1,3 milliárd forintból újítja meglévő magyarországi ingatlanjait a CPI

A cégcsoport nagyszabású korszerűsítési munkálatokkal kívánja elérni a portfólió értéknövekedését, első körben szeptemberben kezdik meg a Váci úti Balance Building felújítását.

 

A CPI Property Group 2015 június 18-án,Courtyard by Marriott Budapest City Centerben tartott sajtótájékoztatóján mutatta beMagyarország Country Managerét, illetve első alkalommal számolt be az Ablon cégcsoport akvizíciójáról, hazánkat érintő stratégiai álláspontjairól.


A következő két évben 1,3 milliárd forintot fordít meglévő ingatlanállománya korszerűsítésére a CPI Hungary. A frankfurti tőzsdén jegyzett CPI Property Group mintegy 220. 000 négyzetméter alapterületű magyarországi ingatlan portfólióját kezelő társaság szeptemberben kezdi a fővárosban a Váci úti Balance Building irodaház átfogó felújítását.

 

A főként ingatlan-befektetésekkel és bérbeadással foglalkozó CPI Csoport 2013-ban vásárolta meg az Ablon Csoportot, valamint az Endurance ingatlanalapot jelentős ingatlanállományra téve így szert Magyarországon.

 

Tomas Salajka elnökségi tag elmondta, hogy a CPI csoport vagyonának összértéke jelenleg 4,1 milliárd euró, ennek 60 százaléka jut Csehországra. „Az Ablon 2013-as megvásárlása után hosszú távú ingatlankezelésben gondolkodunk, vagyis ellentétben az Ablon korábbi stratégiájával, meg kívánjuk tartani az épületek döntő hányadát" - nyilatkozta Salajka.


A szervezeti és jogi integrálódás részeként a hazai leányvállalat 2014 májusától CPI Hungary Kft. név alatt folytatja tevékenységét.

Az elmúlt egy évben a CPI Hungary áttekintette a magyarországi portfóliót. A racionalizálás részeként elkezdték az alaptevékenységekhez nem köthető ingatlanok - például lakóingatlanok -, valamint a méretgazdaságosság alatti létesítmények értékesítését.

 

A társasághoz jelenleg 11 irodaépület, négy üzletközpont, három hotel és egy logisztikai park tartozik, a kezelt magyarországi ingatlanvagyon összértéke 307 millió euró (mintegy 95 milliárd forint). A legnagyobb súllyal több, mint 150.000 négyzetméternyi területtel az irodaépületek vannak jelen. A Csoport legfőbb magyarországi projektjei közé tartozik többek között: a főváros 13. kerületében lévő Gateway Office Park, a Váci úti „irodafolyosón" elhelyezkedő Balance Building, a Váci188 Office Park, a Budaörs Office Park, az Arena Corner, az Airport City Logistic Park, illetve a Budapest belvárosában található Marriott Courtyard Hotel az Europeum bevásárlóközponttal.

 

Szeptember végén kezdődik meg a Váci úti Balance Buliding teljes korszerűsítése. Az „A" kategóriás irodaépület az átalakítást követően várhatóan megkapja az elsőként fejlesztett nemzetközi környezettudatos épületminősítési rendszer, a BREEAM „very good" minősítést. A CPI az említetteken kívül a Budaörs Office Park (BOP) és a Váci188 Office Building modernizálására is készül.

 

A CPI Hungary country menedzsere 2015. június 15-től Gereben Mátyás. Az új vezető csaknem 15 éves ingatlanpiaci tapasztalattal rendelkezik, először a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadónál dolgozott, majd a TriGranit Csoportnál, ahol az európai portfólió tulajdonosi képviseletéért volt felelős.

 

„ A CPI új korszakot nyit, célja a kezelésébe tartozó ingatlan portfólió értéknövelése, egészséges hozam kialakítása, illetve a magyar piacon való ismertségének és elismertségének növelése. Ennek érdekében egyebek mellett nyitottabb, kétirányú kommunikációt tervezünk a piaccal, a médiával és újragondoljuk a bérbeadási és kommunikációs stratégiát, emberközpontúbb szolgáltatáscsomagot kínálunk a bérlőknek (például mobil őstermelői piac kialakítása, melyek a friss portékákat egyenesen a bérlőhöz, annak ingatlanához jutnának el). Igyekszünk javítani az épületek vonzerejét és hatékonyabb vállalati struktúrát vezetünk be" - mondta Gereben Mátyás, aki többek között szólt a magyar kereslet és a bérleti piac állapotáról is: „a magyar kereslet növekszik, aktív mozgolódás észlelhető a bérleti piacon, ellenben az új fejlesztések egyelőre nem követik ezt a fejlődési ívet, ennek köszönhetően a kihasználatlansági ráta erőteljes csökkenésnek indult."

Mint azt a sajttájékoztatón megtudtuk, a CPI tapasztalatai szerint az ingatlanpiaci környezet a 2013-as piacra lépésük óta jelentősen javult (szinte mindegyik befektetési területen). A portfólió nagy részét kitevő ingatlanpiacon 19 százalékról 15 százalék közelébe csökkent az üresedés. A korábban megszokott költségracionalizálási tárgyalások helyett egyre gyakoribb, hogy cégek nagyobb területre költöznének, ráadásul mind a nemzetközi, mind pedig a helyi vállalatok aktívan érdeklődnek az irodaterületek iránt.

 

A bérbeadási tranzakciókat vizsgálva megállapítható, hogy a bérleti díjak csökkenése az ingatlanpiac valamennyi szektorában megállt. Emelkedésről még nincs szó, ugyanakkor a CPI szerint a következő 12 hónapra nézve már láthatók ennek jelei. Budapest még mindig jelentős hátrányban áll a régiós piacokkal szemben, azonban a társaság úgy látja, hogy mind a bérbeadási, mind a befektetési piac a javulás küszöbén áll.

 

A CPI Hungary kiemelt szempontnak tekinti a meglévő épületállomány kezelését. Noha mindegyik irodaház üzemel, fokozatos ütemben történő felújításokat terveznek, mellyel céljuk, hogy magas minőségű ingatlanokat kínálhassanak a bérlőknek.

 

Hosszabb távon gyakorlatilag mindegyik kereskedelmi terület - iroda, kiskereskedelem, hotel, logisztika - fejlesztése szerepel a tervek között. Az anyavállalat profiljának megfelelően elsősorban az iroda- és kiskereskedelmi egységek állnak majd fókuszban, de hotel és logisztikai projekteket, illetve vidéki befektetéseket is vizsgálnak majd.

 

CPI Hungary Kft.

A társaság által kezelt magyarországi ingatlanvagyon összértéke 307 millió euró (mintegy 95 milliárd forint). Árbevétele 2003-ban 7,3 millió euró volt, mely az akvizíciónak köszönhetően 2014-ben elérte a 16,4 millió eurót. A cég jelenleg 75 alkalmazottat foglalkoztat.

 

CPI Property Group

A cseh CPI Csoport és a német GSG Csoport egyesítéséből jött létre 2014-ben. A CPI Csoportot, vagyis a Czech Property Investments anyavállalatot 1991-ben alapították. Az ingatlanpiac valamennyi szektorában tevékenykedő cég sorozatos felvásárlásokkal biztosította portfóliója sokszínűségét. 2014-ban vette meg az Ablon Csoportot, valamint az Endurance ingatlanalapot - ezzel a közép- és kelet-európai régió egyik legaktívabb ingatlan-befektetőjévé és fejlesztőjévé vált.

A cseh és német csoport fúziójával létrejött, a frankfurti tőzsdén jegyzett CPI Property Group vagyonának összértéke meghaladja a 4,1 milliárd eurót. Jelen van Németországban, Csehországban, Francia-Lengyel-és Olaszországban, Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, valamint Oroszországban. A hozzá tartozó társaságok a többi között több mint 634.000 négyzetméter kiskereskedelmi területet, 1. 217.000 négyzetméter irodaterületet, 263.000 négyzetméter ipari-és raktárterületet, valamint csaknem 10.000 férőhellyel 30 hotelt kezelnek.

 

 

 

Jónás Ágnes

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!