Tanárok Napja a Skanzenben

 

 

 

Észkerék-forgató címmel ingyenes, pedagógusoknak és diákoknak is szóló délutánon vehetnek részt az érdeklődők a Skanzenben. A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretében valósul meg, amelynek témája Magellán 500 évvel ezelőtti Föld körüli útjához kapcsolódva A világ csodái - felfedezések kora címet viseli.

 

Az Észkerék-forgató napon közös felfedezésekre, eszmecserékre hívjuk az érdeklődőket, ahol a legősibb találmány, a KERÉK nyomába eredünk. Kerékpárra pattanva Malomkerék túrán vehetnek részt az érdeklődők, az előadásokon pedig a speciális fejlesztés, a tehetséggondozás és a természettudományok élménydús feldolgozásáról meríthetnek ötleteket pedagógusok és diákok egyaránt.  

 

Dr. Mészáros Lukács mentor tanár Tudja-e a jobb szem mit csinál a bal kéz? című előadásában a szentendrei Ferences Gimnázium diákjainak (Matányi Marianna és Kákonyi Marcell - ma már orvostanhallgatók) kutatását mutatja be, amellyel 2018-ban első helyezést értek el a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Módszerük lehetővé tenné, hogy minden iskolába kerülő kisgyermeken elvégezhessenek egy tesztet, ami a két agyfélteke nem megfelelő együttműködésének felderítésére szolgál és lehetővé tenné a mielőbbi fejlesztést.

 

Kis Ildikó - gyógypedagógus, kézműves mester - Furfangos fejlesztés címmel több évtizedes módszertanát mutatja be, amelyet felső tagozatos és középiskolás, speciális nevelési igényű tanulók fejlesztésére dolgozott ki. 

 

Fortélyos forgó játékok címmel Vásárhelyi Tamás tudománykommunikátor, biológus, a Természettudományi Múzeum volt főigazgató-helyettese beavatja a pedagógusokat abba a titokba, hogy gyermekjátékokkal és játékos eszközökkel hogyan lehet tudományos jelenségeket élményszerűen megtapasztalhatóvá tenni. 

 

Mészáros Péter - tudománynépszerűsítő fizikatanár, a győri Krúdy Gyula Gimnázium fizika napjainak elindítója - Fifikus fizikai kísérletek című látványos, interaktív előadása módszertani megoldásokkal és ötletekkel szolgál bármely korosztályt tanító természettudományos pedagógusnak.

 

Részletek itt olvashatók.