő, ha annak érzi magát, és akkor érzi annak magát, ha szép...
Lyza
#3. 2012. augusztus 24. 06:12
Elgondolkodtató, jó írás! Gratulálok! L.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!