A régi az új: Több mint 42 pajtát fog össze a PajtaKult projekt

****

 

 

 

A jövőben hiszünk, ezért állítjuk: a jelen a múltból építkezik. Ez a ritmus, amire mindannyian járjuk, de nem mindegy, hogyan. Légy részese egy olyan utazásnak, amely akár többszáz éves helyszíneken mutatja meg a magyar  közösség erejét. Járd velünk körbe a Kárpát-medencét, határon innen és túl, a magyar pajtákban, csűrökben, mert a világ bennünk van, amit a zene és a találkozások hoznak napvilágra! „Honnan járják, honnan hozták? Honnan-e mozdulat-ország?"* Találd meg a választ velünk: mert a zenét hallani, a társat látni kell. PajtaKult - a ritmus, amire mindannyian járunk.

*Kányádi Sándor: Fekete-piros (részlet)

Az építészeti innováció magával hordozza, húzza, alakítja a közösségek mindennapjait is. Alkalmazkodva a kihívásokhoz, előrevetíthetjük mindazon jó megoldásokat, amelyek a közösségeket felszabadultabb, kulturáltabb együttléthez segítheti, legyen az oktatás, szabadidő, kultúra vagy más közösségi találkozás.

A PajtaKult „stáblistája":

 

Horváth László, a Fonó ügyvezetője, a PajtaKult ötletgazdája és kulturális igazgatója

Kubinyi Júlia énekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője

Laposa Julianna népzenész, a Fonó nemzetközi referense

Paár Julianna énekes, előadó, zeneterapeuta

Mezei Dániel műsorvezető, kreatív producer

Varga Ádám, a PajtaKult projektmenedzsere és a HYPE Productions vezetője

A PajtaKult megálmodói azzal a céllal indították el 2021 szeptemberében a projektet, hogy összehangolják mindazon törekvéseket, amelyek a Kárpát-medencében fellelhető pajtákban, csűrökben, vagy hasonlóan izgalmas ipari épületekben zajlanak. A Fonó 25 éves tevékenységének meghatározó helyszíne a Fonó Pajta helyisége, ahol a hazai nép- és világzene fővárosi eseményei, koncertjei, táncházai beépültek mindennapjainkba, de most már elmondhatjuk, a nemzetközi zenei körforgásba is. Horváth László, a Fonó ügyvezetője hasonló, működő pajtákat látva más helyszíneken is, szükségét érezte annak, hogy rendszerben gondolkodjunk a pajtákról, mint a közösségek szervező erejéről, kulturális helyszíneiről. A pajtákban, csűrökben a zene, a tánc, az építészet, a gasztronómia és a kultúra hagyományos és modern formái otthon vannak.

A figyelemre méltó törekvés mellé állt a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Magyar Művészeti Akadémia, szakmai partnerként a Szentendrei Skanzen és a Hagyományok Háza.

„Találkozva Sülyi Péter őriszentpéteri Pajtaszínházával, ahol szintén 25 éve zajlanak kulturális programok; Szarvas József viszáki Kultúrpajtájában járva; Kovács Norbert Cimbi kiscsőszi álmainak megvalósulásával találkozva; megismerve az Alföldön, Üllésen tevékenykedő Pusztaszínházat, megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy össze kéne hangolni ezeket az értékeket. A célok ugyanis közösek, minden helyszínen egy irányba mutatnak: az adott közösségek megerősítése, a sok esetben műemlékké nyilvánított pajták karbantartása, fejlesztése, illetve tevékenységük, programkínálatuk szélesítése. Pár hónap alatt kiderült, hogy a vidéki és a határon túli közeg is ki van éhezve ezen új érzésekre, értékekre. Látjuk, hogy céljainkhoz hetente találunk új partnereket, akik vagy közösségben, vagy már igazi pajtában teszik a dolgukat." (Horváth László, a PajtaKult kulturális igazgatója)

A PajtaKult 2021. szeptember 1-jén indult, azóta közel 60 felfedezett, vagy csatlakozott pajta szerepel a projektben. A stáb az elmúlt két hónapban bejárta többek között az őriszentpéteri Pajtaszínházat, a Szentendrei Skanzen pajtáját, a kiscsőszi, Kovács Norbert Cimbi által teremtett pajtát, a lovasi Márffy Házat, az üllési Pusztaszínházat, a turai pajtát, Veresegyházon Katlan Tóni malmát, valamint Ravazd és a Káli-medence egyes pajtáit és persze a Fonót.  A kapcsolat tehát élő és rengeteg lehetőséget rejt magában.

A PajtaKult csapata a pandémia nehézségei ellenére november és december hónapban összesen másfél tucat eseményt tervez. Az alkotók fontosnak tartják, hogy a mai kornak megfelelő kommunikációs formában juttassák el összeállításaikat, filmjeiket, beszélgetéseiket az érdeklődőkhöz, ezzel is szélesítve a Pajta-életérzést, ha úgy tetszik, a kultúra-közvetítés formáját. A PajtaKult projekt az online médiában is elérhető: Facebook és Instagram oldalunkon folyamatosan követhetőek a különböző helyszíneken megvalósuló események. Mindez mai formában, vlogban, blogban, posztban és podcastban egyaránt megvalósul. 

A Hír Televízióban emellett 2021. november 7-étől havi egy alkalommal vasárnaponta elindul a PajtaKult magazinműsor, amely 11 órakor és 23 órakor ismétléssel várja a nézőket és széles közönségnek ad betekintést, egyben meghívást ezekhez a programokhoz, életérzéshez. Az online, a közösségi média és a televíziós felületeken a PajtaKult nagykövetei, a „Julcsik" kommunikálnak.

Kubinyi Júlia, Laposa Julianna, Paár Julianna énekesek, Mezei Dániel műsorvezető társaságában kalauzolják a nézőket ebben a varázslatos világban, amely izgalmasan vegyíti a tradíciót (múlt), az aktualitásokat (jelen) és a víziót (jövő), ezzel segítve a magyar közösség erejének bemutatását.     

Szarvas József Kossuth-díjas színművész és pajtatulajdonos gondolataival élve a Pajta, mint tér „nemzetépítő vízióval is bír és tudomásul kell venni: napjainkban a régi az új." 

A Pajták közösségformáló ereje, jelentősége mellett az alábbi küldetéseket is hangsúlyozzuk:

  1. A kárpát-medencei gasztronómiai hagyományok beépítése közösségeink mindennapjaiba. Ebben többek közt Katlan Tóni is segítségünkre lesz, hogy régi és új receptjeivel tegye izgalmasabbá étkezési kultúránkat.
  2. Nép- és világzenei, illetve könnyűzenei helyszínek megteremtése, ahol a zenefogyasztás teljesen más távlatokat ad és nyit meg.
  3. A Tündérkert mozgalom erősítése, azaz az eltűnőben lévő kárpát-medencei gyümölcsfa-hagyaték gondozása, népszerűsítése.
  4. A PajtaKult építészeti vetülete, mely nem lehet más, mint az épített örökségünk mind hitelesebb védelme, azonban közben egy teljesen új építészeti irányzat - 'pajtaépítészet' - felvázolása. Mindez építészeti térélményt, arculati és szerkezeti megújítást, új, élhető építészeti irányt vázol fel.
  5. Az általunk fontosnak tartott kulturális értékek és sokszínűség népszerűsítését, annak lehető legtöbb érdeklődőhöz való eljuttatását.

PajtaKult® 2021 

Official Image Film

https://www.youtube.com/watch?v=kDDZQJ4YVJI 

 

Boban Markovic - Üllés 

https://fb.watch/90GtFFeyJP/

 

Snétberger koncert -Katlan Toni

https://fb.watch/90GnPlxDQz/

 

VLOG Paár Julcsi - Fonó

https://www.youtube.com/watch?v=C2r67mYzhUE

 

Fotók itt »»

https://drive.google.com/drive/folders/1spuce0awxHwN7HBgCspsyvcpPNy3IKsI?usp=sharing

 

A következő PajtaKult programok:

 

2021.11.06. 20:00  Fonó Parno Graszt

2021.11.07. Kiscsősz, Cimbi pajta Csík János és a Mezzo koncert

2021.11.07. 20:00  Fonó Huun Huur Tu

2021.11.13 és 14. Szentendrei Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator

2021.11.23. 19:00  Veresegyháza, Katlan Tóni Kultúrkonyha, Ferenczi György és az Első Pesti Rackák

2021.11.24. 19:00 Fonó Fonó Szerda Táncház

2021.12.05. 17:00 Őriszentpéter Bognár Szilvia adventi koncertje

2021. december Őrségi adventi és jazz-sorozat

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek