Atomok és molekulák szintjén vált tapinthatóvá a kémiaSzó szerint kézzel foghatóvá tette a kémiát találmányával Szombati Zsigmondé Panni. A Vakok Állami Intézményében tanító gyógypedagógus - aki maga is alig látóként éli életét - kitalálta és megvalósította, hogyan lehet a kémiát tapinthatóvá tenni. Hogy miként működik találmánya, az ATOMOL, arról a Kossuth Rádió Az este című műsorában mesélt Balázs Géza egyetemi tanárnak, a szerdai adás házigazdájának.

Atomok és molekulák megismerésére szolgál Szombati Zsigmondné Panni eszköze, amely innen kapta az ATOMOL<https://www.youtube.com/watch?v=Q4f7XoWNQSc&t=210s> nevet is. A gyógypedagógus, tanár találmánya kiválóan alkalmas a kémia alapjainak szemléletes módon történő megismertetésére, vak és látó diákok számára egyaránt.

"Több mint 30 éve tanítok kémiát és matematikát a vakok iskolájában, ahová 12 éves koromban még diákként kerültem be. Amikor elkezdtem oktatni, rájöttem, hogy a gyerekek nem igazán értik a kémiát, hiszen ők csak verbális úton tanulnak. Míg egy látó gyereknél ábrák, rajzok segíthetik a megértést, addig egy vak tanulónak csak szóban tudom elmagyarázni a tananyagot. E tapasztalat hatására alkottam meg az ATOMOL-t" - mesélte Az estében Szombati Panni tanárnő, majd hozzátette: két évébe telt mire létrehozta ezt a kémiai oktatási eszközt, amelyre szakmai élete csúcspontjaként tekint.

"Ez egy olyan egyetemes eszköz, amelynek segítségével a kémiát látványossá lehet tenni a vak és a látó gyerekek számára is" - mesélte a tanárnő, miközben Balázs Gézának magyarázta, hogyan kell használni ezt a kerek, filcből készült tárgyat, amelyre gyöngyöket varrtak.

A szerdai adás, amelyből kiderül, miként kapcsolja össze Szombati Panni tanárnő a matematikát más tantárgyakkal, valamint, hogy néz ki az oktatás a vakok intézetében, IDE<https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-05-06_00-33-00&enddate=2021-05-06_01-07-00&ch=mr1> kattintva visszahallgatható. A gondolaébresztő beszélgetéseket tartalmazó műsor, Az este minden hétköznap 21 órától hallható a Kossuth Rádión.

Legolvasottabb cikkek