30 éves a Karinthy Színház!

2011. szeptember 1-én, ünnepelte harmincadik születésnapját a Karinthy Színház. Kezdetben Hököm Színpad néven jött létre ez az új színházi forma.

 

 

2011. szeptember 1-én, ünnepelte harmincadik születésnapját a Karinthy Színház. Ez mindenképp nagyon sok időnek számít egy intézmény életében, arról nem is beszélve, hogy jelen esetben egy magánintézményről van szó. Az ünnepen egy átfogó ismeretre tehettünk szert az intézmény történelmével kapcsolatban. Ezt először négy kiváló színész felolvasási játékában tekintettük át.

Kezdetben Hököm Színpad néven jött létre ez az új színházi forma. A színháznyitás nagy társadalmi és művészi visszhangot váltott ki, sokat viccelődtek a nevével is. Hököm-bököm... tököm.
A Budapest Sportcsarnokban bemutatott Végh Antal aréna-játék, A miért bántják a magyar futballt című produkció bukása, egyben a színházi vállalkozás végét is megjósolta.
A Karinthy Színház elődje, a Hököm Színpad azonban nem adta fel, hogy a színházi élet egyik úttörőjeként életben maradhasson. A vándorlások évei kezdődtek. 
Először a MOM kultúrházban léptek fel, majd a Marcibányi téri Művelődési Központban. Előadásokat tartottak mindenütt, ahol lehetett, és ahol befogadták őket. Szinte nincs olyan vidéki város, ahol például a Vuk című gyermekelőadásukkal ne játszották volna. 
Négy évadot töltöttek el egyetlen pesti játszóhelyükön, a Rákóczi tér melletti Gutenberg Művelődési Otthonban. A színház felújításában aktív szerepet vállalva, színházi centrumot alakítottak itt ki az évadok során. Külföldről is fogadtak vendégelőadókat, az egyik legemlékezetesebb egy hétköznap délutánra kitűzött darab, ami még akrobatikus elemeket is tartalmazott. Csak egy baja volt, hogy a nézők nem jöttek, egy darab jegyet sem sikerült eladni minden segítség ellenére sem, ezért csak a régi Rákóczi-tér „dolgozói" jöhetek szóba. Egy kis aprópénzért és egy-egy feles, vagy fröccs érdekében, de lettek vagy 30-an a nézőtéren, és a színészek örültek, hogy kíváncsi rájuk a Magyar közönség. Sok minden múlik a kreativitáson!
1988-ban jelentős fordulat történt a színház életében. Nevüket Karinthy Színházra változtatva elfoglalták azóta is működő, XI. kerületi épületüket, a volt Haladás mozi létesítményét a Bartók Béla út 130. alatt. A Karinthy Színház alapprogramja az új helyen sem változott. Kiemelkedő hatása volt Karinthy Márton: Korai fagy / az ismert film nyomán / készült színpadi játékának, amely korunk pestiséről, az AIDS-ről szólt, katartikus hatást, nagy társadalmi visszhangot kiváltva. 
Az évadok során rengeteg sztár megfordult színházban. Meghívták vendégnek az 50 éve Madridban élő egykori csillagot, Muráti Lilit, aki Neil Simon ősbemutatóján a Nagymama sohában, a nagymama szerepét alakította. Nem volt egyszerű megszervezni az itt tartózkodását, csak a régi Margitszigeti szállodában szeretet volna lakni, és a kutyáját is hozni akarta, amit nehéz volt megoldani, de végül sikerült, és a régi áron fogadták a művésznőt. Tehát bármit el lehet intézni.
Volt, aki élete utolsó szerepében a Karinthy Színház színpadán fejezte be színészi pályáját, például Turay Ida a Korai fagy című előadás egyik főszereplőjeként búcsúzott a világot jelentő deszkáktól.
A színház nem csak szereplőit válogatta meg, de a legkülönbözőbb műfajokat is kipróbálta, a szokványos drámáktól kezdve a komédián át a balett musicalt is színpadra állítottak már.
Az igazgató hozzáállását alkalmazottaihoz mi sem bizonyítja jobban, minthogy a rövid „színház-élett-történet" bemutatás után Karinthy Márton megköszönte az összes eddigi dolgozójának a munkáját.

Ezután egy 30 perces évekre bontott filmfelvételt láthattunk Karinthy Mártonról, a fiatal színészekről és a darabjaikról. Bepillantást nyerhettünk a mindennapos életébe: a nehézségekbe, a bukásokba és a sikerekbe. A nagy színészek kezdeti előadásaiba. A korábban leírt színháztörténelmet ezúttal képekkel, bejátszásokkal illusztrálva nézhettük meg. Mindezt nagyon érdekfeszítő, olykor humorral vegyítve mutatta be a film.

A néző ezen keresztül is rájött, mindig van esély a továbbhaladásra, a hibákból lehet, és kell is tanulni, ha van egy kis esély a folytatásra, soha nem szabad feladni. Ezt bizonyítja harminc év gazdagsága, szívből kívánom, legyen még sok ilyen évforduló.
A nagyközönség igényeit figyelembe véve a Karinthy Színház nem csak a XI. kerület, de egész Buda, sőt, ma már, Budapest egyik népszerű színházává is vált.
Gratulálok Karinthy Mártonak és az összes dolgozónak az elért sikerekhez, és kívánom, hogy legyen még nagyon sok sikeres évaduk!

 

 

Kép forrása

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Balage
#2. 2011. szeptember 9. 16:40
Jó kritika. Jó sztorik. Jó fej lehet ez a Márton :D

Kedvenc részem:
"Csak egy baja volt, hogy a nézők nem jöttek, egy darab jegyet sem sikerült eladni minden segítség ellenére sem, ezért csak a régi Rákóczi-tér „dolgozói" jöhetek szóba."
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek