Babaváró -egyszerre hitel és támogatás is

 

 

Minél közelebb kerülünk a gyermek érkezéséhez, annál pozitívabbá válik a Babaváró kölcsön megítélése - derült ki az OTP Bank megbízásából készült kutatásból. Ugyan sokak számára szimpatikus ez a lehetőség és szívesen élnének is vele, az igényelhetőségének határidejével viszonylag kevesen vannak tisztában. A Babaváró kölcsön legfontosabb előnyei az érintettek számára a szabad felhasználhatóság, a több gyermek után járó kedvezmények és akár a hitel kamatmentessége.

 

Budapest, 2022. szeptember 21. - A Babaváró kölcsön megítélése szorosan összefügg azzal, hogy milyen közel állnak a gyerekvállaláshoz - derült ki az OTP Bank megbízásából készült felmérésből[1], ami arra is rávilágít, hogy Babaváró kölcsön megítélése kettős a felnőtt lakosság körében. A válaszadók felének alapvetően ez egy hitellehetőség, míg 39 százalékuk számára támogatási forma. 17 százalék látja gyermekvállalási támogatásként, 9 százalék családalapítást segítő lehetőségként, hét százalék gondol rá, mint vissza nem térítendő támogatásra, 6 százalék pedig egyszerű támogatásként tekint a kölcsönre. A kutatásból az is kiderült, hogy minél közelebb kerül valaki a gyerekvállaláshoz, annál kevésbé tekint erre a lehetőségre hitelként és kezd családalapítási és gyerekvállalási támogatásként tekinteni a Babaváró kölcsönre. Azok körében, akik öt éven túl terveznek gyereket, 68 százalék gondol a Babaváró kölcsönre hitelként, akik 3-5 éven belül tervezik az újszülött érkezését ez már csak 56 százalék, az 1-2 éven belül gyermeket vállalóknál 48 százalék, akiknél pedig már megfogant a gyermek, ez már 39 százalék. Azok körében, ahol már a jön a baba, 52 százalék számára egy támogatási forma jut eszébe a Babaváró kölcsön hallatán, az 1-2 éven belül gyermeket tervezők 48 százaléka tekint rá így, a 3-5 éven belül tervezők körében ez 40 százalék, az 5 éven túl gyermeket tervezőknél pedig 27 százalék.

 

A felmérés adatai alapján a felnőtt lakosság 4 százaléka volt tisztában a Babaváró kölcsön eredeti határidejével és tervezték is azt igényelni, míg nyolc százalék volt azoknak az aránya, akik nem tudtak a határidőről, de igénybe vették volna a gyerekvállalási támogatást.

 

„A kutatásból kiderült, hogy a gyereket tervezők 20 százaléka volt azzal tisztában, hogy az eredeti tervek szerint 2022. év végéig igényelhetik a Babaváró kölcsönt. Azok számára, akik a határidő lejárta miatt gondolták úgy, hogy nem tudnak tervezni ezzel a családtámogatási formával, jó hír lehet, hogy 2023-ban is igényelhető lesz a támogatás, ami szabadon felhasználható, könnyen tervezhető és kiszámítható" - mondta Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

 

A gyermeket tervezők és gyerekkel rendelkezők a Babaváró kölcsön előnyei közül a legfontosabbnak a szabad felhasználhatóságot (30%) és a több gyermek esetén járó kedvezményeket (30%) választották a legmagasabb arányban. A kölcsön kamatmentessége az érintettek negyede számára fontos előny. Ebben a csoportban jellemzően lakásvásárlásra (29 százalék) és lakásfelújításra (24 százalék) használják, vagy használták ezt a hitellehetőséget. Gyakori még a kisebb-nagyobb, az újszülött érkezéséhez kapcsolódó tárgyak vásárlása (17 százalék), háztartási gépek beszerzése (15 százalék) és a lakás energetikai korszerűsítése (12 százalék) is.

 

Disclaimer:

THM kamattámogatással: 0,4% THM kamattámogatás nélkül: 11,8%. A tájékoztatás nem teljeskörű és nem minősül ajánlattételnek. A Babaváró támogatás igénybevételének részletes feltételeit a 44/2019.Korm. rendelet tartalmazza. A Bank a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja, az egyes feltételek a hitelbírálat eredményétől függően változhatnak. A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt. Az adatok tájékoztató jellegűek, a feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat. A THM mértéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. További részletekről tájékozódjon az OTP bankfiókjaiban és honlapján közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből. 2022.09.21.

 

 

 

 

 


[1] A reprezentatív felmérést az OTP Bank megbízásából a Magyar Target Pulzus Média Kutató Kft. 2022 júniusában készítette 1136 fő részvételével.

 

Legolvasottabb cikkek