2011-ben Magyar rapszódia-ra hangolva

komolyzenei emlékév ismertető

 

Talán kevesen tudják, hogy a komolyzenei kalendárium szerint többek között Chopin év is volt 2010. Mit is jelent ez valójában? A válasz nagyon egyszerű, ugyanis a lengyel származású eredeti nevén Fryderyk Franciszek Chopin, aki zenetörténelmünkbe a francia hangzású Frédéric François Chopin néven vonult be épp 200 éve, 1810. március 01-én született.

Így könnyű kitalálni, hogy 2009 miért volt a komolyzene világában Haydn éve.

Ezek a megemlékezések nem egyszerűen Magyarországra, de az egész világra kiterjedően meghatározzák az adott évben műsorra kerülő művek kiválasztását, zenei programok szervezését, de még a zenét oktató iskolák tantervére is kihatással van.

Olyan színházi előadások, koncertek, kiállítások, megemlékezések, bálok, estek kerülnek ilyenkor terítékre a kulturális élet színpadán, melyek elénk varázsolják a szerző korát, bepillantást enged életébe, munkásságába, s nem utolsó sorban a művek felcsendülésével élvezetes szórakozásban lehet részünk.

2011-ben ugyancsak egy neves zeneszerző körül forog majd a komolyzenei kulturális élet, így érdemes lesz nyitott szemmel (füllel) járni-kelni, s talán alkalmunk adódik műveltségünket megcsillogtatni ismerőseink előtt:

- Halljátok! Ez egy Liszt mű. Tudjátok, miért ezt játsszák? - és mesélhetünk:

Liszt Ferenc 200 évvel ezelőtt 1811. október 22-én született a mai Ausztria területén lévő Doborján településen, mely akkor még a királyi Magyarország Sopron megyéjéhez tartozott. Apja magyar, anyja osztrák származású volt, Ő magát magyarnak vallotta, bár Trianon után nemzeti hovatartozását többen vitatni kezdték.

Mint nagy zeneszerzőinknél azt megszokhattuk a 6 éves Ferencet is elvarázsolta a hangjegyek világa és a kibontakozó tehetségű fiúcska 9 évesen már nyilvánosság előtt lépett fel.

Zenetanulásának útja ezek után pártfogói révén Bécsbe, majd később Franciaországba vezetett, bár a párizsi Conservatoire-ba  való felvételét az intézmény vezetője Cherubini meggátolta, így a szerző vissza tért Bécsbe.

Tanára nem más, mint Beethoven egyik tanítványa Carl Czerny volt. A tanulás mellett koncerteket adott, turnézott Bécsben, Londonban, Párizsban és nem utolsó sorban Pesten.

Nemzetünk vonatkozásban írt „Magyar Rapszódia” c. művében, a cigánymuzsikában használatos hegedű, klarinét és cimbalom dallamvilágát ültette át zongorára.

Magyarság érzetét tükrözi a „Hungária” c. szimfonikus költeménye, „Szent Erzsébet legenda”; „Magyar történelmi arcképek”; vagy a „Koronázási mise” címen írt művei is.

 

Liszt Ferenctől, vagy ahogyan német területeken nevezték Franz Liszttől számos kézirat maradt az utókor számára. Budapesten a volt Zeneakadémia épületében VI. kerület Vörösmarty u. 35. szám alatt kapott helyet emlékmúzeuma. Ugyan ebben az épületben található zenetörténelmi könyvtárban külön Liszt gyűjtemény lelhető fel kottáiból, melyet kölcsönözni ugyan nem, de azokról másolatot készíttetni lehet.

A múzeum előterében Liszt lakásának ajtajáról származó érdekes táblácska jelzi, hogy a mester kedden, csütörtökön és szombaton állt vendégei rendelkezésére otthonában 3 és 4 óra között. 

 

2011-ben a varsói Magyar Intézetben kerül kiállításra a 2010-ben meghirdetett Chopin és Liszt plakátpályázatra beérkezett művekből összeállított kiállítás.

Szeptember 8. és 19. között zongoraverseny, november 18-tól 20-ig Budapesten Liszt and the Arts címmel konferencia kerül megrendezésre.

A nemzetközi Liszt konferenciának Stuttgart ad majd otthont, ahol 4 ország 16 szakértője számol be a legfrissebb Liszt kutatási eredményekről.

Egy magyar kezdeményezés alapján pedig útnak indult a „Word Liszt day” projekt, melynek célja, hogy 2011. október 22-én világszerte minél több koncertteremben csendüljön fel Liszt Ferenc Krisztus c. oratóriuma.

- Tudjátok?  Ezért játszanak itt most Liszt művet. –

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hoporty
#3. 2010. december 17. 15:28
Köszönöm, hogy megjelenhetett az oldalon cikkem, mivel egy másik internetes helyen történt hozzászólás alapján 14 durva helyesírási hiba van benne.

Boldog Békés Karácsonyt kívánok mindenkinek.

üdvözlettel: Hoporty
szerkesztőség
#2. 2010. december 16. 19:52
Nagyon köszönjük ezt az írást.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Koncz Gábor újabb díjat kapott!