A bionikus szárnyas

Főábra Magyar találmány! Ne engedd, hogy a szemétkosárban végezze pályafutását. Olvasd, terjeszd, mint az influenzát!

 

 

Andor 1/2 9-kor ébredt kipihenve, felfrissült agyműködéssel. Hogy a kedve is derűs legyen, "szörfjére állva" nekivágott a WEB-tengernek, hogy internetes fórumok humoros írásai közt válogatva, kedvére valót találjon, és olvasson. Bár ne tette volna! (Félő, hogy e kis írás elolvasása után, több olvasó is egyetért evvel a kijelentéssel.) Mentségére szolgáljon, hogy egy olyan tudományos témába botlott, melynek írója olyan - az emberiséget ősidők óta foglalkoztató,- eddig megoldhatatlanak tűnő problémájába vágta bele a "fejszéjét" mint: "Hogyan lehet szögletes tyúktojást előállítani?" A cikkből kiderült, hogy neves tudósok foglalkoznak a témával, de a megoldás még távolinak tűnik. Hát persze, hogy távolinak tűnik, mert ezek a kutatók biológusok, akik szakmai féltékenységből nem vonják be munkájukba a más területen dolgozó kollégáikat, morfondírozott Andor magában. Pedig ez vezetne a gyors és tökéletes megoldáshoz, mely véleménye szerint méltán pályázhatna akár a Nobel díjra is - amit legföljebb megosztva kapnának az alkotók.

 

 Nos, Andor nem tartozott a képletesen "sakkvaksággal" megvert tanult fők közé, ezért nem csoda, hogy azonnal, nagy lelkesedéssel hozzálátott a helyes megoldás felkutatásához. Az első problémát a kétlábon állás bizonytalan statikája okozta. Meg kellett vizsgálni egy négy lábon álló szárnyas variációját, de ezt hamar elvetette, mert sokan mindjárt egy kutyára, vagy macskára asszociálnának, és amiket ezek tojnak az fogyasztásra alkalmatlan, sőt ezek eltüntetése komoly költségeket jelent a pénzszűkében levő önkormányzatoknak. Ez a variáció egyébként a többezer-éves fejlődéstörténet eredményeinek öncélú megváltoztatása lenne, ami etikai szempontok miatt sem megengedhető! 

E rövid mérlegelés után kialakult benne a tökéletes, minden tudományág szürke állományát megmozgató megoldás vázlata, a BIONIKUS SZÁRNYAS. Elképzelését egy 2D-s ábrával, olyan részletességgel próbálja megismertetni, hogy azt a műszakilag kevésbé képzett nyájas olvasó is megérthesse. Ma már senki se mehet el közömbösen az élet minden területén tapasztalható, rohanó fejlődés alapfokú ismerete nélkül!

 

 

 bionikus szárnyas

A szárnyas főbb műszaki egysége: 

  1.  A napelemeket hordozó taréj
  2.  Az elektronikus vezérlő- és érzékelő szerveket tartalmazó fejrész
  3.  A nyakrészben kötegelt információ továbbítók és az őssejt-reaktor
  4.  Szerves részek a fém burkolattal, szárnymechanizmussal, és a 
       szintetikus tollazat
  5.  A tojást előállító u.n. "püspök" egység
  6.  Markolókanalas lábazat
  7.  Opcionális berendezések.
  
Részletes ismertetés

 

1  A taréj 
Az egyébként a vidéken nevelt, hagyományos tyúkoknál nagyobb  méretű bionikusunk talán egyetlen olyan alkotóeleme, mely nagy eltérést mutat a megszokottól. Nagysága és szélessége hozzávetőleg kétszer akkora, és maga a taréj speciális, holdfénynél is töltődő napelemekből van fölépítve,hogy így biztonságosan ellássa a szárnyast a működtetéséhez szükséges energiával. A taréj végighúzódik a nyakrészen is, kicsit emlékeztetve tikunkat a valaha élt, tüskéshátú őslényekre.

