Zéró Zéró Zéró: itt a Gomorra szerzőjének új könyve

 

Megjelent a Gomorra szerzőjének új könyve

 

Elődjéhez hasonlóan a kokainkereskedelem titkait feltáró dokumentumregényből is sorozatot forgatott az HBO, amely idén februárban debütált a csatornán, az első négy epizód már elérhető az HBO GO műsorán is.

 

A Zéró Zéró Zéró, vagyis a három nulla a legtisztább, a legjobb minőségű kokaint jelöli. Ezt a különleges és rendkívül drága „anyagot" a legigényesebb és leggazdagabb drogfogyasztók számára gyártják. Erről is szó esik e könyvben, de a szerző elsősorban az elképesztő mennyiségben gyártott átlagos minőségű kokain útját követi végig a dzsungelbeli ültetvényektől a titkos laboratóriumokon és a terjesztőkön át a fogyasztókig.

Saviano egykori drogkereskedőkkel, titkos informátorokkal, drogellenes ügynökökkel folytatott beszélgetések és különböző rendvédelmi szervek nyomozati dokumentumai alapján írta meg ezt a földrészeken és évtizedeken átívelő történetet. A könyvben egymást érik a döbbenetes epizódok, de a drogkartellek közötti véres háborúk, illetve az újságírók, rendőrök, ügynökök és bírák elleni gyilkos merényletek elbeszélésén túl Saviano rávilágít arra is, hogyan épülnek be a legális gazdasági vállalkozásokba - s válnak esetenként meghatározó jelentőségűvé - a drogüzletből származó hihetetlen pénzösszegek.

A szerző külön fejezetet szentel az orosz maffiának, amelyben felbukkan a jó ideig Magyarországon tevékenykedő Szemjon Judkovics Mogiljevics, azaz Szeva bácsi is, akit a Time magazin a világ tíz legveszélyesebb bűnözője közé sorolt.

 

Roberto Saviano (Nápoly, 1979) 2006-ban lett világszerte ismert, köszönhetően minden idők egyik legbátrabb könyvének, a Gomorrának, amely aztán több mint negyven nyelven jelent meg. A Nápoly környéki maffia, a Camorra tevékenységét dokumentarista pontossággal és egyben haragvó szenvedéllyel leíró könyvből készült film 2008-ban elnyerte a cannes-i filmfesztivál nagydíját. A könyvből filmsorozat is készült, amely Magyarországon az HBO-n és az HBO GO-n látható. A 2006 óta állandó rendőrségi védelem alatt álló írót a Camorra klánjai részéről több halálos fenyegetés érte, ám Saviano ennek ellenére tovább írja könyveit az olasz maffiáról. Az új regényt - melyet a biztonságára vigyázó rendőröknek ajánlott - szintén feldolgozta a csatorna. A Zéró Zéró Zéró első négy epizódja már elérhető az HBO GO műsorán.

 

Mogiljevicsnek mindig is különleges tehetsége volt a csalásokhoz. Némelyik gigantikus méreteket öltött, mint például az, amely több milliárd dollárral rövidítette meg közép-európai államok - Csehország, Szlovákia, Magyarország - költségvetését azzal, hogy az általa importált gázolajat fűtőolajnak tüntette fel, és így nem kellett megfizetnie az üzemanyagokra kirótt borsos adót. Így a pénz az államkassza helyett Szeva bácsi és szervezete zsebébe vándorolt. Amikor aztán az olajügyletekben részt vevő egyik magyar vállalkozó elkezd együttműködni a nyomozókkal, és megemlíti Szeva bácsi nevét, nem késik a válasz. Budapest központjában autóbomba robban, mely megöli a vállalkozót, az ügyvédjét és két járókelőt, megsebesít több mint húsz embert, és háborús pusztítást végez a turisták kedvelt sétálóutcáján."

 

A könyv a kiadó oldalán 20% kedvezménnyel kapható:

http://bit.ly/Saviano_ZeroZeroZero

 

Részlet a könyvből:

https://issuu.com/helikonkiado/docs/savianor_zero_zero_zero_beleolvaso