A Szenvedő szerkezet - Hétköznapi Trianon című kiállítás következő helyszíne: Hajdúböszörmény

A kiállítás címe utal arra, hogy az I. világháborút lezáró békerendszert a győztesek hozták, a vesztesek megkérdezése nélkül. Ezért magában hordozta a II. világháború kirobbanásának lehetőségét is.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum országjáró gömbsátra

  
Az I. világháborút lezáró békediktátum teljesen átrajzolta Európa térképét. A magyarok közül sokan az addig megszokott nyelvi és kulturális közegüket is elvesztették, miközben végig az otthonukban maradtak - a fejük fölött viszont átrajzolták az országhatárokat. Néhány évtizeddel később pedig azt tapasztalták, hogy még csak nem is beszélhetnek erről a traumáról, hiszen a szocializmusban évtizedekre kitörölték ezt a témát a nemzeti emlékezetből.
 
A Magyar Nemzeti Múzeum Trianon centenáriumi évfordulóján ismét múzeum

  • körútra indult, hogy bemutassa a világháború lezárását és az azt követő évtizedet. A pandémia miatt azonban hosszú hónapokra várakozni kényszerült a kiállítás újabb bemutatkozása. Így idén első alkalommal Hajdúböszörményben lesz látható a különleges, semmihez sem hasonlítható gömbsátor. A tervek szerint idén ősszel újabb városokba érkezik majd az egyedi látványvilágú, érzelmekre is ható kiállítás.

 
A hajdúböszörményi megnyitón bemutatjuk a 2021. június 4-re megjelenő Metszéspont. Tanulmányok Trianon 100. évfordulóján című kötetet, mely a Magyar Nemzeti Múzeum 2019 márciusában tartott, két napos nemzetközi konferenciájának előadásait tartalmazza. A kötetet szerkesztette Császtvay Tünde.

 

Szenvedő szerkezet

 
A kiállítás címe utal arra, hogy az I. világháborút lezáró békerendszert a győztesek hozták - a vesztesek megkérdezése nélkül. Ezért magában hordozta a II. világháború kirobbanásának lehetőségét is. A kiállításban megjelenő pengék is erre emlékeztetnek: valami végleg megváltozott Európa életében.

A kiállítás másik szimbóluma, a méhsejt pedig az összetartozásnak és a közösség legkisebb egységének, a családnak a szimbóluma, amely a háború lezárásával mégis lehetőséget kapott az újrakezdésre - ha ez sok esetben nehéz és keserű is volt. A kiállítás ugyanakkor nagyrészt azt mutatja be, hogy mindezen nehézségek mellett, Kis-Magyarország hogyan tudott meglepően hamar talpra állni - annak ellenére, hogy a legtöbben épp az ellenkezőjére számítottak.
 
A Magyar Nemzeti Múzeum vállalkozása egészen egyedülálló, hiszen lényegében igazi múzeumi teret alakít ki a város közepén, általában egy-egy település legforgalmasabb terén. A 19 méter átmérőjű, 300 négyzetméteres, félgömb alakú sátorban a látogatók nemcsak megnézhetik, elolvashatják, milyen lehetett száz évvel ezelőtt élni, hanem hangulatilag is átérezhetik, milyen volt akkoriban az élet. A vándorkiállítás egyes részein ugyanis a századelő jellegzetes, stilizált tereiben találhatják magukat, életnagyságú, újszerű, interaktív installációk között, miközben a legújabb kiállítási technikai megoldások várják a látogatók aktív közreműködését. Fontosnak tartjuk, hogy a sok-sok információ és tartalom alapján mindenki maga adhasson választ arra, hogy neki mit jelent Trianon. 
 
A mostani Trianon-vándorkiállítás szorosan kapcsolódik az előző múzeum
  • körúthoz, hiszen 2018-ban és 2019-ben az első világháborús mindennapokat mutattuk be: a fronton, a hátországban és az ezek közt közvetítő kommunikációs és propagandagépezetben, a Sajtóhadiszálláson. Most Trianon és az 1920-as évek átélőinek civil mindennapjait idézzük meg, miközben a kiállítás arra is választ keres, hogyan álltunk fel és teremtettünk új országot néhány év alatt a teljes reménytelenségből. A gömbsátornak akkor 60 nap alatt mintegy több, mint százötvenezres látogatottsága volt - ez a legtöbb magyar múzeum éves látogatószámának többszöröse.
 
A kiállítás mindenkinek INGYENES, a vidéki városok egy-egy központi helyén lehet megtekinteni.
2021
 
Hajdúböszörmény - megnyitó: 2021. június 4. 11 óra 
- június 4-10.


Korábbi helyszíneink

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, Múzeumkert 
- 2020. szeptember 30. - október 12. 
 
Tata, Kossuth tér
- 2020. október 22-28. 
 
Mosonmagyaróvár
- november 7-13. 
Mivel zárt térről van szó, a járványügyi intézkedéseket nagyon komolyan vesszük! Ezt azt jelenti, hogy a kiállítótérbe csak maszkban lehet belépni, kérjük a látogatókat, belépéskor vegyék fel! A bejáratnál kötelező a kézfertőtlenítés. Megértésüket kérjük, hiszen a belső terekbe egyszerre csak meghatározott számú embert tudunk beengedni, védettségi igazolvánnyal. Diákok védettségi igazolvánnyal vagy szülői illetve pedagógusi vezetéssel látogathatják a kiállítást.
A sátor légcseréjénél a levegő kintről érkezik, közvetlenül a látogatókra nem ömlik rá, mivel a befújó fejeket a kivetítők mögött helyeztük el. A csoportok között korszerű, UV-lámpákkal (UVC) fertőtleníteni is fogjuk a megérinthető felületeket.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek