A kisbabák első étele

Legyen a hozzátáplálás is gyerekjáték - burgonya buli a babákkal

 

Anyának lenni a világ legcsodálatosabb dolga. Ideális esetben hosszas felkészülés előzi meg az örökös érkezését, az anyukák szorgalmasan bújják a babakönyveket, magukba szívják a már tapasztaltabb anyukák online és személyes tanácsait, és ha lehet, az összes ismerős nőgyógyász és gyermekorvos véleményét kikérik. Hiszen nem mindegy, hogy mikor, mit, no és persze hogyan! Az egyik legkardinálisabb kérdés a kisbabák hozzátáplálásával kapcsolatos, hiszen az anyatej utáni időszak első receptjei újdonságot jelentenek mind a mamának, mind a babának és nagyban befolyásolják a kicsik állapotát, egészségét és a későbbi étkezési szokásaikat is.

 

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára az anyatej. Közel féléves korig kizárólag anyatejre van szüksége a babának, de néhány esetben, például tápszeres etetés, vagy orvosi javaslat esetén szükség van némi hozzátáplálásra is. Azonban ebben a korban csak nagyon kevés étel alkalmas arra, hogy a baba emésztőrendszere feldolgozza, mert bélflórája még nem tartalmazza az emésztéshez szükséges megfelelő enzimeket. Azonban nem kell kétségbe esni, hiszen van megoldás. Hazánkban a kisbabák hozzátáplálását elsősorban krumplipürével kezdik, mivel ez a zöldségféle szinte soha sem vált ki allergiás reakciót. Azonban ha azt mondjuk, hogy krumpli, ez alatt számtalan különböző burgonyafélét is érthetünk, melyek közül az édesburgonya néven is ismert batáta és a csicsóka adható ilyen zsenge korban a gyerekeknek. A batáta az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező gumós zöldség, a szuperételek egyike. Magas szénhidrát, fehérje, A vitamin, B-6 és C-vitamin tartalma miatt nagyon ajánlatos a rendszeres fogyasztása. Erősíti az immunrendszert és tökéletes alap arra, hogy az anyatej után burgonyapürét készítsünk belőle kisgyermekünk számára. Ha ehhez már hozzászokott a kicsi, akkor szépen sorjában hozzá lehet keverni a püréhez az újonnan bevezetni kívánt zöldségeket, majd szépen lassan a csirkehúst is. Ha kezdetben még összekeverjük a pürét az anyatejjel, vagy tápszerrel, akkor még könnyebb lesz az átállás, hiszen ismerős ízek fognak keveredni, az amúgy is édeskés és a babák számára izgalmas, narancssárga színű batátával. A csicsókával is ugyanez a helyzet, hiszen íze édeskés és fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.

 

„Ezek a burgonyafélék nem feltétlenül kaphatók egy helyen, sokszor igen hosszas keresgélés után tudunk csak rájuk bukkanni. A Nekedterem gondol a kismamákra és összegyűjti a magyar kistermelők burgonyáinak legjavát és házhoz szállítja azt az anyukák számára. Van nálunk csicsóka, batáta, burgonya, perui lila burgonya, az aktuálisan neve miatt is nagyon kedvelt hópehely burgonya és sárga saláta burgonya is. Szeretnénk megkönnyíteni a babák és mamák mindennapjait, könnyíteni a hozzátáplálás nehézségeit, még akkor is, ha csak annyival tudunk hozzájárulni, hogy összegyűjtjük a legjobb hazai termelők áruit és a kapuig visszük őket." - mondta Molnár Eszter a Nekedterem ügyvezető igazgatója. A Nekedterem mindig a legfrissebb idény gyümölcsöket és zöldségeket gyűjti egy csokorba és szállítja házhoz heti dobozok formájában. Kismamáknak, kispapáknak, elfoglalt háziasszonyoknak és az unokájukra vigyázó nagyszülőknek is egyaránt ajánlott, hiszen így nem a babával töltött időből veszi el a vásárlás az értékes perceket.

 

Íme egy szuper hozzátáplálós burgonyás recept a kisbabák számára a Nekedterem ajánlásával:

 

Pépesített almafőzelék, burgonyával. (4-6 hónapos kortól)

 

Hozzávalók:

1 db közepes batáta

2 db szép piros alma.

 

Elkészítés:
A batátát felkockázzuk, és puhára pároljuk. Fontos hogy ne főzzük együtt a krumplit az almával, mert nem fog megpuhulni. A kis kockákra vágott és kimagozott almákat külön edényben feltesszük főni.
A végén az almát és a burgonyát átpasszírozzuk, és felengedjük az alma főzőlevével.

 

Csirkehús püré, batátával (6-7 hónapos kortól)

 

Hozzávalók:

2 db Csirkecomb

2 db batáta

 

Elkészítés:
A csirkecombot kicsontozzuk, a bőrét lehúzzuk, és kis kockára vágjuk, majd feltesszük főni. A burgonyát is felkockázzuk, és ezt is feltesszük főni egy másik lábosban. Amikor a csirke már jól megfőtt, egy darálón ledaráljuk, és a villával összetört burgonyával együtt adjuk a babának.

 

Vegyük könnyen ezt az időszakot!

 

 

 

 

 

További információ

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek