Már csak néhány hétig válthatók át a 20 évvel ezelőtt bevont forintbankjegyek

 

 

Megtalált néhány elfelejtett barna ötezrest, „Bartók" ezrest vagy lila ötszázast? Igyekezzen a beváltásukkal, mert ezek a bankjegyek hamarosan értéküket vesztik. Az MNB már csak néhány hétig váltja át e címleteket törvényes fizetőeszközökre.

Közeledik a készpénzforgalomból 20 évvel ezelőtt, 1999. július 27-én bevont barna 5000 forintos, valamint az 1999. szeptember 1-én bevont zöld, Bartók Béla portréjával ellátott 1000 forintos és a lila, Ady Endre arcképét ábrázoló 500 forintos bankjegyek elévülési határideje. Ez azt jelenti, hogy ezek a forgalomban régóta nem használt bankjegyek már csak néhány hétig válthatók át - névértéken - az MNB lakossági pénztárában, ugyanis az átváltási határidejük lejáratát követően értéküket vesztik és már nem jár értük térítés.

Az MNB munkanapokon nyitva tartó lakossági pénztárában az elévülő bankjegyek átváltására az alábbiak szerint van lehetőség:

Az átváltásához nem feltétlenül szükséges az MNB személyes felkeresése, ugyanis a jegybank az értéklevélben eljuttatott küldemények esetén is elvégzi a bankjegyek cseréjét.