ÚTICÉL: AMERIKA (2019. február 7.)

 

ÚTICÉL: AMERIKA

Ferencsik bérlet 5. 

2019. február 7. Zeneakadémia 19.30


Három zeneszerző, Stravinsky, Copland és Rachmaninov. Mi a közös bennük? Mindhárman - mint oly sokan mások a 20. században - Amerikában fejezték be földi pályafutásukat. Copland szülei Litvániából emigráltak, Rachmaninov és Stravinsky Oroszországból. Három erős egyéniség, három zenei stílus. Az ő műveik hallhatók a Nemzeti Filharmonikusok február 7-i koncertjén a Zeneakadémián.


Stravinsky Pulcinella c. balettjét 1920-ban a Gyagilev-féle világhírű balett-társulat mutatta be Párizsban, a díszleteket és jelmezeket Picasso tervezte. A barokk zeneszerző, Pergolesi zenéjét dolgozta át, ezzel kezdődött neo-klasszikus alkotó korszaka.

 

Aaron Copland a híres jazz-klarinétos, Benny Goodman felkérésére komponálta 1950-ben bemutatott Klarinétversenyét, amelyben jazz-elemek és, ahogy egyik kritikusa írta, „keserédes líraiság" keveredik.

 

Rachmaninov vérbeli romantikus zenét írt, nem csak pályája elején, de később, az emigráció után is. Az ő műve is hallható lesz a koncerten.

Ezt a tarka stílus-kaleidoszkópot egy kitűnő svéd klarinétművész, Martin Fröst és egy Ukrajnából indult, Bécsben végzett karmester, Kirill Karabits tárja elénk.

 

Stravinsky Pulcinella - szvit

Copland Klarinétverseny

Rachmaninov III. szimfónia, a-moll, op. 44

 

Közreműködik:

Kirill Karabitskarmester

Martin Fröstklarinét

Nemzeti Filharmonikus Zenekar