Egy falu, melyet az egész világ épít: 100 éves az egyedülálló szociális telep, a fóti Suum Cuique

 

Fót, 2022. május 20. - Megalapításának 100. évfordulóját ünnepli május 22-én a fóti Suum Cuique („Mindenkinek a Magáét") telep, amely világszerte egyedülálló módon karolta fel az I. világháború hadirokkantjait és hadiözvegyeit, és az állami gondoskodást megelőzve adott mintát a szociális intézmények megszervezésére. Gróf Apponyi Franciska és férje, gróf Károlyi László hatalmas fóti birtokából adott művelésre földet a rászorulóknak, akiknek nemzetközi segítséggel összesen 61 lakóház is felépült. A telep múltját feldolgozó kiállítás május 22-én nyílik meg a fóti Vörösmarty Művelődési Házban.

 

Horthy Miklós kormányzó és gróf Bethlen István miniszterelnök jelenlétében avatták fel 1922. május 22-én a világszerte egyedülálló szociális kezdeményezést, a fóti Suum Cuique („Mindenkinek a Magáét") telepet. Gróf Apponyi Franciska az I. világháborút követően, az állami gondoskodást is megelőzve döntött arról férjével, gróf Károlyi Lászlóval, hogy a hadirokkantakat, hadiözvegyeket és hadiárvákat különleges módon fogja segíteni.

A grófnő és férje hatalmas fóti birtokának parkjából közel 11 ezer négyszögöl területet adott ki a rászorulóknak feles művelésbe. A krumplitermés felét a népkonyha számára kellett beszolgáltatni, ahol napi 100 adag ingyen ételt osztottak szét a szegényeknek, a többi termés és a vetemény pedig a megmunkálóé maradt. A rászorulók számára nemzetközi segítséggel házakat is építettek. 1922 és 1932 között összesen 61 lakóház épült a telepen 18 ország, többek között az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Japán, Franciaország, Svájc, India és a Vatikán felajánlásaiból, az „Egy falu, melyet az egész világ épít" ars poetica jegyében.

A telep avatásának 100. évfordulóját a Fóti Értéktár Bizottság rendhagyó kiállítással ünnepli. A tárlat május 22-én 15 órakor nyílik meg a fóti Vörösmarty Művelődési Házban. „Gróf Apponyi Franciska fóti kezdeményezése az egész világnak példát mutatott a szociális intézmények megszervezésére és a rászorulók felkarolására az I. világháborút követően. A grófnő segítőkészségét mutatja, hogy 1914 őszén megalakította a Fóth községi segítő és népjóléti bizottságot és a fóti Tanácsadó Irodát is a helyiek támogatására" - mondja a tárlat főszervezője és kurátora, Balogh Dávid művészettörténész-muzeológus.

Városunk a mai napig büszkén ápolja gróf Apponyi Franciska, illetve a Károlyi-család emlékét. Fót gazdag történelmi múlttal és rengeteg kultúrtörténeti emlékkel rendelkezik, ezt szeretnénk bemutatni a hozzánk érkező vendégeknek, olyan különleges kezdeményezésekkel is, mint a telep történetét bemutató kiállítás" - fogalmaz Dr. Vass György, Fót polgármestere.

 

 

Legolvasottabb cikkek