Országos Óvoda Program - Alapkőletétel Berettyóújfalun

 

 

 

Szeptember 16-án Berettyóújfalun ünnepélyes keretek között tették le a Szivárvány Református Óvoda alapkövét. A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának köszönhetően összesen 3048 új óvodai férőhely és 354 új munkahely jön létre országszerte. A fejlesztés Magyarország Kormányának 35 milliárd forintos támogatásából valósul meg. A berettyóújfalui beruházás a Tiszántúli Református Egyházkerületben valósul meg, ahol összesen 23 intézményt érint a program, ebből 17 helyen új óvoda épül. Az egyházkerületben 1030 új óvodai férőhely létesül, a fejlesztés mindösszesen 2134 férőhelyet érint itt.

 

Az ünnepélyes alapkőletételi eseményen Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke végezte az igei szolgálatot, köszöntő beszédet mondott Dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Tóth Tibor esperes és Muraközi István polgármester, majd a Molnár János főgondnokkal, Hegymegi Enikő óvodavezetővel és a kivitelező cég ügyvezetőjével, Lisznyai Sándorral közösen elhelyezték az időkapszulát és az óvoda alapkövét.

 

Berettyóújfalun jelenleg három csoportos a református óvoda, a most épülő új óvodában már négy gyermekcsoporttal fog működni, 100 gyermek számára biztosít elhelyezést.

Az óvodafejlesztés során az új épülethez kapcsolódó kivitelezési munkák 751 millió Ft értékben, részben hazai támogatással, részben a fenntartó saját forrásából valósulnak meg.

 

A négy, egyenként több, minta 60 nm-es csoportszobán kívül tágas, gazdagon felszerelt tornaszoba, külön logopédiai és pszichológusi szoba is rendelkezésre áll majd az épületben. Az óvoda udvarán esztétikus és a vonatkozó szabványoknak megfelelő biztonságos nagymozgást fejlesztő eszközök biztosítják a gyermekek mindennapos testi fejlesztését, edzését.

 

Az Országos Óvoda Programban korszerű, a mai kor színvonalának megfelelő óvodák épülnek. Országosan 34 településen teljesen új óvoda épül, 16 helyszínen pedig már létező óvoda kap új épületet. 16 helyszínen már meglévő intézmény felújítását, korszerűsítését végzik el a Program során.

 

A Tiszántúli Református Egyházkerületben 23 intézményt érint a fejlesztés, amiből 17 új építésű beruházás. A fejlesztés összesen 2134 férőhelyet érint az egyházkerületben, amiből 1030 új óvodai férőhely.

A Programnak köszönhetően 2021. szeptemberében Mátészalkán már az új óvoda épületében kezdődött meg a nevelés, Kunhegyesen az épület bővítésének köszönhetően plusz 1 csoporttal működhet tovább a református óvoda, míg Karcagon az új református óvoda 3 csoporttal indulhatott el. A Debrecen-Nagysándor telepi óvoda épülete elkészült, mely a jövő nevelési évtől 100 gyermeket tud fogadni. A Túrkevei Óvoda új épülete is elkészült, az átadás-átvételi eljárás zajlik. A Balmazújvárosi Óvoda egy csoportos bővítése is befejeződött. Az országos program keretében indult az öt csoportos nyírbátori református óvoda is 2019-ben.