A Kádár-kor koncertélményeinek megfogalmazására írt ki pályázatot a Hangfoglaló Program

Egy délutáni tangó az Ifiparkban, egy este a Metro Klubban, egy hajnalig tartó buli a Tabánban vagy egy véget nem érő éjszaka a fő téri művház dohányfüstös nagytermében

 

„Hogyha hallom én, minden az enyém..." - anekdoták a beatkorszak koncertjeiről

 

Egy délutáni tangó az Ifiparkban, egy este a Metro Klubban, egy hajnalig tartó buli a Tabánban vagy egy véget nem érő éjszaka a fő téri művház dohányfüstös nagytermében. Az NKA Hangfoglaló Program, a Hangőr Egyesület és a Volt egyszer egy beatkorszak-blog pénzdíjas felhívására bárki küldhet egy történetet, aki szívesen elmesélné a Kádár-korban esett legkedvesebb, legváratlanabb vagy éppen legviccesebb koncertélményét.

 

Mindannyian rég voltunk már koncerten, és úgy áll a helyzet, hogy még jó ideig nem is hallhatjuk a kedvenceinket élőben. Mintha halkabb lenne körülöttünk az utóbbi, különös hónapokban a zene. Az NKA Hangfoglaló Program, a Hangőr Egyesület és a Volt egyszer egy beatkorszak-blog a Nagy Generáció és az utánuk feltűnő, földalatti nemzedék legemlékezetesebb fellépéseinek felelevenítésére hív ezért minden beat- pop-, táncdal- és rockrajongót!

Olyan, 1.500-5.000 leütés terjedelmű anekdotákat, tárcákat, elbeszéléseket, egyperceseket várnak, amelyek megmutatnak valamit abból, ami miatt a leginkább szeretjük az élő zenét. A legjobban sikerült írásokat a Volt egyszer egy beatkorszak-blogon közlik, szerzőiket pedig az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának kiadványaiból összeállított, a beatkorszak hősei által dedikált, értékes könyvcsomaggal jutalmazzák, a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt három szöveg szerzője pedig 50.000, 30.000, illetve 20.000 forintos díjazásban is részesül. A hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas évek legfontosabb koncertjeit felelevenítő történetek egy-egy fotóval is illusztrálhatók, a szervezők azonban kizárólag olyan fényképeket fogadnak el, amelyek jogtisztaságát a pályázó garantálni tudja.

A Hangfoglaló Program a jelen és a jövő tehetségeinek támogatása mellett könnyűzenénk múltjának feltárását is kiemelt helyen kezeli. A Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram a poptörténet emlékeinek kultúrtörténeti és művelődéstörténeti szempontú feltárásáért tevékenykedik. A zenészekkel és háttéremberekkel készített életútinterjúk publikálása, poptörténeti konferenciák és pódiumbeszélgetések szervezése, valamint a könnyűzene-történet híres helyszínein emléktáblák elhelyezése mellett a legendás zenekarok és koncerthelyek, valamint kevésbé ismert, de meghatározó alakok minél szélesebb körű bemutatását is céljául tűzte ki. Erre szolgál a 2016 novemberében indult, azóta közel félezer cikket megjelentető Volt egyszer egy beatkorszak-blog, amely mögött egy közel 8.000 főt számláló aktív Facebook-közösség is áll. Itt az idő, hogy további sztorikkal gazdagodjon a könnyűzene legendáriuma! Írjuk meg együtt a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek szubjektív koncerttörténetét!

A történeteket, illetve a kiírással kapcsolatos kérdéseket az orokseg@hangfoglalo.hu címre várják a szervezők. A beérkező, színvonalas írásokat folyamatosan közlik.

 

Beküldési határidő: 2020. június 30.

A pályázati felhívás linkje:

https://beatkorszak.blog.hu/2020/05/08/palyazati_felhivas_hogyha_hallom_en_minden_az_enyem_anekdotak_a_beatkorszak_koncertjeirol

 

 

Fortepan Urbán Tamás


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek