A BIRODALOM visszavág

Mese felnőtteknek két levonásban. Első rész


Motto:
A betegség változatosságot hoz.
az ember egyhangú életébe,
és nagy örömöt, ha kigyógyultunk.
Ha nem gyógyultunk ki, akkor csak a
változatosság marad, kis örömökre
való törekvéssel!
von Bürgerchen

 

Bevezetés

Andor már nem volt mai gyerek. Erről tanúskodtak a korára jellemző ráncokon és ritkuló őszes haján kívül a testén található operációs varratok és sportsérülések okozta hegek is. Hasonszőrű társaitól az különböztette meg őt, hogy mindegyik sérülésének történetébe bele tudott csempészni valami kis vidámságot, és ezeket a történetecskéket kis szösszenetek formájában le is írta. Utolsó története a gonosz birodalmának vezérével, Darth Dolorral szembeni harcáról szólt, aki lézerkardját vírusokba mártva szinte elviselhetetlenül nagy fájdalmakat okozva, beledöfte Andor védtelenül maradt oldalába. Andor kórházba került. Itt szövetségesekre lelt az orvosokban, akik antibiotikumot tartalmazó infúziók tömkelegét bocsájtották a rendelkezésére. Mint ahogy anno a várvédő egri nők öntötték a szurkot a törökök nyakába, úgy használták az antibiotikumokat a vírusokkal szemben, akiket ez a harcmodor váratlanul ért és ez a halálukat okozta. Pusztulásukkal kialudt a lézerkard fénye, az erő kiszállt belőle, a penge visszacsusszant a helyére. Darth Dolor csúfos veresége után visszavonulásra kényszerült.

1.

 

D.D. nem tudott beletörődni a kudarcába. Alig több mint egy fél év telt el azóta és ez alatt az idő alatt újabb és újabb terveket szőtt, melyeknek egyetlen célja volt: hogyan lehetne kiköszörülni a Birodalmon esett csorbát. Aztán az egyik villámlással és viharos széllel érkező éjfél trónszerű székében hátradőlve találta őt, amint arcán gonosz mosollyal az asztalán fekvő fekete dosszién pihentette a tekintetét. Ez rejtette a tökéletesnek látszó haditervet. Fedőlapjára régi korokat idéző írással, halálfejes iniciáléval rá volt írva a fedőnév: A birodalom visszavág. Harcának fő eszközéül a már egyszer jól bevált epekövet szemelte ki. Észrevétlenül, - a követ apró darabokra porlasztva, egy-egy jó, bőséges ebéd ízletes falatjába rejtve juttatta el a hadszíntérnek kijelölt epevezeték bejáratához. Itt, - ezek elhagyva a "járművüket"- kis szabadcsapatokba tömörültek és várták a támadásra indító vezényszót. D.D. tanult a vírusok pusztulásából, ezért, hogy megakadályozza csapatának valami folyadékkal, vagy gyógyteával való kiűzését, a szabadcsapatokat három nagyobb egységbe tömörítette, és várta a kedvező alkalmat a támadásra.

 

2.

 

 

Persze, ilyen csapatmozdulatokat nem lehet észrevétlenül végrehajtani. Ezek rövid, pillanatokig tartó, de határtalan fájdalmakat okoztak hősünknek. A határviták elkerülése végett, - békés megoldást keresve, - az ilyen ügyekben hivatalos szervhez, a család belügyeiben jártas doktorhoz (nem jogász doktor) fordult. Gondolta, hogy nyugodtan megbízhat a nyugdíj korhatárt régen átlépett aranyos doktor néniben, akinek munkáját átvették a gépek, (vérnyomásmérő, személyi nyilvántartó és receptíró), és így vélhetőleg rengeteg ideje maradt a betegségek tanulmányozására, azok gyógyítására. Andor panaszát meghallgatva, gázok! Igen a gázok, mondta még egyszer. A hasüregben képződő gázok nyomása okozza a panaszokat. Fölírt egy gyógyszert, melynek szedése szerinte megakadályozza a gázok képződését, és az élet ennek beszedése után ismét vidáman folyhat tovább a megszokott mederében. Andor szívta a fogát, amikor kiköhögte a méregdrága, vény nélkül beszerezhető, 50 db apró, aranyszínű, átlátszó kapszula árát a patikában. Hazaérve a határviták gyors megoldásának reményében azonnal bekapott egyet ezekből a göbecsekből.

D.D. határon felsorakozott seregéhez nehezen jutott el az utánpótlás. Ezért nagyon megörültek, amikor naponta háromszor, váratlanul, osztályon felüli minőségű étkezéshez jutottak; - a kapszulákhoz. Szinte kihallatszott a bendőből, a jóízű csámcsogásuk hangja. Így felerősödve már semmi akadálya nem volt a támadás megkezdésének. D.D. egyeztette az epekövekkel a támadás időpontját: Vasárnap, 22.00 óra. Tudta, hogy ebben az időpontban csak a túlterhelt éjszakai orvosi ügyelet van készenlétben, ezért tervének sikerét látszólag semmi sem kockáztatta.

 

3.

 

A támadás a megadott időpontban, másodpercnyi pontossággal megkezdődött. Andort a számítógépe mellett érte az első roham. A támadás olyan heves volt, hogy a fájdalomtól elsötétedett előtte monitor képe, noha az nem is volt kikapcsolva. Kétségbeesve hívta segítségül a konyhafiókban tartózkodó, vészhelyzet esetén munkába állásra kötelezett "Orvosság" címen bejegyzett örző-védő fiókbabetéti társaságot. Ki is küldtek két kigyúrt, No-spa nevű szamurájt, avval a szöveggel: „Nézzétek meg, mit nyavalyog már megint az a hipochonder főnök". Andor nagy nehezen - egy kis vízzel ellátva őket, - hátha megszomjaznak - leküldte őket a bendőjébe, hogy csináljanak rendet, szüntessék meg a fájdalmat. Mikor beléptek az epevezetékbe, a birodalmiak egy pillanat alatt úgy eltaposták őket, mint a lováról leesett indián vadászt a megvadult bölénycsorda. D.D. ezt látva, harsányan fölkacagott. Ez a kacagás irodalmi szabadformába való átültetés után a helyszínen is hallható volt, - magyar hangját Andor (f)ordításában élvezhették a szomszédok. A hullámszerűen érkező fájdalom mélypontjait kihasználva, hősünk a szülő nők által a tolófájdalom kivédésére használt szapora légzéstechnikával próbálta szenvedését csökkenteni, - hiába. A kisbabát váróknál se jön be többnyire ez a módszer, hát akkor mit várhatunk el egy nyöszörgő pasitól? A földön összekuporodva a szájmagasságában elhelyezkedő dohányzóasztal lapját kezdte el rágni, hátha az segít. Mikor a keményebb pozdorja réteghez ért, és a kínjai nem hogy csökkentek volna, hanem növekedtek, föladta.

- Hívd az orvosi ügyeletet, nyögte a mellette álló, kezét tördelő feleségének. Kétségbeesve, az ablakot kinyitva várták a ház elé érkező autó fékcsikorgását, és az ajtócsapódás hangját. Az átlagos várakozási időnél hamarabb, egy negyed óra múlva belépett a fiatal mentőorvos, kísérőjével. Miután Andor csak jajgatni tudott, a feleségére hárult a horror történet elmesélése. A doki nem sokat vacakolt, hívta a mentőket, - heveny vakbélgyulladás, - hangzott a varázsszó, amelyre minden mentős haladéktalanul a mentőkocsijához rohan, hogy megmentse a páciens életét. Még egy kötelessége volt, egy olyan tűt beleszúrni a vénába, amin keresztül azonnal infúziót kaphat a beteg. Nos, aki háborús filmeket szokott nézni, annak nem ismeretlen az a látvány, amikor a levegőben, a légelhárító ágyúk lövedékeinek robbanását jelző fehér pamacsai közt, bombázórepülők szállnak. Ritkán el is szoktak találni egyet-egyet. Andor a karjára pillantva, hasonló képet látott. Már öt fehér pamacs, azaz leukoplaszttal leragasztott fehér lapocska igazolta, hogy itt a földön egy orvostanhallgatónak legalább olyan nehéz egy vénát eltalálni, mint a légvédelemnek a 10 000 m magasan repülő Liberátort.

- Majd a mentősök - mondta, és abbahagyta a kísérletezést a doktor. Összepakolta a fölszerelését és így várta be a mentők érkezését. Andor kínjai mellett meg se érezte ezeket a „szúnyogcsípéseket". Gyorsan bepréselte magát a mentőautóba, amely elindult vele a boldoggá avatása után hamarosan szenté előlépett szerzetesről elnevezett kórházba. Bár az autóból látta, most nem tudta élvezni az éjszakai főváros fényeit. Legfőbb kívánsága csupán csak annyi volt, hogy olyan helyre kerüljön mielőbb, ahol szövetségeseket talál kínjainak enyhítésére és a rossz kiűzésére.

D.D. elégedetten nyugtázta ellenfele megfutamodását. Győzelem! Győztem! - ujjongott! Előhúzta a lézerkardját, amelynek nyeléből vakító fényt árasztva, kiugrott a pengéje. A birodalom visszavágott!

4.

 

Andor eközben a kórház sebészetére került, és csakhamar az ügyeletes orvos áldozati asztalán találta magát. Itt alkalma volt eljajgatni a nevét, lakcímét, panaszát, aminek valóságáról néhány gyomorra mért nyomással a vizsgáló orvos is meggyőződhetett. Hősünk kapott egy fájdalomcsillapító injekciót, majd a házi mentőautóval elvitték a röntgen osztályra, abból a célból, hogy felderítsék az ellenség állását és létszámát. A felszabadító háború ezzel kezdetét vette.

D.D.-t annyira elbizakodottá tette a látszólagos csatanyerése, hogy alig tett valamit a biztonsága érdekében. Mikor hírt kapott a fájdalomcsillapító injekció becsapódásáról, csupán annyi történt, hogy elrendelte a körkörös védelmet. Ennek az volt a lényege, hogy az eddigi három - fájdalom okozása céljából föl-le masírozó - epekőből egyet-egyet az epevezeték két végére parancsolt, a középső egyedül maradt kőnek meg továbbra is a fájdalom fenntartásán kellett ügyködnie. Az álcázásról teljesen megfeledkezett, és ez nagy hiba volt, mert az UH vizsgálat gyanús foltként észlelte az epeköveket.

Andort ezután az éjszakás Szent Kristófra bízta az orvos, aki hősünket olyan szeretettel emelte fel, a nyakát átkarolva, ahogy azt egy anya teszi, amikor először veszi kezeibe újszülött gyermekét. Kocsira rakva elszállította a kórterembe, ágyba fektette, és miközben az ablakon keresztül, a hold előtt vonuló felhők csodálatos árnyjátékában gyönyörködött, bekötötte a vénába azt az ominózus tűt. Másnap aztán megjelent Andor ágyánál szövetségeseinek vezérkara, más szóval a nagyvizit. Az éjszakai felvételeket kiértékelve kidolgozták a haditervet. Ennek lényegét a következőkben foglalhatjuk össze:

- Andor orrán keresztül egy szondát kell ledugni a gyomrába, mely elszívja a táplálékot az ellenség elől, ez a felperzselt föld címen is ismert hadmozdulat. Ez egyben sajnos kizárja annak lehetőségét, hogy hősünk bármilyen ételt, vagy italt magához vegyen.

- Vérvételből nyert laboratóriumi adatokkal ellenőrizni kell az ellenséges harci cselekmények esetleges beindulását és hősünk hadrafoghatóságát.

- Hogy valami vére is maradjon a betegnek, és ne haljon éhen, töménytelen tápoldatos infúziót kell kapnia, aminek az is a feladata, hogy a szélső epekövekre nyomást gyakorolva, azokat a középső mellé kényszerítsék, és annak mozgási lehetőségét megszüntetve véget vessenek az Andort kínzó fájdalmaknak.

- Ezután a belgyógyászat gasztroenterológia néven ismert modern haditechnikája segítségével, harcra kell kényszeríteni a betolakodókat, és az ERCP fedőnevű csodafegyverrel végezni kell velük. Ezt az eljárást a köznép egyszerűen csak gyomortükrözésnek nevezi.

Négy napig tartott a csatára való fölkészülés, az ötödik napra lett kitűzve a hadműveletek beindítása. Észbe kapott erre D.D. is. Gyors szabotázsakciót szervezve sikerült megrongálnia a kórházi ERCP-t. De ezzel csak késleltetni tudta az elkerülhetetlent. Egy szent hölgy nevét viselő kórházba áttelepítve a hadszínteret, az ottani ERCP-vel kellett megvívnia a végső ütközetet.

 

Folyt. köv.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Csilla
#13. 2012. augusztus 21. 20:58
A Birodalom visszavágásáról szóló horrortörténetedet olvasva harsányan felkacagtam, akárcsak D.D. ... és a nevetést alig tudom abbahagyni. Köszönöm az 'esti mesét', várom a végső ütközetet.
ariadne
#12. 2012. augusztus 20. 08:28
Szeretem az írásaidból áradó humort, és optimizmust :)
Ritka képesség :)
puszillak :ariadne
andor
#11. 2012. augusztus 19. 20:54
Kedves Fer-Kai!
Köszönöm a hozzászólásaidból kiáradó ritkán tapasztalható emberszeretetet!
Szeretettel Andy
előzmény: Fer-Kai hozzászólása, 2012. augusztus 17. 19:52
andor
#10. 2012. augusztus 19. 20:47
Kedves Mara!
Paradox módon a Te dicséreted talán a legtöbbet érő, mert sajnos alaposan járatos vagy a témában, még is tudtam egy kis örömet közvetíteni feléd!
Szeretettel Andy
előzmény: Mara hozzászólása, 2012. augusztus 18. 21:37
andor
#9. 2012. augusztus 19. 20:41
Kedves Answer!
Nagyon köszönöm a mindig lelkesítő gratulációdat!
Annyit elárulhatok a következő részből, hogy egyedül kell a harcot fölvennem, mert Luck nem tudott jönni, nem tudott kiharcolni magának egy luckas órát a vezetőségtől! A következő rész már postán van! Szerintem olyan jó az is, mint a kánaáni vízből bor!
Szeretettel Andy
előzmény: Answer hozzászólása, 2012. augusztus 18. 17:41
andor
#8. 2012. augusztus 19. 20:29
Kedves Eliza Beth!
Valahol igazad van, mert köztudott és sokat ismételt mondás: a nevetés gyógyszer. Így mint 2x-es diplomásra, (humorpatikusi és bohócdoktori) rám is vonatkozik a Hippokrateszi eskü azon szakasza: nevetéssel gyógyits!
Igyekszem, igyekszem!
Szeretettel Andy
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2012. augusztus 17. 22:32
andor
#7. 2012. augusztus 19. 20:00
Kedves Kató!
Szépen beosztom: először fáj, aztán írj, utána az olvasó jön, sír vagy nevet. Örülök a mottó sikerének. Jó ismerősöm, a feleségem férje írta!
Köszönöm, hogy benéztél! Andy
előzmény: Juhász Kató hozzászólása, 2012. augusztus 17. 18:34
Mara
#6. 2012. augusztus 18. 21:37
Kedves Andor,
élvezettel olvastam írásod. Tudom, mit jelent a betegségből a betegségbe esni, és le a kalappal előtted, ahogyan ismertetted velünk a folyamatokat.
Szívből gratulálok: Mara
Answer
#5. 2012. augusztus 18. 17:41
Az erő legyen veled!
Az írásból itélve szükséged is volt rá.
Remek ez a Dartvödrös dolog, csata az emberi szervezet ellen...
Profi vagy kedves Andy, gratulálok!
Várom a folytatást!
Ui.
Luck nem jön?
Eliza Beth
#4. 2012. augusztus 17. 22:32
Ha mindenki így élné meg a betegségeit, tán nem is lennének betegek.
Fer-Kai
#3. 2012. augusztus 17. 19:52
A világtörténelem leghumorosabb csatáinak színtere Te vagy.
Azt hiszem, szívesen megszabadulnál ettől a dicsőségtől...

(De addig is, csak győzd a győzelmeket!)
Juhász Kató
#2. 2012. augusztus 17. 18:34
Szegény, sokat szenvedett Andor!
Még jó, hogy ilyen humorral tudod megközelíteni a témát.
Tetszik az idézet is, valóban nagy örömöt jelent, ha kigyógyul az ember egy bajból.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

A sárkány, a fiú és az erdő