A Szultán ajándéka: Négy corvina a Szeráj könyvtárából (2014. április 23-május 6.)

Exkluzív corvina-kiállítás nyílik 2014. április 23-án, 16 órakor az Országos Széchényi Könyvtárban.

 

A Szultán ajándéka. Négy corvina a Szeráj könyvtárából

Kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

2014. április 24-május 6.

 

 

Mindössze két hétig lesz látható az a négy corvina, amelyeket a török hadak a 16. században elvittek Mátyás király könyvtárából, majd miután fejedelmek, főpapok és tudósok évszázadokon keresztül sikertelenül próbálkoztak visszaszerzésükkel, 1869-ben Abdul Aziz szultán ajándékaként végül visszakerültek Budára. A négy díszkódexet ebben a kontextusban még soha nem láthatta a nagyközönség. Mivel felbecsülhetetlen értékű corvináink a legszigorúbb műtárgyvédelem alatt állnak, kiállításukra csupán nagy időközökkel, rendkívüli alkalmakkor kerülhet sor.

 

A magyarok több évszázados álma vált valóra, amikor 1869-ben Abdul Aziz szultán négy kódexet ajándékozott Ferenc Józsefnek Corvin Mátyás egykori könyvtárából. A diplomáciailag kiemelkedő eseményre akkor került sor, amikor a császár a Szuezi-csatorna megnyitása alkalmából tisztelgő látogatást tett a szultánnál Isztambulban. Ferenc József szintén diplomáciai gesztusként - hiszen csupán két év telt el a magyarokkal való kiegyezés óta - gróf Andrássy Gyula közvetítésével a négy pompás díszkódexet a Széchényi Országos Könyvtárnak ajándékozta.

            Az ajándékozás nem csupán kulturális esemény volt, hanem fontos szimbolikus szerepet játszott az Osztrák-Magyar Monarchia és az Oszmán Birodalom egymáshoz való közeledése során. Ezt követően megélénkültek a diplomáciai kapcsolatok a két birodalom között, a Monarchia tudósai előtt pedig megnyíltak, kutathatóvá váltak a Szeráj gyűjteményei.   

 

A négy kódex, Szent Ágoston, a történetíró Polybios, a komédiaszerző Plautus és a humanista Trapezuntius művei, kiválóan reprezentálják az egész egykori Corvina Könyvtárat, hiszen található közöttük itáliai kézirat, de olyan is, amely a Mátyás alatt létesített budai könyvmásoló- és miniátorműhely munkája. Három kódex eredeti, pompás bársonykötését viseli, amely szintén a budai műhely könyvkötőjének mesterségbeli tudását dicséri, aki Mátyás reprezentatív könyvtára számára egyedi kötéstípust fejlesztett ki.

 

A 15. századi kódexek mellett további eredeti török kéziratok is kiállításra kerülnek az Országos Széchényi Könyvtár anyagából. A kiállításon az eredeti corvinák megtekintése mellett facsimile- és digitális corvinák lapozgatására is nyílik lehetőség. Megtekinthető lesz az „Isztambuli antifonálé" másolata is, amelynek eredetijét Isztambulban, a Topkapi Szerájban őrzik. Az 1360 körül készült kódex az Anjou-kori magyar könyvkultúra kimagasló emléke.  

 

A kiállításra 2014. április 24-től iskolai és más csoportokat is szeretettel várunk, számukra tárlatvezetést biztosítunk. Kérjük a csoportokat, hogy tárlatvezetési igényüket előre jelezzék a csoportvezetes@oszk.hu email címen. A kiállítás tematikájához kapcsolódó, diákok számára készült feladatlap 2014. április 10-től letölthető lesz honlapunkról.

A kiállításról szóló bejegyzéseink szövegében, a képek aláírásában, linkek leírásában a "#corvina14" címkét használjuk. A közösségi oldalainkon megjelenő címkerendszeren keresztül könnyen elérhetők és átjárhatók lesznek corvina-kiállításunk tartalmai.

 

A kiállításra a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából kerül sor, melynek díszvendég-országa Törökország lesz. A tárlat megrendezésével az Országos Széchényi Könyvtár a török kulturális élet Magyarországra látogató jeles képviselői és a török-magyar kulturális kapcsolatok előtt kíván tisztelegni.

 

A kiállítás a Yunus Emre Intézet Budapesti Török Kulturális Központ és a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége támogatásával valósul meg.

 

A kiállítás helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F épület, 6. szinti kiállítótermek.

 

Nyitva tartás: keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

 

Jegyárak: teljes árú: 800 Ft/fő; kedvezményes: 400 Ft/fő; csoportos belépő (10 fő felett): 250 Ft/fő, a kísérő pedagógusok, valamint hátrányos helyzetű diákok (az osztályfőnök igazolása alapján) számára díjmentes.

További részletes információk:

www.oszk.hu 

facebook/nemzetikonyvtar 

 

 

 

Fotó: A Szent Ágoston-corvina csatja Mátyás király címerével

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek