A klasszikus zene jövőbeli reménységei a Dunán: Kezdődik a Virtuózok V4+

Az első magyar fejlesztésű komolyzenei tehetségkutató műsor már második alkalommal nemzetközi színtéren valósul meg

 

 

A Virtuózok V4+ november 19-én új kiválóságokkal tér vissza a Duna Televízióra.  Az első magyar fejlesztésű komolyzenei tehetségkutató műsor már második alkalommal nemzetközi színtéren valósul meg. Öt ország, öt adás, öt győztes - péntekenként 20.35-től.

A Duna Televízió nézői november 19-től lélegzetelállító produkciók szem- és fültanúi lehetnek: kezdődik a Virtuózok V4+. A klasszikus zenei tehetségkutató péntek esténként 20.35-től öt nemzet ígéretes növendékeit mutatja be. A visegrádi négyekhez idén Horvátország csatlakozott. A műsor és mentorprogram célja, hogy ne csak a résztvevő országok komolyzenei sokszínűségét, hanem a határokon átívelő közös közép- és kelet-európai kultúránkat is népszerűsítse. A hazai tehetségek két magyar válogató adásban mutatkoznak be, közülük a zsűri által kiválasztott 2-2 fiatal már a két nemzetközi elődöntő során mérettetik meg, a döntőben minden országból 2 előadóval találkozhat újra a közönség.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója korábban hangsúlyozta, hogy a közmédia részvétele a produkcióban egy misszió. Mindig is közszolgálati feladat volt a klasszikus zene megismertetése, hiszen a kultúra az egyik legfontosabb közvetítő nyelv, és értékteremtő eszköz. A nemzetközi összefogásnak köszönhetően akár 70 millió ember ismerheti meg hazánk és a régió gazdag zenei hagyományait, és sokan talán éppen a műsor által kedvelik meg ezt a műfajt.

A magyar válogató adásokban műsorvezetőként visszatér Bősze Ádám zenetörténész. A zsűriben a hazai komolyzenei élet legelismertebb képviselői foglalnak helyet: Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán opera-énekes, Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, operarendező, Batta András Erkel Ferenc- és Széchenyi-​díjas zenetörténész, Bogányi Gergely, a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Várdai István Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész.

A nemzetközi zsűriben a résztvevő országok zenei szaktekintélyei ülnek: Alicja Wegorzewska lengyel operaénekes, Peter Valentovic szlovák karmester, Gabriela Bohácová cseh művészeti igazgató, valamint Petar Culic horvát gitárművész a nemzetközi elődöntők során és HAUSER horvát csellóművész a döntőben, míg a magyar zsűritag Miklósa Erika lesz. Az egyszemélyes "szuperzsűri" szerepét Maestro Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmester tölti be. A nemzetközi adások két házigazdája ebben az évadban is Ida Nowakowska lengyel színésznő-műsorvezető és a népszerű német műsorvezető, Thomas Gottschalk. A világhírű médiaszemélyiség szerint nincs különbség a klasszikus zene és a szórakoztatás között, „mind a kettő csontig hatol és szenvedélyeket vált ki".

Hazánk legnagyobb komolyzenei tehetségkutatójával a fiatalok egyedülálló lehetőségeket kapnak szakmai fejlődésükhöz. A jövő zenéjének támogatása, a komplex tehetséggondozás a Virtuózok produkció egyik legfontosabb célja, így fogalmazott Peller Mariann, a műsor ötletgazdája, a Virtuózok alapítója és producere.

Virtuózok V4+ november 19-től péntek esténként 20.35-től a Dunán!​

 

Fotó: Kaszner Nikolett

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!