A Móra Kiadó júniusi újdonságai

Könyvhét nincs, új könyvek vannak

 

Bár az Ünnepi Könyvhetet a szervezők szeptemberre halasztották, a Móra Kiadónál számos újdonság jelenik meg júniusban.

Örömmel mutatjuk be kortárs magyar és külföldi szerzőink műveit, egy debütáló író regényét, jubileumi verseskötetet, különleges művészeti albumot és Lázár Ervin egyetlen műfordítását friss illusztrációkkal.

 

Madarász Éva: Hullámvasút

 

15 éven felülieknek

 

Madarász Éva első regényét kamaszoknak írta. Egy gimibe készülő lány bőrébe bújva élhetjük végig, milyen az, amikor egyik napról a másikra nemcsak az édesapját, de az otthonát, megszokott iskoláját és a legjobb barátnője közelségét is elveszíti valaki.

 

A regény szerkezeti bravúrjának köszönhetően azonban nem csupán a legnagyobb mélységek, hanem a remény is folyamatosan megcsillan a láthatáron. A címben szereplő érzelmi hullámvasúton fejezetről fejezetre utazzuk végig a lelki vívódás különböző állomásait és szembesülünk azzal az örök, mégis fájó igazsággal, hogy az idő minden sebet begyógyíthat.

 

Eszter története nem kizárólag az érintett gyerekek számára fontos olvasmány, nagy segítség lehet a barátok, családtagok, nevelők számára is, hogy belelássanak egy olyan élethelyzetbe, melyben fontos támaszok lehetnek.

 

A kötet egy mellékszála a kirekesztés és az előítélet kérdését is boncolgatja, mely további mélységet ad a történetnek és remek beszélgetési alapot biztosít a téma közösségi feldolgozásához.

 

Madarász Éva 1970-ben Budapesten született. Középiskolai tanulmányait a VII. kerületi Madách Imre Gimnáziumban végezte, 1988-90-ben a Nemzeti Stúdió, 1990-1992-ben a GNM Színitanoda növendéke volt.

 

Játszott a Nemzeti Színházban, a Népszínházban, az Arany János Színházban, a Vidám Színpadon, a Művész Színházban és a Budapesti Kamaraszínházban. Szerepelt a Szomszédok, az Öregberény, a Patika és a Drága örökösök című tévésorozatokban.

 

Televíziós és színházi szerepei mellett rendszeresen szinkronizál.

 

Két fia van, férje Epres Attila színművész.

 

Lélekben örökké 16 éves lesz...

 

Várható megjelenés: 2021. 06. 03.

Tudj meg többet a könyvről itt:

 

https://mora.hu/konyv/hullamvasut/

 

Olvass bele a könyvbe itt:

 

https://mora.hu/content/2021/5/Product/hullamvasut_beleolvaso.pdf

 

Nézd meg a könyvhöz készült előzetest:

 

https://youtu.be/J7Rjp6Zjg3A

Olvasd el a szerzővel készült kiadói interjút itt:

 

 

https://mora.hu/hir/kint-is-vagyok-bent-is-vagyok

 

 

Gáspár András Gáspár: Héjnélküli

 

15 éven felülieknek

 

Gáspár András Gáspár 2020-as debütálása után 2021-ben is egy filmes lendületű, letehetetlenül magával ragadó történettel készült a 15 éven felüli olvasóknak. Míg tavaly megjelent regényében, a Föld 2 záróvizsgában az emberiség létezésének alapkérdése, úgy ebben a regényben a hazugságon alapuló társadalom dilemmája kerül a középpontba. A komoly téma köré fonódó történetben ismét fiatal főszereplők és az ő hétköznapi életük jelenik meg, de a helyszín nem a jelen, hanem a múlt egy távoli, egzotikus szigeten.

 

A kalandregény főhőse, Dyami épp az esküvőjére készülődik, mikor megsérül a héj, melyet a törzs minden tagjának szemére varrnak születése után. Ez a törzs sámánjának tanítása szerint akár halálos büntetést is jelenthet. A lány egy ideig el tudja titkolni, hogy látóvá vált. Újonnan megszerzett képességének köszönhetően olyan titkok birtokába jut, melyek teljesen megváltoztatják azt, amit a világról gondolt. Versenyt futva az idővel szövetségeseket gyűjt, hogy közösen feltárják a titkot, ezzel kiszabadítsák egész népét a generációk óta tartó hazugság csapdájából.

 

Várható megjelenés: 2021. 06. 03.

Tudj meg többet a könyvről itt:

 

https://mora.hu/konyv/hejnelkuli/

 

Olvass bele a könyvbe itt:

 

https://mora.hu/content/2021/5/Product/hejnelkuli_beleolvaso.pdf

 

Nézd meg a könyvhöz készült előzetest:

 

https://youtu.be/evb2HZNA1pc

 

Olvasd el a szerzővel készült kiadói interjút itt:

 

https://mora.hu/hir/le-lehet-elni-hazugsagban-egy-eletet

Miklya Luzsányi Mónika: Bibliai szuperhősök

 

9 éven felülieknek

 

Az idei nyári kínálatban a szuperhőskérdést több korosztály és több műfaj szemszögéből is megvizsgáljuk. Miklya Luzsányi Mónika könyve a kiskamasz korosztálynak mutatja be a Bibliában szereplő természetfeletti képességgel rendelkező karakterek történeteit, akik ha ebből a szemszögből nézzük, simán beférhetnének a szuperhősök népes táborába.

 

Ismert hősök mellett, mint Sámson vagy Dávid, külön fejezetet kap többek között Éhúd, a balkezessége miatt kiközösített fiú, Debóra, az Ószövetség egyik legbátrabb nőalakja, Gedeon, akinek először a saját félelmeit kellett legyőznie, hogy hadvezér lehessen.

 

A történetek hűek a bibliai szövegekhez, de az olvasókorosztály nyelvén szólalnak meg, hogy minél könnyebben befogadhatóvá, szerethetővé váljanak.

 

Miklya Luzsányi Mónika közel két évtizede ír felnőtteknek és gyermekeknek, a Móránál korábban már jelent meg bibliai témájú könyve, melyet férjével, Miklya Zsolttal együtt írtak: ez a Beszélgető Biblia. A szerző írói, szerkesztői munkássága jól ismert nemcsak a hitoktatók, hanem a lelkészek, papok, valamint a hitoktatással foglalkozó szakemberek körében is. Segédanyagait sok tízezer példányban olvassák és használják Magyarországon, és a magyarlakta területeken, határainkon kívül is.

 

Várható megjelenés: 2021. 06. 03.

 

Tudj meg többet a könyvről itt:

 

https://mora.hu/konyv/bibliai-szuperhosok-jozseftol-davidig/

 

Olvass bele a könyvbe itt:

 

 

https://mora.hu/content/2021/6/Product/bibliai_szuperhosok_beleolvaso.pdf

 

Miklya Luzsányi Mónika: Rozmaring és Tarack közlekedik

 

3 éven felülieknek

 

Folytatódik az Ovis Okosító sorozat. Rozmaring és Tarack a malacikrek, miután elsajátították a helyes viselkedés alapjait (hogyan köszönünk, eszünk, mosunk kezet és játszunk együtt szépen) ez alkalommal a városi közlekedéssel ismerkednek.

 

A történet most sem fukarkodik az ovisok számára is értékelhető humorban, a rosszcsontkodásban és a különböző közlekedési eszközökben. A malacok, miközben csinos ruhákra vadásznak, amit felvehetnek a legközelebbi nagy családi ünnepségre, megismerkednek a jegykiadó automata, a lyukasztó és a közlekedési lámpák működésével is. Talán még egy fagyizás is belefér, mielőtt csomagokkal megpakolva hazaérkeznek Latyakvárról az erdőbe.

 

A könyv illusztrációit Tóth Andrej készítette.

 

Az első 2 kötethez a kiadó oldaláról ingyenesen letölthető színezhető báb, figyelemfejlesztő játék és kidolgozott játékterveket tartalmazópedagógiai segédanyag is.

 

Várható megjelenés: 2021. 06. 03.

Tudj meg többet a könyvről itt:

 

https://mora.hu/konyv/rozmaring-es-tarack-kozlekedik/

 

Olvass bele itt:

 

https://mora.hu/content/2021/6/Product/rozmaring_es_tarack_kozlekedik_beleolvaso.pdf

 

Tudj meg mindent a sorozatról itt:

 

 

https://mora.hu/sorozat/ovis-okosito

Predrág Stepanović: Nyulacska huszonöt meséje

6 éven felülieknek

 

A magyarországi szerb író, műfordító Predrág Stepanović lányának, Tijanának ajánlja meseregényét, melyben egy minden szülő számára ismerős főszereplő kalandjait követhetjük végig 25 mesén keresztül.

 

A világ nagy, Nyulacska kicsi, de a kíváncsisága nem ismer határokat. Akik szerették Vuk és Bambi történeteit, azoknak a bátor Nyulacska kalandjai sem okoznak csalódást, pláne, hogy a szöveg Lázár Ervin fordításában jelenik meg.

 

A könyv illusztrációit Szabó-Nyulász Melinda készítette.

 

Várható megjelenés: 2021. 06. 03.

Tudj meg többet a könyvről itt:

 

https://mora.hu/konyv/nyulacska-huszonot-meseje/

 

Olvass bele itt:

 

https://mora.hu/content/2021/6/Product/nyulacska_huszonot_meseje_beleolvaso.pdf

Dóka Péter: Szupermalac és Űrpatkány 3. - Idővihar

 

6 éven felülieknek

 

Szuperhősnek lenni nagyon menő. Nem véletlen, hogy az ovis és kisiskolás farsangok hemzsegnek a Batmanektől, Pókemberektől és Vasemberektől. De mi a helyzet akkor, ha két cseppet sem menő állatka, egy malac és egy patkány akar szuperhőssé válni?

 

Az intergalaktikus küldetés - tudniillik, hogy egy szupervéletlen folytán szupererőt nyerő Pati patkány és Csocsó malac végre végrehajthasson egy igazi világmegmentést, és így kiérdemelje a hivatalos szuperhős-bizonyítványt - a sorozat 3. kötetében véget ér.

 

Hogy sikerül-e a könyv végére megmenteni a világot (*vigyázat spoiler!!!*) a jégbefagyasztástól, nem áruljuk el, de azt igen, hogy Dóka Péter abszurd humora ez alkalommal sem ismert tréfát, s hogy a szalonnaízű űrfagyi tetejére habként bekerült a kötetbe egy teljes fejezetnyi ballada is, ami cseppet sem homályos, sőt kimondottan élvezhető.

 

Képregényeken és rajzfilmeken függő kevéssé betűkompatibilis olvasóknak is szívből ajánljuk, mint az olvasás megszeretéséhez vezető egyik lehetséges csillagkaput.

 

 

 

 

Várható megjelenés: 2021. 06. 07.

Tudj meg többet a könyvről itt:

 

https://mora.hu/konyv/idovihar-szupermalac-es-urpatkany-3/

 

Olvass bele a könyvbe itt:

 

https://mora.hu/content/2021/5/Product/szupermalac_es_urpatkany3_idovihar_beleolvaso.pdf

 

Tudj meg többet a sorozatról itt:

 

https://mora.hu/sorozat/szupermalac-es-urpatkany

Julien Hervieux: Viharka, a sötétség ura

 

9 éven felülieknek

 

A cím ne tévesszen meg senkit! Itt nem egy véres-beles rémregéről van szó, sokkal inkább egy modern, kellemesen fekete humorú, fiúknak és lányoknak egyaránt szívből ajánlott, némi sárkánypottyantást tartalmazóolvasmányról, Pacskovszky Zsolt fordításában.

 

Mi történik akkor, ha a gyerekek nem akarják folytatni évszázadokon át bebetonozott rossz szokásaink gyakorlását? Nem, nem tragédia, sőt! A történetben van királylány, lovag, sárkány és fondorlatosan gonosz gróf is, de igazából senki sem az, aminek egy Grimm-történetben lennie kell. A főszereplők, bár még közelében sincsenek a felnőttkornak, sőt a kamaszkort is csak alulról kóstolgatják, olyan önállóak és talpraesettek, hogy percek alatt kifordítják a sarkából teljes Meseországot. És ez, látni fogjuk, egészen jót tesz neki.

 

Julien Hervieux 1984-ben született a franciaországi Troyes-ban. Valamikor réges-régen történelmet tanított, de éjjelente már akkoriban is bloggerré változott, hogy csipkelődően humoros filmkritikákat írjon: https://unodieuxconnard.com/

 

YouTube-csatornáján a történelem nagy eseményeit mutatja be fekete humorral:

https://www.youtube.com/channel/UCDyyFxXcMKrRLc6QM2OlRwA/featured

 

Fiatalabb és idősebb olvasóknak szánt műveiben egyaránt visszaköszön jelmondata, amely akár szórakoztató meseregénye, a Viharka, a sötétség ura főhősének jelmondata is lehetne: „Milyen jó rossznak lenni!"

 

Várható megjelenés: 2021. 06. 08.

Tudj meg többet a könyvről itt:

 

https://mora.hu/konyv/viharka-a-sotetseg-ura/

Nézd meg a könyvhöz készült előzetest:

https://youtu.be/EQMIQeZDTsA

Romhányi József: Nagy Szamárfül

 

12 éven felülieknek

 

A februári, jubileumi Doktor Bubó után bővített kiadásban, Ritter Ottó rajzaival jelenik meg az idén 100 éve született Romhányi József ikonikus versgyűjteménye: a Nagy Szamárfül.

 

A bővített kiadás nem csak formátuma miatt kapta a Nagy nevet, hanem azért is, mert a jól ismert sziporkázóan humoros, virtuóz rímektől hemzsegő állatos versek mellé bekerültek a kötetbe a költő fiatalkori költeményei is.

 

A Nagy Szamárfül puha és kemény borítós változatban is elérhető lesz a könyvesboltokban.

 

Várható megjelenés: 2021. 06. 09.

Tudj meg többet a könyvről itt:

 

https://mora.hu/konyv/nagy-szamarful-puha-fedeles-valtozat/

Paula Harrison: Kitti és a tigriskincs

 

6 éven felülieknek

 

Varró Zsuzsa fordításában 2. részével folytatódik Kitti, a sötétben kicsit félős, de szuperhősképességeit lassan, de biztosan kibontakoztató kislány története, aki a legutóbbi sikeres macskamentés után új barátjával, Ribizli cicussal máris újabb kalandba keveredik.

 

Az akár kezdő olvasóknak is sikerélményt nyújtóképes regényben egy műkincsrablás felgöngyölítésében vehetünk rész. A pont eléggé izgalmas, de cseppet sem ijesztő történet nem csak a macskarajongókat ragadja magával.

 

Paula Harrison több nagy sikerű, elsősorban hercegnő- és állatrajongó kezdő olvasóknak szóló sorozat szerzője, már kisgyerek korában író szeretett volna lenni. Mielőtt karrierje elkezdődött volna, tanítóként dolgozott, ebből az időszakból rengeteg inspirációt szerzett könyvei karaktereihez és az élő párbeszédekhez. Buckinghamshire-ben él családjával. Imádja a tengerpartot és a popcornt.

 

Várható megjelenés: 2021. 06. 16.

Tudj meg többet a könyvről itt:

 

https://mora.hu/konyv/kitti-es-a-tigriskincs/

Molnár Jacqueline: Bújócska

 

3 éven felülieknek

 

Hogyan találják fel magukat a gyerekek akár egy világjárvány közepén? A Robotok után Molnár Jacqueline újabb zseniálisan kreatív albummal kalauzol el minket a képzelet birodalmának legszínesebb szegletébe.

 

Vajon ki bújik meg a maszk mögött? A szemeknek készült lyukakat használva az olvasó is egy pillanat alatt benne találja magát a történetben, és megtapasztalhatja, milyen más lehet a világ legijesztőbb helyzete is, ha más szemszögből nézzük.

Várható megjelenés: 2021. 06. 18.

 

Tudj meg többet a könyvről itt:

 

https://mora.hu/konyv/bujocska/


6SZÍN OLVASÓTÁBOROK

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe a 6szín nyári Olvasótáborait, ahol 2 korosztálynak készülnek izgalmas művészeti programmal július és augusztus hónapban:

 

https://6szin.hu/olvasotabor

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek