A digitalizálás jelentősége

A digitalizálás az informatika egy olyan szegmense, ami újabb dimenziót nyitott meg a könyvtárak számára, hogy megvédhessék az utókor számára a felbecsülhetetlen eszmei értékű dokumentumokat.

 

A kultúra templomai a könyvtárak, számtalan kincset rejtenek, aminek védelme minden jóérzésű ember kötelessége. Az óriási információrobbanás miatt permanens paradigmaváltások tarkítják az életünket, nehéz követni és megfelelni a XXI. század igényeinek és kihívásainak. A közművelődési intézményekben, könyvtárakban, levéltárakban, múzeumokban a digitalizálást megelőzi a rendelkezésre álló gyűjtemény alapos vizsgálata, majd egy koncepciót alakítanak ki, amihez igazodva végzik később a kijelölt dokumentumok digitalizálását. Lehet szöveg, hang, kép, film, dia, transzparens, térkép, rajz, hírlap.

Célunk az állományvédelem, ami az eredeti dokumentum védelmét, helyettesítését, őrzését, esetleg megosztását eredményezi, ami azt jelenti, hogy egyszerre több olvasó fér hozzá a dokumentumhoz. Tárgyszavas katalógust szervezve mellé kereshetővé tehető. Gyakran sérülékeny a forrásdokumentum, így különösen figyelni kell arra, hogy ne keletkezzen kár benne a digitalizálás során.

Nagy hangsúlyt kap a szállítás és a tárolás, valamint a szakértelem. Ha a dokumentum nehezen nyitható, használjunk könyvbölcsőt, és állványt a fényképezőgép rögzítésére, ezzel is védhetjük a forrásdokumentum épségét. Fontos szempont a forrásdokumentum megfelelő megvilágítása, hiszen ez nagyban befolyásolja a végtermék minőségét. A digitalizált gyűjtemény megőrzése érdekében a megfelelő adathordozó alkalmazása mellett a biztonsági másolat elkészítése is fontos feladat. A digitális adathordozók karcolódnak, ezért célszerű 2-3 évente újra biztonsági másolatot készíteni róla függetlenül attól, hogy mennyit volt használva. A hozzá tartozó metaadatokat is célszerű újra másoltatni. A metaadatmodell kiválasztásánál célszerű a legismertebb adatbázisokat használni.

A digitalizáláshoz használt szoftverek kiválasztása nagyban hozzájárul a biztonságos és gyors munkavégzéshez. A digitalizált dokumentum nevét, azonosítóját minden esetben rögzíteni kell, hogy majd a feldolgozás során a mesteranyag alapján egyértelműen azonosítható legyen. A bonyolultabb informatikai megoldásokhoz célszerű bevonni a munkába egy képzett és tapasztalt informatikust, aki segít az adatbázis létrehozásában, és a technikai problémák kiküszöbölésében. Elengedhetetlenül fontos a megfelelő szakértelem, amit képzéssel lehet elsajátítani. Jóvátehetetlen károkat okozhat, ha felületes ismerettel rendelkező könyvtáros végzi a digitalizálást.

A digitalizálás során fontos az intézmények munkájának összehangolása, a párhuzamos digitalizálás elkerülése miatt.

 

Szabó László István

Nyíregyháza

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
magyarrozsa
#3. 2014. május 9. 10:40
Kedves Dávid és László

jó látni, hogy van még ember, akit érdekel a jövő könyvtára...

MRózsa
hunyadavid
#2. 2014. január 31. 18:20
Kedves Kolléga,

csak ámulok hol tart a digitalizálás, a jövő könyvei már aligha papíron lesznek tárolva, de mi ezt már nem éljük meg

baráti
üdvözlettel

Dr. Hunyadi Dávid prof. US.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek