Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK

 

 

A kortárs művészek személyes tapasztalatain keresztül mutatja be a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az elmúlt egy évet. A Társaság Karantén-naplók címmel indít új online kezdeményezést, melyben nyolc alkotóművész naplószerűen fogalmazza meg, milyen élményeket adott a karantén, és hogyan hatott a vírus a művészetükre. A Karantén-naplók 2021. április 19-től olvashatókwww.alkotomuveszet.hu oldalon és a MANK közösségi felületein.

 

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kiemelten foglalkozik azzal, hogy a kortárs alkotókat közelebb hozza a közönséghez. Éppen ezért a Karantén-naplók által közvetlenül a művészek kapnak lehetőséget bemutatni és beszámolni a járványhelyzet kitörése óta készült műveikről. A képzőművészek saját alkotásaik közül választották ki azt a művet, mely számukra kifejezi a vírushelyzet miatt megváltozott élethelyzetet. Habár további tematikai és egyéb megkötés nem volt, a bemutatott művekben sok a közös, több munkában visszaköszönnek olyan emblematikus tárgyak, mint az arcmaszk vagy éppen a gumikesztyű. Az alkotásokban szintén gyakran találkozunk továbbá az emberi test témájával, és azzal, hogyan változik a testszemléletünk a befeléfordulás és az elszigetelődés következtében. 

 

Az online térben számos technikákkal találkozhatnak az érdeklődök: festmények, fotográfiák, rézkarcok, textilalkotások és performancerészletek engednek bepillantást a művészek személyes történeteibe. A Karantén-naplók különlegessége, hogy az alkotásokon túl a művészek naplóbejegyzésekkel egészítik ki műveiket, melyek segítségével bensőséges hangnemben tekintenek vissza megváltozott mindennapjaikra. Ezáltal is erősítve, hogy bár az elmúlt hónapokban nem volt sok lehetőségünk a személyes találkozásra, összekötnek minket a közösen átélt helyzetek, tapasztalások és érzések. 

 

A résztvevő művészek: Bánki Ákos, Fabricius Anna, Giczy Kristóf, Paráda Zoltán, Richter Sára, Soós Nóra, Szabó Klára Petra, Tóth Kinga

 

A Karantén-naplók 2021. április 19-től elérhetőek a www.alkotomuveszet.hu oldalon és a MANK Facebook és Instagram oldalán.

 

 

Legolvasottabb cikkek