A PTE vezetésével indulhat el a Magyar Nemzeti Genom Program

****

Megerősödik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) genomika és bioinformatika kutatóintézeti kapacitása. A közel 800 millió forintos, „A Pécsi Tudományegyetem Genomikai és Bioinformatikai Kutatóintézeti Kapacitásának Megerősítése" elnevezésű pályázat keretében egy olyan nagy teljesítményű szekvenáló rendszer beszerzésére, üzemeltetésére és a kapcsolódó bioinformatikai eszközfejlesztésekre került sor, amely eddig még elérhetetlen volt hazánkban.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja az elmúlt években egy olyan genomikai és bioinformatikai központ és kutatási infrastruktúra létrehozását indította el, amely egy jelentős befektetésből maximális költséghatékonysággal biztosítja a legtöbb hasznosítható szolgáltatást és terméket az egészségügy, mezőgazdaság, egyetemi oktatás-, kutatás, és ipari fejlesztések érdekében. Ennek az egyik központi eleme az ehhez szükséges szekvenálási infrastruktúra kiépítése. Az elnyert támogatásnak köszönhetően sikerült beszerezni az Illumina NovaSeq szekvenáló berendezést, melynek segítségével egy olyan komplex rendszert építettek ki, amely eddig Közép-Európában csak Bécsben és Prágában volt elérhető. Az elmúlt években a molekuláris biológia és informatika fejlődésének köszönhetően a hazai és nemzetközi orvos-biológiai kutatások jelentős eredményeket értek el, melyek a gyakorlati orvoslás átalakulásához vezettek. A kutatás, a diagnosztika és a célzott terápiás kezelések genomikai alapokra kerültek, elsősorban újgenerációs szekvenálási technológiák alkalmazásával. Ezen genomikai vizsgálatok komoly infrastrukturális, intellektuális és gazdasági feltételekhez kötöttek, amelyek csak jelentős forrásokkal bíró és ezeket koordináltan működtető országokban adottak.
Az SzKK ezért egy átfogó, összehangoltan működő, multidiszciplináris és nemzetgazdasági érdekeket is képviselő Magyar Nemzeti Genom Program elindítását kezdeményezte, amely nemcsak Magyarországon, hanem a kelet-közép-európai régióban is egyedülálló. Ennek szerteágazó előnyei vannak a társadalom egészségi jólétére, a tudományos fejlődésre és gazdasági stabilitásra nézve. A program célul tűzte ki a magyar populáció genetikai jellemzőinek meghatározását, valamint betegség specifikus genetikai panelek fejlesztésének és új gyógyszercélpontok azonosításának elősegítését. A program megvalósításában résztvevő akadémiai és piaci partnerek együttműködésének eredménye innovatív genomikai kutatások és fejlesztések kezdeményezése, a hazai betegellátás színvonalának növelése, valamint biotechnológiai és gyógyszerfejlesztő vállalkozások nemzetközi versenyképességének erősítése.  

 

Balról Decsi István kancellár, Prof. Dr. Miseta Attila rektor, Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont elnöke és Dr. Gyenesei Attila, a program szakmai vezetője (Csortos Szabolcs/UnivPécs)


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek