Balage - Mi Atyánk - (Csúcs)forgalom 14.rész

Vissza az eredeti cikkhez

« következő  |  oldalak: 4  3  2  1   |  előző »
szabo.arpad
#28. 2010. május 13. 17:21
Ok.Napoljuk el. DE látom egy kis noszogatás után csak előjöttek a komolyabb gondolataid is. Nekem ez a célom semmi más! És Isten ments, hogy levedd az írást. Az megfutamodás lenne részedről, na és az oldal részéről is. Ha kérhetlek ezt a gondolatot vesd el.
Ami a lényeg, ha eredeti írásod és szándékod a mostani megfontolt hozzászólásod szellemében születik nekem nincs módomban kritizálni, mert akkor valóban jó írás született volna.
És még valami. Úgy látom ezt tisztázni kell. Engem és a vallásom, a hitem nem sértetted meg.Mindent az irodalmi szempontok érdekében mondtam és mondok.
Ha még nem láttad Ingmar Bergman: Hetedik pecsétjét,akkor kérlek nézd meg.
előzmény: Balage hozzászólása, 2010. május 13. 14:58
Balage
#27. 2010. május 13. 14:58
Szia Árpád!

Miért venném kioktatásnak, vagy sértőnek amit mondasz? Dehogyis! Azért mert nem úgy látod a dolgokat ahogy én szeretném láttatni, még nem fogok besértődni ;o)
Mint mondtam, nem akarom, és nem is akartam a vallást/az egyházat, vagy épp a papságot támadni. De! Valljuk be, van némi aktualitása a leírtaknak. Évente többször előjönnek a fent említett egyházi? vétkek.
Úgy gondoltam, ha én pap lennék, akkor ezek alapján elgondolkodnék a hitemről. Félre ne érts, van hitem reverenda nélkül is! Viszont, nem hiszem, hogy lenne olyan ember! aki ne rendült volna meg soha abban amiben hisz. És úgy gondolom, egy pap is csak ember. Neki is vannak bűnös gondolatai. És az általam igaz hittel bíró pap olyan, mint akit fenn is leírtam. Kételkedik.
Igen, vannak idők, mikor kételkedik és nem csak követi a szentírást, de néha kérdez is. Viszont ezzel együtt megőrzi a hitét! És ez a kulcsa mindennek! Nem kellenek csodák ahhoz, hogy valaki visszatérjen a vallásához, elég egy kisebb ráhatás is. Mert a hit erőt ad, és jóval kevesebb lenne az emberiség e nélkül.
Sajnálom, ha belegázoltam a te hitedbe, nem volt szándékomban. Mivel megingattál abban, hogy ennek a műnek van helye ezen az oldalon, ezért kérnék egy kis segítséget egy egyházi személytől is, hogy véleményezze írásomat. Ha ő is sértőnek érzi, levetetem Melindával.
Köszönöm a hozzászólásod, és hogy ennyire aggódsz értem ;o)
Szerintem amíg megkapjuk a már említett lelkész véleményezését, addig napoljuk el a további érveléseket, ellenérveket. ;o)
További szép napot!
Balázs
előzmény: szabo.arpad hozzászólása, 2010. május 13. 13:20
szabo.arpad
#26. 2010. május 13. 13:20
Balázs, a téma adott! Örök,- hogy úgy mondjam. Hozzányúlni olyan, mint amikor egy gyönyörű ékszert veszel a kezedbe. Finoman és értőn kell vele bánni. Az a bajom írásoddal, hogy a célját tekintve sem teljesült, s nem is teljesülhetett az akaratod, mert keverted az elemeket. Azt mondod, szerettél volna olyat alkotni, ami derűvel zárul, valamint szeretted volna vidámabbá tenni az olvasót. Szerinted egy pap hivatásának kettétörése vidám dolog? Vidám dolog az egyház megrengetését is célzó papi bűnök feltárása, világméretű feszegetése?
( saját véleményem. Kell a vizsgálat) Vidám dolog a papi önmegtartóztatás áldozatát hozó, és ezen megtartóztatás már-már fizikai fájdalmakkal járó elviselését viselő férfiak sokaságát egy könnyed "mokka" kedvért "placcra" dobni? Ugye, hogy nem? Csak hogy még világosabb legyen számodra: ha egy Olaszos’ temperamentumos írást adsz közre, ahol, amiben (műfaját tekintve) a pap akár nyomozhat is, meg is pofozhat akár egy embert, nyíltan kocsmázhat, uram bocsá megnézi a nőket, stb. Pld. Terence Hill sok filmjében, akkor azt mondom rendben van a dolog mert van ilyen, létezik ilyen irodalmi mezsgye, amelyik befogadja ezt a témát, De te, ezzel szemben összekeverted a "mezsgyéket”. Kérdéseket teszel fel, amelyre lehetetlen komolytalan válaszokat adni, és ha burkoltan is de támadod az egyház "szemlesütős" politikáját. Megjegyzéseket teszel a cölibátus rendszerre, nem is titkolva, hogy ezt tartod a probléma kulcsának. Pedig dehogy! ( Gondolj csak a máskép gondolkodókra, a másképpen élőkre, az egyház tagjai közé keveredett leszbikus és homosexuális kisebbségre, no meg a többi keveredésére) Teszed mindezt olyan célból, hogy ezzel szándékod szerint vidámságot szerettél volna kelteni. Hát, nálam ez nem jött össze. Balázs!- egy pap hitbéli törésének irodalmi vázolása, nem viseli el a novella, a karcolat, a humoreszk kereteit. Ez minimum egy regény adta keretbe fér bele. Most nem akarok példát felhozni,- ( talán egyet: A hetedik pecsét ) csupán a figyelmed szerettem volna helyes irányba terelni.
A te vallásod, hited, a sajátod, saját lelkiismereted szerint számolsz el vele, - de midig gondolj arra, amikor kezedbe veszed a tollat, hogy amit leírsz, az közössé válik azonnal amint valakik, valaki elolvassa.
Remélem, nem veszed kioktatásnak amit mondtam, mert nem is szántam annak. Tudod a fiam lehetnél, mindig is tisztelettel viseltettél irántam, ezért a személyes aggódásom érted. Szeretném, ha nem ragadnál le pillanatnyi örömök, sikerek talaján. Szeretném, ha tovább gondolnád azt, amit most mondtam.
Remélem, eljön az ideje amikor azt mondod majd,hogy igazam volt!
Tisztelettel: Árpád
előzmény: Balage hozzászólása, 2010. május 13. 12:25
Balage
#25. 2010. május 13. 12:56
Sziasztok!

Egy mail-ben jött kérdésnél ugrott be, elfelejtettem kitenni a (Csúcs)forgalom saga eddigi részeit :D
Ime, pótlom ;o)

1. Lótuszvirág: (Csúcs)forgalom tollal.hu/mu/lotuszvirag:-csucsforgalom
2. Tőlem: Egymásnak feszülve tollal.hu/mu/egymasnak-feszulve
3. Eliza Beth: Lizi a csúcsforgalomban tollal.hu/mu/lizi-a-csucsforgalomban
4. Tőlem: Bizalom a javából?! tollal.hu/mu/bizalom-a-javabol-!
5. Eliza Beth: A buszsofőr vágya tollal.hu/mu/eliza-beth:-a-buszsofor-vagya
6. Lótuszvirág A jóslat tollal.hu/mu/lotuszvirag:-a-joslat
7. Eliza Beth: A pszichiáternél tollal.hu/mu/eliza-beth:-a-pszichiaternel
8. Lótuszvirág: Piroska és a farkas tollal.hu/mu/lotuszvirag:-piroska-es-a-farkas
8,5 :D Katuska: Szőke monológ tollal.hu/mu/szoke-monolog-csucsforgalom-saga-9.resz
9. Tőlem: Az őrület határán - tollal.hu/mu/balage:-az-orulet-hataran---csucsforgalom-1 0.
10. Lótusz: Eliza reggele tollal.hu/mu/lotuszvirag:-eliza-reggele
11. Tyim: Aranka, újfent Borzalmas Borihoz fordul! tollal.hu/mu/aranka-ujfent-borzalmas-borihoz-fordul!
12. Tőlem: Gurrlu a SuperBird tollal.hu/mu/balage---gurrlu-a-superbird---csucsforgalom-saga-1 2.-resz
13. Eliza Beth: Lökött Márton www.tollal.hu/mu/eliza-beth:-lokott-marton
14. Tőlem: Mi Atyánk www.tollal.hu/mu/balage---mi-atyank---csucsforgalom-14.r esz
Balage
#24. 2010. május 13. 12:25
Kedves Árpi, Kedves ElizaBeth!

Érdekes volt látni, miképp érveltek-ellenérveltek írásom felett :D
Bevallom, mikor elkezdtétek ezt a szópárbajt, kíváncsian vártam, sikerül-e dűlőre jutnotok, és kissé visszavonultam a nézők sorai közé ;o)
Ne haragudjatok ezért, de bevallom, jól esett az, hogy kiállnak értem, még akkor is, ha csak építő jellegű kritikával vagyok úgymond "betámadva" (nem veszem támadásnak Árpi szavait, hisz nem azok, csak nem tudom pontosabban leírni a történteket :D)
Árpi, igazad van abban, hogy nagy hangsúlyt fektettem a paráznaság gondolatára, míg a vallás-politikát épp csak súroltam. De ezt bevallom, tudatosan is tettem. Egyrészt, (szerintem) a legnagyobb elcsábító erő egy férfinál az asszony lehet. Szerintem ebben te is egyetértesz ;o)
Másrészt, ha belementem volna ennél komolyabb mélységeibe annak, hogy egy pap miért is akarhat felhagyni hivatásával, akkor abból akár politikai-vallási sérelmeket is magára vehetett volna bárki. Igyekeztem elkerülni azt, hogy bárkit is megsértsek hitében. (Hozzáteszem, én is katolikus vagyok, bár a templomokat messzire kerülöm.)
Az hogy egyes szám első személyt használtam, az leginkább a belső harc kifejtése miatt volt elkerülhetetlen. Nem hiszem, hogy bárki is beleélte volna papom szerepébe magát, ha kívülről láttatom megpróbáltatásait. És igazad van, én nem mennék papnak. Nem tudnék lemondani annyi mindenről, mint amit tőlük elvár az egyház.
Szeretném megkérdezni, te még milyen témákat csempésztél volna bele ebbe a pár oldalba?
Kérlek, a témák kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy a leírtak ne sértsenek senkit, legyen része a csúcsforgalom sagának, és ha lehet, az ember inkább nevessen a végén, minthogy hőbörögjön. Mert nekem ez volt a célom. Megkönnyebbültté és némiképp vidámmá tenni az olvasókat. Kérlek olvasd te is úgy, mint egy könnyed novellát ;o)
Köszi a hozzászólást, Eliza Bethnek pedig köszi a védelmezést ;o)
Eliza Beth
#23. 2010. május 13. 10:16
Én sem erőltetem a vitát, főleg, ha tudom, hogy alapvetően igazad van. :-)
előzmény: szabo.arpad hozzászólása, 2010. május 13. 09:55
szabo.arpad
#22. 2010. május 13. 09:55
Kedves Elizabeth! - értsd úgy, ahogy gondolod. Én nem erőltetem a dolgot. Leírtam valamit: nevezetesen azt, hogy mit gondolok a dologról. Ennyi. Kérdésedre: lehet apró lépésekben haladni, sőt csak is úgy lehet. De van valami, amit még egyszer megpróbálok csak nagyon röviden kifejteni. Az apró lépés is lehet nagy. Erre törekedni pedig mindenképp dicséretes. (Nálam ez a nyerő)
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2010. május 13. 09:36
Eliza Beth
#21. 2010. május 13. 09:36
Értsem úgy, hogy egy ilyen "játékból" írt rövidke nem lehet maradandó?
Avagy nem lehet apró lépésekkel haladni, csak hétmérföldessel a maradandó felé?
előzmény: szabo.arpad hozzászólása, 2010. május 13. 09:19
szabo.arpad
#20. 2010. május 13. 09:19
Nem volt sértő, Egyszerűen nem tudom szó nélkül hagyni, amikor egy ilyen súlyú kérdésnél a mellékes dolgok kerülnek kiemelésre. A papi pálya választása már eleve egy nagyon komoly elhatározás. Éppen ezért gondolom a témát sokkal komolyabban kielemezni, mint sem. Nem azt állítom, hogy amit Balázs írt az egy másik szempont szerint nem jó. De ha a pap vívódását, hitbeli gyötrődését volt hivatott az írás közvetíteni, - nos, akkor már bajok vannak. Írtam, említettem: az IRODALOM nagyon komoly dolog, míg mindemellett persze nagyon szabad is. A szerző maga dönti el, hogy az eszközt, a tollát, mire használja. Maradandóságra vagy a pillanatnyi sikerre törekszik? Balázsban több rejlik! - neki nem szabad a pillanatiság poharát emelgetni. Én legalábbis törekszem őt ennek hasztalanságáról meggyőzni.
Bocs.
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2010. május 13. 09:07
Eliza Beth
#19. 2010. május 13. 09:07
Nem csak rád gondoltam, kedves Árpád, olvasd végig az összes kommentet. Igaz, nem túl sokban, de csak a férfiak említik... Bocsánat, ha sértőnek érezted magadra nézve!
Amúgy volt ott egy mosolyka is :-)
előzmény: szabo.arpad hozzászólása, 2010. május 13. 08:56
« következő  |  oldalak: 4  3  2  1   |  előző »

Legolvasottabb cikkek