A MANK is programokkal vár a Múzeumok Éjszakáján

Idén is csatlakozik a MANK a Múzeumok Éjszakájához, amely eseménysorozat az első olyan országos jelentőségű kulturális rendezvény, ahol újra személyes jelenléttel várják a látogatókat

 

 

Művészeti foglalkozásokkal, tárlatvezetéssel és filmvetítéssel vár mindenkit a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a Múzeumok Éjszakája alkalmából 2021. június 26-án szentendrei helyszínein, a MANK Galériában, a szomszédságában található Szentendrei Régi Művésztelepen és a Fő téri ÚjMűhely Galériában.

Idén is csatlakozik a MANK a Múzeumok Éjszakájához, amely eseménysorozat az első olyan országos jelentőségű kulturális rendezvény, ahol újra személyes jelenléttel várják a látogatókat. A Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton országszerte kinyitják kapuikat a múzeumok és galériák, és tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket.

Június 26-án egész nap színes foglalkozásokon vehetnek részt a MANK szentendrei galériáiba és a Régi Művésztelepre látogatók. Délelőtt a Nyomj egy műtárgyat! workshop keretein belül bárki kipróbálhatja a grafika, a nyomatkészítés és a sokszorosítás fortélyait. A foglalkozáson híres műalkotásokból inspirációt merítve készíthetjük el saját művünket. Eközben a Fő téri ÚjMűhely Galériában szabadtéri verses élményfestésre invitáljuk az összművészet kedvelőit, ahol a magyar irodalom remekeit értelmezhetjük át képzőművészeti alkotássá közösen festve, verseket hallgatva.   

A felújított ÚjMűhely Galériában Keserü Ilona Szentendréhez köthető grafikáit mutatjuk be, melyek közt kiemelt helyet kapnak a Szentendrei Teátrum előadásaihoz is készített jelmez- és díszlettervei. A Jelmeztervek, szitanyomatok, rajzok Szentendréről és a 20. századból című tárlatot egész nap látogathatják az érdeklődők, azonban a délutáni órákban exkluzív tárlatvezetésen is részt vehetnek, melyet Sipos Tünde művészettörténész, a kiállítás koordinátora tart, bepillantást engedve a festőművész alkotásainak történetébe. A tárlatvezetés után pedig egy meglepetés foglalkozással is készül a Társaság, ahol mindenkinek lehetősége nyílik közelebb kerülni az alkotásokhoz.

A MANK Galériában Koós Gábor Szuvenír című kiállítása utolsó alkalommal látható a program keretein belül. A Szuvenír sorozatban Koós Gábor grafikusművész egy teljes tér lenyomtatása által kísérletezik a háromdimenziós nyomatkészítéssel, mely által emléktárgyakat készít a műterméről. A sorozat további részeiben a művész a múltjával és a családtagjai közelmúltban bekövetkezett halála felett érzett gyászával birkózik. A tárlathoz kapcsolódóan Krizbai Gergely képzőművész tart grafikai workshopot.

A látogatók egész nap részt vehetnek egy interaktív közösségi installáció elkészítésében, ahol lerajzolhatják vagy leírhatják számukra, milyen is a fenntartható kreatív jövő. Folyamatosan bővülő üzenőfalunkon a művészet kifejező eszközeivel hívjuk fel a figyelmet a környezettudatosságra és a harmonikus együttélésre. Emellett mindkét helyszínen művészeti társkereső kvíz keretein belül nyílik lehetősége arra a látogatóknak, hogy megtudják, melyik művész illik hozzájuk.

Az egész napos programözön filmvetítéssel záródik az ÚjMűhely Galéria belső udvarában, mely egy estére szabadtéri mozivá alakul át, és ahol Bánki Ákos: Tiltott absztraktok című filmjét tekinthetjük meg.

A pontos programkínálatról és az aktuális részvételi feltételekről a www.muzej.hu weboldalon 2021. június 10-étől olvashatók részletes információk.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek