A szeretet szeretett ünnepe 5.

5. Üzleti kockázat

Kapornok három domb völgyében megbújó, négyezer lelket számláló falucska, amely gazdasági fellendülését a két kilométer távolságban épült autópályának köszönheti, mert annak megléte csábította a településre a befektetőket, elsőként azt a két multi céget, amelyek felhúztak a falu határában a húszezer négyzetméteres raktárbázist, és azt a magyar befektetőt, aki az autópálya pihenőben motelt és éttermet épített.

Hajagos István abban az időben a fővárosban dolgozott, és nem sokat hezitált, amikor meghirdették az autópálya melletti motel vezetői állását. Azonnal beadta az önéletrajzát és Kropacsek úr szimpatikusnak találta, olyannyira, hogy szabadkezet adott neki a munkatársak kiválasztásában is. Egyedül a feleségének nem tetszett a dolog, hogy időnként éjszaka is dolgoznia kell, végül hosszas és hangos vita után azzal biztatta Verát, ha továbbra is szekálja őt az új munkahelyével, akkor visszamegy Pestre dolgozni, s csak ritkán fognak találkozni. Ez több volt puszta fenyegetésnél, mert újabb munkahelyek egyhamar nem teremnek a faluban, de még csak a környékén sem, ezért aki megveti lábát az új helyén, annak biztosított a jövője. Egy ideig.

Jó asszony Vera, egy rossz szava sem lehet rá, szépen neveli két kamaszodó gyermeküket, miközben maga is gazdasági vezetőként dolgozik az árvaházban, ahogyan a helybeliek nevezik a százhúsz árva gyereket nevelő intézetet. Igazi karácsonyi ünnepi ételt nagyon nehéz a gyerekek étkeztetésére kihozni a szűkös pénzügyi keretek miatt. Szerencsére találtak egy alapítványt, amely karácsony környékén nagyobb pénzadománnyal hozzájárul az árvaházi gyerekek ünnepi ellátásához. Micsoda véletlen, hogy az intézet ebből az adományból rendeli meg a motel éttermétől az ünnepi ebéd és vacsora szállítását! Pista pedig november végétől kicsit lecsípett az étterem nyersanyag felhasználásából, és kéz alatt eladta a megspórolt nyersanyagokat a szomszéd község hentesének, hogy az így keresett aprópénzből fedezte családja karácsonyi ajándékait. A motel éttermének bevétele és nyeresége közben meglett az árvaházi ebéd megrendeléssel.  Most azonban ennek jól keresztbe tett Kropacsek úr, azzal az agyament nagycsaládos összejövetelével, ráadásul a nyakára küldte Egressy Mátét, akit személyesen korábban nem is ismert, utána rászabadította rovancsolni az asszisztensét, a túlbuzgó, ám hozzá nem értő fiatalembert, akit könnyen átvert, de a másikkal feltehetően nehezen boldogul.

Annak természetesen örültek munkatársai, hogy december 23-án déltől december 27-én reggelig fizetett szabadnapot kaptak, legalább számukra igazán ünnep lesz az ünnep. Neki és Marika néninek, a takarítónőnek, aki egyben az anyósa is, azonban munkával telnek ezek a napok is, a szenteste kivételével.

Egressy Máté jó előre megtervezte a menüsort Kropacsek úr társaságának és megrendelte a hozzávaló nyersanyagokat, melyeket időben leszállítottak a motelbe, majd közölte vele, hogy a tizenhat fős társaság ellátása mellett kinyithatják az éttermet, miután megbeszélte vele az is, hogy a rendezvény időtartama alatt üzemeltethetik az éttermi részt, míg azt alapanyagokkal bírják, és az abból származó bevétel pluszként jelentkezni fog az étterem bevételében. Kifizette Pistának a kétszázezer forintos számlát, és titokzatosan bazsalyogva tartott egy kis hatásszünetet, miközben le sem vette róla a szemét.

-          Nézd, Pista, kereshetnénk egy kis aprópénzt, ha szereznél egy kétszázezer forintos étel megrendelést, akár házhozszállítással is. Ami a vendégek ellátásához kell, azt majd hozom magammal. Tudom, hogy kevés az idő, de úgy hallottam, meglehetősen találékony, ügyes üzletember vagy. Gyere, pakoljuk be a hűtőbe, amiket hoztam és máris mennem kell vissza. Hívj fel, ha döntöttél. Egyébként gratulálok, nagyon szép a különteremben felállított karácsonyfa. Majd lefotózom, és megmutatom Kropacsek úrnak, hogy ilyet a Karári szigeten biztosan nem látott. Huszonnegyedikén reggel nyolckor itt leszünk Lizával és kezdődhet a munka!