 

  2. Az elektronikus vezérlő- és érzékelő szervek

  Ezt a talán legfontosabbnak nevezhető építőkövet a világ vezető - európai és ázsiai (itt a      reklám miatt nem nevesíthető) - elektronikával foglalkozó cégeiből alakított konzorcium  hozná létre. A milliszekundumonként több milliárd adatot földolgozó chip feladata kontrollálni és irányítani a bionikus műveleteket, összehangolni a mozgásokat, üzemeltetni és ellenőrizni az   őssejt-reaktor működését és a tojásformák beállítását. Beépítési helye a fejrész, melyhez egy csőrszerű, hidraulikusan működtetett szerkezet csatlakozik. Ezen keresztül jut be az organizmusba a reaktor hűtővize, és a talajminták kisebbik része, melyeknek kiértékeléséről a későbbiekben még szót ejtünk. A hajnali derengés észlelésére egy fényérzékelő van beépítve, melynek feladata a kakas feladatkörének helyettesítése, tekintet nélkül a szerkezet emére. A reggeli pirkadat aktiválja a műszert, amely 4 percen keresztül, 10 km távolságból is jól hallható  hangerővel jelzi a reggel beköszöntét.

 

   3.  A nyakrész

   Itt található a vezérlőszervek utasításait továbbító fénykábel köteg, egy sor mechanikus szerkezet, mely a mozgást (fejbiccentés, bólintás, lépegetés, kapirgálás) vezérli. Kérném azt a nyájas olvasót, aki idáig elolvasta az ismertetőt, ne adja föl a csüggedést. Már csak néhány, a berendezés megismeréséhez fetétlenül szükséges száraz adaton kell keresztülrágnia magát! Ha a fejrészben elhelyezetteket a szárnyas agyának neveztük - akkor a berendezés szívének nevezhető az őssejt reaktor, amely magfúzióval, mini atomerőműként üzemel, és a környezetre vetített 1142,43-szoros biztonsággal dolgozik. Burkolata ütésálló, sugárvédelemmel ellátott anyag. Ez az erőmű hivatott az energiaellátást, és az őssejt kapszula hőigényét kielégíteni. A felmelegített, szigorúan ellenőrzött kapszulába van beépítve az őssejt, mely a szerkezet indulása után a még üres 4-es egységbe beklónozza a kinemesített szerves csirkeegységet!

                                                                                                                                                                                                4.A    4. szerves részek a fém burkolattal, szárnymechanizmussal és a tollazat

   A nemesített egységek csak a fogyasztásra alkalmas csirkemellet (a törőcsont nélkül), a csirkecomb párt és szelektíven elválasztva a tojás előállítására alkalmas belsőségeket tartalmazzák. A szerves részek burkolata úgy van kialakítva, hogy gombnyomásra eltávolíthatók a ráépített szerelvények, ( ez a hűtést és napsugárzás káros hatásának kiküszöbölésére szolgáló szintetikus szárny, a mozgató mechanizmusával ) Ezután kiemelhetjük a mellet és combokat tartalmazó zárt fémdobozt, melyet azonnal előmelegített sütőbe tehetünk. Az edényben zsír nélkül is szép pirosra sül a hús, nem kell félni, hogy odaég. Opcionálisan megvásárolható, a beépíthető, ízlés szerint beállítható sószóró.

 

   5. A tojás-előállító u.n. püspök egység.

       Az egyszerre 4 tojás előállításához elegendő masszát hidraulikus henger   nyomja be a püspök egységbe beépített centrifugába, mely magas fordulatszámon elkülöníti a héjat, fehérjét és sárgáját, miközben lassan, egy kis szállítószalag viszi a négyszög-keresztmetszetű, szeletelőkéssel ellátott mesterlemezen keresztül a lassan megszilárduló nyersanyagot, mely végül a  tojókamrába pottyan. Háromállású kapcsolóval állíthatjuk  be, hogy kemény, lágy, vagy természetes tojatot akarunk előállítani. Az első két esetet lokális fűtőberendezés támogatja. A megfelelő nagyságúra kialakított tojófedél nyitásával a termék az eredménynek szerfölött örülő háziasszony kezében köt ki! A tojóajtó visszacsukása beindítja az új, tojáskészítő folyamatot

 

  6. Markolókanalas lábazat.
Hasonló a Csillagok háborújából megismert birodalmi lépegetőhöz, annak léptékhű, kicsinyített mása. Eltérést csak az elektromos vezérlésű stabilizátor, a lábfej markolós alakítása, és a térdhajlatba beépített mini labor jelent. Ez utóbbiban történik a csipegetéssel és kapirgálással bekerülő anyag vizsgálata. Szaggatott hangú csengetés jelzi, ha az elemzések olajat, vagy gyémánt félkrajcárt találtak.

 

   7. Opcionális berendezések

   A már korábban említett sóadagoló mellett, a háziasszonyok rendelhetnek körtárcsás kinyomólemezes kivitelű biónikust. Ennek lényege, hogy a forgópisztolynál látható technológiával, mindig változatos minták kerülhetnek alkalmazásra. Néhány példa: bodroshajú tündérke, macska- vagy kutyafej, lepke, esetleg virág keresztmetszet. Egy tárcsára 6 formáció kerülhet, a kívánt formák megrendeléskor, katalógusból választhatók ki.

 

Epilogus

 

Ahogy elkészült a "bionikus" tervezete, Andor azonnal elküldte azt a Magyar Tudományos Akadémiának, valamint a Szabadalmi Hivatalba szabadalmaztatni, nehogy a világszerte mindenütt megtalálható - minden új műszaki magoldást figyelő - szürkesejt tolvajok megelőzzék. A hónapokkal ezelőtt beadott szabadalom sorsáról semmi hír nem érkezett eddig. Andornak az volt az érzése, hogy az valahol ott porosodik egy bürokrata íróasztalán, aki nem tudja, milyen nemzeti értékeket herdál el így. Véleménye szerint ez a nagyszerű találmány is követi elődeit, Magyarországon, saját hazájában nem lesz próféta!  Szinte látta lelki szemei előtt a külföldi sajtókban olvasható cikkeket:
Serienmaesig vorgestellte Weltsensation! Das bionische Huhn! (Deutsche Technische Rundschau). A japán észrevételeket a betükészlet hiánya miatt, csak elképzelni, bemutatni nem tudta.
Az MTA-tól viszont két szakvélemény-szerűséget is kapott. Az egyiket az Orvosi Kamara írta, mely a találmány áttekintetése után megállapította, hogy Andor állapota nem reménytelen, a kór visszafordítható, ha sokat sétál az erdőben, klasszikus zenét hallgat, messze elkerüli a számítógépet és pihenésképen elmélyül a Biblia tanulmányozásában, mely szerint ".Boldogok a lelki szegények". Hát ezzel nem ment sokra. Nem tudta megállapítani, ez most pozitív, vagy negatív hozzáállás a "Tikjához".

Ugyan csak dodonai volt a Mérnöki Kamara igen rövid szakvéleménye: "Suszter, maradj a kaptafánál!" Hát annyi fáradságot se vettek maguknak, hogy megnézzék, nem suszter, hanem gépészmérnök vagyok! - dühöngött magában. Ami a kaptafát illeti. Hmmm! Egy biónikus kaptafa?  Nem is rossz! Újabb kihívás!!! Ezzel leült íróasztalához, és rögtön nekilátott a tervezésnek!

 

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
andor
#7. 2012. október 29. 19:49
Kedves Csilla!
Hát igen! Féltem is, azt hiszem jogosan, hogy a műszaki tartalom elijeszti az olvasók zömét! Nekem ez az írás az egyik kedvencem! Sok, tengeri szösszenethajóim egyik vezérhajója.
Köszönöm kedves látogatásodat szeretettel
Andy
előzmény: Csilla hozzászólása, 2012. október 27. 21:50
andor
#6. 2012. október 29. 08:37
Kedves Mara!
Köszönöm, hogy meglátogattál! Mindig szívesen fogadott vendég vagy nálam!
Igyekszem, hogy szereteted töretlen maradjon!
Szeretettel Andy
előzmény: Mara hozzászólása, 2012. október 27. 18:08
andor
#5. 2012. október 28. 17:47
Kedves Eliza Beth!
Te olyan fiatal vagy! És egy újszülöttnek...
Köszönöm, hogy azért meglátogattál!
Szeretettel Andy
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2012. október 27. 16:49
Csilla
#4. 2012. október 27. 21:50
Igazi műszaki zseni vagy, kedves Andy! Tetszik az ábra is. Mennyit dolgozhattál vele, bár egy gépészmérnök-humoristának lehet, hogy nem is olyan nagy ügy e bonyolult szerkezet megtervezése.
Az biztos, hogy kiemelkedőt alkottál, írásoddal is.
Ne add fel! Lehet, hogy még egyszer Nobel-díjat kapsz érte :-)
Fogadd gratulációmat!
Szeretettel: Csilla
Mara
#3. 2012. október 27. 18:08
Kedves Andor,
köszönöm, hogy olvashattam.
Szeretem az írásaidat.
Szeretettel: Mara

Legyen szép a vasárnapod!
Eliza Beth
#2. 2012. október 27. 16:49
Nagyon Andoros humor! Már olvastam a könyvedben, kedves Andor, amivel megajándékoztál. Akkor a vonaton vihogtam magamban......
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Az elbizakodott egérke