Óriási érdeklődés övezi a 2006-os őszi eseményeket feldolgozó politikai krimit a producer szerint

 

 

Október 21-től már országszerte megtekinthető a mozikban az első magyar politikai krimi, amely a 2006-ban tizenhat éves Magyar Köztársaság vezetőjének kiszivárgott „őszödi beszéde" körüli eseményeket dolgozza fel. A film egyik producere, Kálomista Gábor a Petőfi Rádiónak adott interjút a premier kapcsán.

 

Új, magyar nagyjátékfilm kerül a mozikba október 21-én, csütörtökön. Az őszödi beszéd elhangzásának 15. évfordulóján bemutatott Elk*rtuk című nagyjátékfilm Magyarország első, valós eseményeken alapuló politikai krimije, ami 2006 botrányokkal teli őszén játszódik. A főleg magyar alkotókból álló stáb munkáját két nemzetközileg elismert szaktekintély irányította: a rendezője a brit Keith English, vezető operatőre pedig a barcelonai születésű Josep M. Civit. A filmet Bendi Balázs jegyzi forgatókönyvíróként, producerei Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor, aki a produkció bemutatójának napján a Petőfi Rádiónak adott interjút. A Balázs Béla-díjas filmproducer kiemelte, hogy a filmalkotás nem dokumentarista jellegű, hanem bűnügyi, ami rengeteg izgalmat és érzelmet tartogat a nézőknek.

 

„Egy politikai krimi született, ami komoly morális terhet hordoz. A film bemutatja, hogy 2006-ban, Európa közepén hogyan történhetett meg egy ilyen esemény, mit okozott a társadalomban, ami ekkor még egy fiatal demokrácia volt, és felfedi azt is, milyen lépéseket tettek az ügy eltussolására. Ez nem egy dokumentarista film, hanem ízig-vérig krimi. A képi világa egészen lenyűgöző, és a színészek, akik játszanak benne bebizonyították, hogy méltán megállnák a helyüket bármilyen produkcióban" - fogalmazott a filmes a rádióinterjúban, majd hozzátette, hogy már bemutatója előtt is rendkívüli figyelem kísérte az Elk*rtukat.

 

„Úgy látjuk, hogy ilyen érdeklődés itthon nagyon régen nem volt magyar filmre, de még talán nemzetközi filmre sem. Azon dolgozunk, hogy minél több platformon elérhetővé tegyük a közönség számára" - ígérte a Petőfi Rádióban Kálomista Gábor, akivel a premier kapcsán október 21-én, csütörtök este 20 órától hosszabb interjúbeszélgetés tekinthetnek meg az M5 kulturális csatorna nézői az Ez itt a kérdés... című műsorában.

 

A teljes beszélgetés IDE kattintva hallgatható meg.

 

Legolvasottabb cikkek