Franciaországi beutazások könnyítése

 

Június 9-től, szerdától negatív PCR-teszt nélkül is beutazhatnak Franciaországba a koronavírus ellen az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal beoltott uniós állampolgárok - tudtuk meg Vecseri Vandától, az Atout France magyarországi képviselőjétől.

A francia kormány múlt heti döntése értelmében mától három kategóriába sorolják az országokat az aktuális járványhelyzet alapján. A különböző kategóriákra különböző beutazási szabályok vonatkoznak. A zöld besorolású országokra, így jelenleg Magyarországra is a legenyhébb szabályok érvényesek.
Az alábbiak szerint fogadják el a védettséget az egyes, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák esetében:
Pfizer, Moderna, AstraZeneca: a második oltás után legalább 2 hétnek kell eltelnie;
Johnson & Johnson: az egyszeri oltás után legalább 4 hétnek kell eltelnie;
akik igazoltan átestek a Covid-19 fertőzésen, azoknak elegendő egy oltás is, amely után legalább 2 hétnek el kell telnie.
A védettséget a magyar védettségi igazolvány önmagában nem igazolja. Olyan angol vagy francia nyelvű igazolásra van szükség, amelyen fel van tüntetve a vakcina típusa és dátuma. Ezt július 1-jétől kiválthatja az egységes EU-s vakcinaigazolvány.
Aki nincs beoltva, vagy nem a felsorolt oltóanyagokkal oltották be, azoknak a beutazáshoz továbbra is szükséges egy 72 óránál nem régebbi negatív, hivatalos PCR- vagy antigén teszt (angol vagy francia nyelvű).
A 11 év alatti kiskorúakra nem vonatkozik a tesztkötelezettség, ők szabadon utazhatnak. A 11 évnél idősebbekre azonban a felnőttekkel azonos szabályok érvényesek, tehát ha nincsenek beoltva, akkor nekik is szükségük van a beutazáshoz egy 72 óránál nem régebbi negatív, hivatalos PCR- vagy antigéntesztre.
A Magyarországról érkezőkre jelenleg a legenyhébb beutazási szabályok vonatkoznak.
*******
Ezzel egyidejűleg újabb enyhítések  lépnek életbe Franciaországban:
a kijárási tilalom kezdete 23 órára tolódik (a kijárási tilalom június 30-tól meg is szűnik),
az éttermek és bárok teraszai már 100 százalékos kapacitással üzemelhetnek, és megnyithatnak az éttermek és bárok belső terei is (a kapacitás 50 százaléka, max. 6 fő/asztal),
a múzeumok, színházak, mozik és egyéb kulturális intézmények nyitva vannak,
újra lehet rendezvényeket, vásárokat szervezni, max. 5000 főig,
a sportlétesítmények is fogadhatnak max. 5000 főt.

 

Legolvasottabb cikkek