10 titok, amit nem tudtál a Duna Televízió új, világhírű sorozatáról

 

 

Október 20-tól szerda esténként, 22 órától beköltözik a Duna Televízióra a Crawley család: elindul a Downton Abbey angol kosztümös dráma első évada. A világ egyik legnézettebb sorozatát százmilliók követték nyomon a premier óta, ősszel pedig a közmédia nézői is rendszeresen láthatják az izgalmas epizódokat. Kedvcsinálóként a brit sikersorozat kulisszatitkaiból szemezgettünk.

 

1.      A közmédia műsorvezetője kölcsönzi az egyik szereplő hangját

Huszárik Kata hangján szólal meg a sorozat egyik fő karaktere, Edith. A három testvér közül ő az intrikus, aki szereti felkavarni az állóvizet és minden helyzetben a szerelmet keresi. A magyar szinkronnal sokkal érdekesebb lett a karakter, mivel a Jászai Mari-díjas színművész bájos hangtónusa izgalmasan árnyalja a szereplőt. Huszárik Katával már több alkalommal is találkozhattak a közmédia nézői: az M5 kulturális csatorna Multiverzum című műsorának jelenlegi, a Duna Televízió Balatoni Nyár című produkciójának korábbi műsorvezetőjeként is szerepelt a képernyőn.

 

2.      A Downton Abbey kastélya a valóságban is létezik

A filmeket és sorozatokat manapság többnyire stúdiókban, gazdag díszletekben készítik, a Downton Abbey részei - a forgatások nagy részében - azonban nem mesterséges környezetben készültek. A legtöbb jelenet a központi helyszínen egy gyönyörű, 5000 hektáros birtokon játszódik az angliai Hampshire-ben található Highclere-kastélyban. A viktoriánus kori angol kastély George Herbert gróf és felesége, Fiona grófnő tulajdona.

 

3.      Korhű jelmezek

Sok színész álma kosztümös filmben szerepelni, de a sorozat színészei nem mindig élvezték a jelmezekben való játékot. Az öltöztetők több eredeti ruhadarabot is használtak, amelyek a 20. század elején készültek, de ezeket nem lehetett megfelelően tisztítani, mivel túl sérülékenyek voltak. A nemritkán 8-10 órás forgatási napok után így sokszor kellemetlen volt újra felvenniük a ruhákat.

 

4.      Igaz történetek

Az első évad egyik története, amelyben egy török ​​diplomata meghal, valójában egy igaz történeten alapult: Julian Fellowes, a Downton Abbey írója elárulta, hogy egy barátja nagynénjének naplóbejegyzése ihlette.

 

5.      Nem minden színész látta a sorozatot

Downton Abbey utolsó évadának idején Maggie Smith (Violet Crawley) - akit a legtöbben a Harry Potter-filmek Minerva McGalagony professzoraként ismernek - még mindig nem látott egyetlen epizódot sem a sorozatból.

 

6.      Nemcsak a nézők, a szakma is szereti

Downton Abbey a valaha legtöbbet jelölt brit tévésorozat az Emmy-n: csak 2012-ben 16 Emmy-jelölést kapott. Az évek során összesen 69 alkalommal jelölték, amelyből 15-öt váltott díjra a produkció.

 

7.      Furcsa kronológia

Annak ellenére, hogy öt és negyed év alatt hat évadon át futott a sorozat, a Downton Abbey történetszálai közel 14 éven keresztül játszódnak: 1912. április 15-től, 1926. január 1-ig.

 

8.      A képernyőn látott ételek valódiak voltak

A pazar viktoriánus kori lakomák nem szemfényvesztésként kerültek a képkockákra: a stáb a valóságban is elkészítette a fogásokat, mert azt akarták elérni, hogy realisztikus legyen minden részlet. A színészek és az alkotók ezt persze egyáltalán nem bánták.

 

9.      Igazi régiségeket használtak

Az alkotók biztosra mentek a berendezés tekintetében is: a zeneszoba mahagóni íróasztala és széke nemcsak korhű volt, hanem legendás is, mivel egykor Napóleoné volt.

 

10.  Trükkös felvételek

Matt Milne (Alfred Nugent) és Lucille Sharp (Miss Reed) között óriási volt a magasságkülönbség. Az alacsony termetű színésznőnek bizonyos jelenetekben egy dobogón kellett állnia, hogy nagyjából egy magasságban legyen partnerével.

 

https://www.facebook.com/dunatv/videos/273093228041135/

 

Downton Abbey - október 20-tól szerda esténként, 22 órától a Duna Televízión!

 

Legolvasottabb cikkek