Arról bezzeg egyetlen szót sem szólt Máté, hogy kik lesznek a vendégek, de Hajagos Pista biztos abban, hogy a fiatalember nem dobja fel őket Kropacseknél.

Hajagos Pistának megfájdul a feje, mit tegyen, eléggé kusza a helyzete. Ott áll irodája ablaka előtt és figyeli, mint araszolnak az autópályán a járművek, mert a sűrű hóesésben nem lehet száguldani, még csak sietni sem, mert könnyen megcsúszhatnak az úttesten. Feltűnően sok kamionkonvoj húz el a pályán, nekik időben el kell érniük a megszokott pihenőhelyeiket, mert karácsonykor nem közlekedhetnek. Ráadásul megkezdődött az össznépi rokonlátogatás is, amikor a volán mögé ülnek a másnaponta vezetők is, ahogyan azokat nevezik, akik évente négy-öt alkalommal használják a kocsijukat, mint például azok a feleségek, kiknek karácsonykor, húsvétkor és más össznépi ünnepen végre megadatik, hogy a volánba kapaszkodva vezető pozícióba kerüljenek, annak érdekében, hogy a családfők nyugodtan kvaterkázhassanak. A motel számára ez kétszeresen is jó, miután a másnaponta vezetők gyakrabban megállnak egy kis feszültség oldó pihenőre, de nem ám a benzinkutaknál, hanem a vendéglátóhelyeknél, mert ott nem csak szendvicset, üdítőt és kávét fogyaszthatnak, hanem alkoholos italokkal is csillapíthatják szomjukat utasaik. Nincs egyetlen üres asztal sem az étteremben, a szakácsok és a pincérek alig győzik a munkát.

Mit csináljon? A hűtőkamrában ott a két tízkilós pulyka, ami gesztenyével töltve kerülne másnap az árvaházi gyerekek asztalára, négyféle garnírung kíséretében és nehogy egy gyerek is éhen maradjon, további tíz kiló darált húsból készítenének még Stefániát is. A húsleves és a bejglik az árvaház konyhájából kerülnek ki, arra nekik nincs kapacitásuk, illetve lenne, ha a séfen kívül más is részt vehetne a konyhai munkában. Ilyenkor jön a hentes az áruért, viszi el kocsija csomagtartójában a közel százkilónyi húst.  Pista a főszakácsán kívül nem akart mást is bevenni az üzletbe és újabb üres tenyérbe osztani a pénzt a haszonból.

Reggel fél óráig vitatkoztak a feleségével, hogy mit tegyenek, de nem jutottak dűlőre, pedig felsorakoztatták az összes érvet és ellenérvet, mind Egressy Máténak az üzletbe való bevétele, mind saját séfjük kizárása okán. Pedig kínálkozik a lehetőség, hogy a Kropacsek családnak berendelt mérhetetlenül sok nyersanyag egy részét Mátéval közösen értékesíthessék.

Ülj le Pista és használd az eszed!

Könnyű biztatnia magát, főleg annak tudatában, hogy nincs sok ideje a töprengésre. A saját séfjére az év háromszázhatvanöt napján szüksége van, míg Mátéval lehet, hogy először és utoljára üzletelne. Nincs más lehetősége, mintsem az árvaházzal és hentessel kapcsolatos bizniszt  a megszokott módon lebonyolítani, ami pedig az ifjú Máté gyereket illeti, főjön csak a saját levében!

Döntött, és nem hezitál tovább, azonnal felhívja Egressy Mátét és közli vele az álláspontját.

-          Megértelek, Pista! – nyugtázza Máté a hallottakat. – Erre számítottam! Huszonnegyedikén reggel nyolckor találkozunk! Kellemes ünnepeket!

Hajagos Pista fejfájása elmúlt, abban a pillanatban, amint letette a telefont.

Mégis szép kerek a világ!

A legjobb az lesz, ha megkeresi a RENDEZVÉNY MIATT ZÁRVA feliratot, idekészíti az íróasztalára és huszonnegyedikén reggel az lesz az első dolga, hogy azonnal kiteszi az ajtóra. Nehogy már az ő hátán kapaszkodjon fel az uborkafára ez az Egressy gyerek! Egyébként is mit képzel, kinek kellene az a rengeteg kaviár és lazac, amit beszerzett?

 

 

Előző rész…

Következő rész…

 

 

A kép forrása


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!