A klasszikus zene menő - hétvégén várja a családokat a Kalandra Fül Fesztivál

A Kalandra Fülnek augusztus 28-29-én a Budapest Music Center ad otthont

 

 

A tavalyi nagy siker után idén is megrendezi az Óbudai Danubia Zenekar Magyarország egyetlen, kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szóló klasszikus zenei fesztiválját. 

 

Az ÓDZ innovatív előadásaival az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyította, hogy a klasszikus zene mennyire menő. A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté karmester - maga is kisgyermekes apuka -, több tucat újító előadás megálmodója, aki szívén viseli a zenei utánpótlás-nevelést, különleges programot állított össze: a Danubia négy saját ifjúsági produkcióval készül, sor kerül Dobszay-Meskó Ilona és Lukácsházi Győző mesejátékának, a Jancsi és Juliskának előadására, és a fesztiválon vendégeskedik a Magyar Állami Operaház Leánder és Lenszirom című produkciója is Hamar Zsolt vezényletével. Több előadás születik koprodukcióban erre az alkalomra, a zenei programot pedig kreatív foglalkozások, hangszersimogató, élő zeneautomaták és a Pagony Kiadó csendszobája egészítik ki, valamint a hallásvédelemre is felhívják a figyelmet szakemberek segítségével. A fesztiválhangulat nem áll meg a BMC falainál: villámkoncertekkel, pop-up produkciókkal készülnek köztereken a zenekar művészei.

 

„Immár második alkalommal gyűjtjük egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez." 

 

Európai szinten is ritkaságnak számít a kifejezetten a fiatal korosztályt célzó, klasszikus zenei esemény, a Danubia tagjainak azonban rengeteg tapasztalata van abban, hogyan szólíthatók meg az óvodás, iskolás korosztályok tagjai. A Fesztivál azon túl, hogy értékes információkat, minőségi zenei élményt nyújt - mindezt a célcsoport számára leginkább befogadható módon -, fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében is.

 

A fesztivál mindkét napjának délelőttjén a Zenekar két-két saját ifjúsági produkciója lesz látható (Tom, a virtuóz, Fúgafogó, Mozart, a csokigolyók sztárja, Szimfonikus táncház), további három előadás kifejezetten erre az alkalomra készül koprodukcióban, az utolsó program pedig - Tallér Zsófia: Leánder és Lenszirom - a Magyar Állami Operaház vendégelőadása, amelyet az Eiffel Műhelyházban láthat a közönség Hamar Zsolt vezényletével.

 

A közös produkciók között szerepel a Kárász Eszterrel és az Eszterlánc Mesezenekar tagjaival készülő előadás. A második nap délutánján a Superar nemzetközi gyermekkórussal lép fel kamarazenekarunk, amelynek dalait Ott Rezső zeneszerző hangszereli gyermekkarra és zenekarra. A koncerten fellép néhány, a Máltai Szimfónia programban részt vevő gyermek is, akikkel közös fellépésünk a Zeneakadémia színpadán lesz szeptember 23-i évadnyitó estünkön, a zenekar Közös hang programjának részeként. Dobszay-Meskó Ilona és Lukácsházi Győző mesejátékát, a Grimm testvérek történetéből készült Jancsi és Juliskát szintén zenekarunk tagjainak közreműködésével visszük színpadra; az előadást Kiskovács Eszter grafikus élő illusztrációja kíséri majd.

 

A Fesztivál mindkét napján lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni. Ilyen például Lakatos György fagottművész hangszersimogatója, ahol a gyerekek zenészeink közreműködésével megismerkedhetnek a fúvós hangszerekkel. A Szigetkék Alkotóműhely foglalkozásán az érdeklődők különböző kreatív képző- és iparművészeti technikákat fedezhetnek fel, melyek a résztvevőket adottságaik játékos kibontakoztatására ösztönzi. A műhely vezetője Balla Vera képzőművész. A kicsit megpihenni vágyóknak a Pagony Kiadó elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit, valamint meseolvasók is segítenek a könyvek megismerésében az erre a célra kialakított „csendszobában".

 

Folytatjuk a hallásvédelemmel kapcsolatos érzékenyítést: gyerekek számára készített eszközök segítségével hívjuk fel a kicsik és szüleik figyelmét a hallásvédelem fontosságára, amelyeket a helyszínen bárki kipróbálhat az Audiopont Halláscentrumok audiológusainak segítségével. A BMC előterében a két nap során több alkalommal élő zeneautomaták fogadják a közönséget, a büfé pedig bővített kínálattal várja a gyerekeket, családokat. A fesztivál ideje alatt különböző külső helyszíneken is találkozhatnak zenészeink pop-up produkcióival, villámkoncertjeivel, amelyek révén a koncertterem környékére is elvisszük majd a fesztivál hangulatát.

 

II. Kalandra Fül Fesztivál

 

A Danubia Zenekar klasszikus zenei gyerek- és családi fesztiválja

Művészeti vezető: Hámori Máté

2021. augusztus 28-29. szombat-vasárnap 10.00-20.00

Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

 

2021. augusztus 28. szombat

10.00 - Tom, a virtuóz

11.30 - Fúgafogó

15.00 - Csengőhang szimfónia - Eszterlánc Mesezenekar, Danubia Zenekar kamaraegyüttese

16.30 - Hangszersimogató Lakatos Györggyel

18.00 - Jancsi és Juliska

 

2021. augusztus 29. vasárnap

10.00 - Mozart, a csokigolyók sztárja

11.30 - Szimfonikus táncház

13.30 - Hangszersimogató Lakatos Györggyel

15.00 - Hanghullámok lovasai - Superar Gyermekkórus, Danubia Zenekar kamaraegyüttese

18.00 - Leánder és Lenszirom

 

Jegyár koncertenként 14 éves kor alatt: 800 Ft, felnőtteknek: 1200 Ft

A kísérőprogramok ingyenesen látogathatók.

 

Programfüzet

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek