Életre ítélve - egy 102 éves holokauszt-túlélő visszaemlékezései a Magyar Világ műsorában

 

 

Egyik pillanatról a másikra vált rémálommá annak az egykor vidám és gondtalan kassai lánynak az élete, akiben most, 102 évesen is él az auschwitzi haláltábor szörnyűsége. Zádor Magda a

Magyar Világ című magazinműsorban idézte fel élete legsötétebb időszakát. A beszélgetés január 29-én látható a Dunán.

 

Zádor Magda 1919-ben, Kassán született, egy évvel az I. világháború után. Az első Csehszlovák Köztársaság idején gyermekkora még felhőtlenül telt. Sokat kirándult, nyelveket tanult, színházi előadásokat látogatott. Abban a városban élt, amit a pestiek is „kis Párizsnak" neveztek, majd hirtelen a történelem legsötétebb időszakában találta magát. Már felvették a prágai Károly Egyetemre, amikor aggasztó hírek érkeztek - Prágába már bevonultak a németek és fokozatosan elkezdték érvényesíteni a zsidó törvények rendelkezéseit.

 

„Nem mehettünk cukrászdába, strandra, moziba. 1944 márciusában bejöttek a németek, a környékünkön kialakítottak egy gettót. Mindent oda kellett adni, pénzt, ékszert, rádiót. Izolálva voltunk, hírek nélkül. Beköltöztettek minket egy téglagyárba. Édesanyám, aki egyébként egy nagyon erős asszony volt, elvesztette a talajt a lába alól, mindezt hat gyerekkel."

 

A zsidók deportálását a nácik németes precizitással végezték. A kassai zsidók sem hitték azt, hogy ez egy népirtás kezdete. „Kezdték elszállítani az embereket, a  vagonban 80 - an voltunk, vödröket használtunk WC gyanánt. Rémes volt, tisztán állati körülmények. Megérkeztünk Auschwitzba, ahol Mengele elkezdett minket szelektálni. Ez nem egy munkatábor, hanem egy megsemmisítőtábor volt."

 

Zádor Magda a háború után soha nem tért vissza Auschwitzba, nem akarta feltépni a régi sebeket.

 

A vele készült interjú január 29-én látható, a 07:50-kor kezdődő Magyar Világ adásában.

 

 

 

Legolvasottabb cikkek