75 éves a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság

A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság a legrégebbi és a legnagyobb létszámú hazai szervezet, amelynek célja az orosz klasszikus és kortárs kulturális értékek magyarországi terjesztése

 

A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság (MOMBT) 2020-ban ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját. A COVID-19 járvány miatt az ünnepélyes megemlékezésre és az évforduló kapcsán megrendezett kiállítás megnyitójára - a Társaság elődjének 1946. évi alapító-kongresszusa 75. évfordulóján - 2021. szeptember 28-án kerül sor az Orosz Kulturális Központban. A magyar és orosz állami vezetők ünnepi köszöntőit a társaság alapítójáról elnevezett Szent-Györgyi Emlékérmek és Díszoklevelek átadása követi, majd nemzetközi hírű magyar és orosz ifjú előadóművészek adnak koncertet.

A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság a legrégebbi  és a legnagyobb létszámú hazai szervezet, amelynek célja az orosz klasszikus és kortárs kulturális értékek  magyarországi terjesztése. A II. világháborút követően, 1945. június 9-én a haladó magyar értelmiség  legkiválóbb képviselői, köztük világhírű művészek, tudósok alakították meg a MOMBT jogelődjét, a Magyar-Szovjet Művelődési Társaságot. Az MSZMT alakuló ülésén, a Budapesti Tudományegyetem Szentkirály utcai előadótermében, Szent-Györgyi Albertet a Társaság díszelnökének, Zilahy Lajost elnökének, Háy Gyulát pedig főtitkárának választották meg. A vezetőség munkájában a magyar kultúra olyan jeles képviselői vállaltak részt, mint Kodály Zoltán, Major Tamás, Pátzay Pál, Szekfű Gyula, Bajor Gizi, Heltai Jenő, Illyés Gyula, Gábor Andor vagy Révai József. Az MSZMT mint önkéntes tagságú kulturális civil szervezet az 1948. évi kommunista hatalomátvételig a koalíciós kormánytól is érdemi támogatást kapott. A mai Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság filozófiáját, küldetését, céljait és szerveződését  tekintve ennek az MSZMT-nek a valós utódszervezete, nem pedig a jogi utódlás szerinti közvetlen elődnek számító, 1957-1990 között működő  Magyar-Szovjet Baráti Társaságnak.

Az 1990-ben újjáalakult Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság - nevével egyezően - a magyar kultúra oroszországi, és az orosz klasszikus és kortárs kulturális értékek  magyarországi terjesztését, a két nép közötti bizalom és barátság erősítését tekinti fő feladatának.

A MOMBT évente átlagosan 15-20 eseményt szervez, a programok zöme kulturális rendezvény (irodalmi est, könyvbemutató, könyvklub, filmklub, koncert, kultúrtörténeti séta), emellett tudományos, politikai és geopolitikai témájú előadásoknak is helyet biztosít. A témák közül csak néhány kedvcsinálónak: a cári időszak orosz filmművészetének világhírű csillagai; az ikonok szimbólumrendszere; az orosz személyi és családnevek eredete; a magyar-orosz űrkutatási együttműködés története. A Társaság minden érdeklődőt szívesen lát a rendezvényein.

 A Társaság tagdíjakból és adományokból finanszírozza programjait, állami pénzügyi támogatást nem kap. Jogállását tekintve a vonatkozó egyesületi törvénynek mindenben megfelelő közhasznú társaság, amelynek jelenleg  közel 150 tagja van. Tevékenysége nyitott, szervezeti életéről, tervezett és megvalósult programjairól  bárki tájékozódhat a MOMBT honlapján (http://mombt.hu/) és a Facebook-on.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek