Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítások és programok - 2021. december

 

Időszaki kiállítások

 

Csokoládékatona

Édes pillanatok a Nagy Háborúból

2021. december 3. - 2022. május 1.


A kiállítás a különleges tulajdonságokkal rendelkező csokoládé főurak asztaláról katonai menázsiba kerüléséről szól. A Nagy Háborúra fókuszálva mutatja be diadalútját: a spanyol hódító katonák által mosléknak nevezett azték kakaóból istenek eledele és katonák csemegéje lett. Az ezüst és finom porcelán csokoládékannák, csészék kínálta csokoládés álmok elbűvölték Európát. Az életörömök iránti mohó vágy csokoládét kívánt. Koronás fők, urak és hölgyek, hadvezérek váltak az édes luxus rabjává. Párizsi szalonokban az a hír járta, hogy egy márkinő túlzott csokoládé szenvedélye miatt szült fekete gyermeket. Napóleon olyannyira édesszájú volt, hogy a Lefebvre marsallnak ajándékozott bonbonos dobozból a csokoládét bankjegyekkel cserélte ki. A csokoládékatona című Strauss operett (1908) hős svájci tisztje tölténytáskájában lőszer helyett csokoládét hordott. Hindenburg német tábornok kadétiskolás korában ínyencségei közé sorolta.

Harcokban a katona elsősorban a nála lévő élelemre számíthatott. A csokoládé kis helyen elfért, ízletes, tápláló és frissítő volt, változatossá tette az élelmezést. A Nagy Háborúban az osztrák-magyar katona porciójában 50 g csokoládét, vagy 50 g kakaót kapott 50 g cukorral.  Szeretetcsomagokban özönlött a frontra, a lövészárokba az otthon melegét varázsolta, a lélek táplálékául is szolgált. Sérült, beteg, lábadozó katonák gyógyításában nélkülözhetetlen volt. Aranyesőben fürödtek a csokoládégyárak.

A háború végén a hadsereg ajtaján is kopogtatott a hadinyomor. A menázsiból, csomagokból eltűnt a jóság és szeretet ízű csokoládé. Az extrakarcsúra fogyott katonákat a „Sok keserűség közt ím hallj valami jót: Fedák Sári fogyott három kilót" újsághír sem vidította fel.

Egy német tábornok szerint a Nagy Háborúban a jobb ellátás győzött az erősebb hadsereg felett. A Pesti Futár a vereség okát csokoládéba csomagolta: „Mi az ententhez úgy aránylunk, mint egy külvárosi kis cukorkakereskedő a nagy Stollwerck csokoládégyárhoz. Hindenburgnak a bajusza lehetett volna kétszer olyan haragos és Ludendorff a fotográfiákon akármilyen kegyetlenül is csikorgatta a fogát, biztos volt, hogy itt nem mi fogunk győzni."


Mesebolt és Aranyecset, avagy egy színes élet nyomában

Lukáts Kató (1900-1990) grafikus művészete

2021. december 10. - 2022. április 17.


Az Iparművészeti Múzeummal közösen rendezett kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum grafikatörténeti tárlatsorozatának újabb állomása, amely felöleli az elmúlt évtizedekben méltatlanul elfeledett grafikus, Kaeszné Lukáts Kató életművének szinte minden részletét. Az anyag gerincét elsősorban az Iparművészeti Múzeumban őrzött hagyaték adja, de felsorakoznak a társmúzeum tárgyai is.

Lukáts az alkalmazott grafika különböző ágaiban alkotott élete során. Egyaránt tervezett reklámcédulákat, csomagolóanyagot, könyvet, plakátot, sőt még bankjegyet, bélyeget, bútordekorációt, textilornamentikát is. A tárlat betekintést nyújt a grafikusok munkájába is a könyv- és csomagolástervezéstől a megvalósulásig. Ki ne ismerné az Iciri-piciri mesét, az Ablak-Zsiráfot vagy a Gőgős Gúnár Gedeont? Kevesen tudják, de e könyvek kedves grafikái is mind Lukáts Kató kezemunkáját dicsérik! Technikája egyedülálló. Ugyanolyan tökéletesek korai rajzai, mint élete késői évei munkáin láthatjuk. Sokan az általa kitalált csomagolások révén ismerik őt. Számos míves kivitelű bonbonos és illatszeres dobozka hirdette tehetségét a Stühmer üzletektől az Altmann und Kühne boltokig. Csomagolástervei mindig érzékeltették a beltartalmat is. Ugyanígy könyvei esetében illusztrációi is tökéletesen visszaadják a mű hangulatát, költőiségét egyaránt.

 

ÉLETÚT ÉS ALKOTÁS

GÁBOR BÉLA „KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől"

2021. november 26. - 2022. április 3.


A 110 éve született Gábor Béla kirakatrendező, dekoratőr és grafikusi tapasztalatokkal bíró, geometria- és művészrajz tanár, szervezője és megteremtője volt a magyarországi iskolarendszerű kirakatrendező- és dekoratőr szakképzésnek. A tárlat elsősorban Gábor Béla 1993 júliusáig gyűjtött hagyatékából válogatott fotókkal és dokumentumokkal mutatja be a kirakat- és kiállításrendezés kialakulását, áttekinti a szakoktatás történetét a kezdetektől 1986-ig. A kiállításban láthatunk a múlt század elejétől 1982-ig készült kirakatfotókat, „híres" kirakatrendezők dokumentumait, díjait, valamint kortörténeti dokumentumokat. Nem csak a szakma képviselőinek ad betekintést az „utca művészeinek" munkájára, hanem közérthetően, mindenki számára igyekszik bemutatni azt. A kirakatrendezők és dekoratőrök részére pedig gyűjtést hirdet abból a célból, hogy a lassan eltűnő, ha úgy tetszik, átalakuló szakmát őrizze, az eddig még karcsú gyűjteményét bővíthesse. A szakma iránt érdeklődőknek és a diákoknak pedig tudásalapot és információt biztosítson, hogy annak újjáélesztésében és átalakulásban segítséget nyújtson.

 

Mi fán terem az ördöglakat?

Emlékkiállítás Szentiványi Tibor tiszteletére

2021. augusztus 28. - 2022. január 9.


Idén ünnepelte volna 90. születésnapját Szentiványi Tibor (1931-2009) neves informatikus, művelődéstörténész, játékkutató, játékgyűjtő. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítással tiszteleg sokirányú munkássága, szellemisége előtt. Szentiványi Tibor múzeumunkban őrzött, több mint ezer furfangos tárgyat magába foglaló logikai játékgyűjteményéből tárlatunkon az ördöglakatok csoportjára szeretnénk a figyelmet felhívni. A nagy múltú és rendkívül változatos képet mutató logikai játéktípusból a gyűjtemény legérdekesebb darabjait válogattuk ki, egy-egy kivételtől eltekintve működési elvük szerinti csoportosításban. A játékok többsége az 1980-1990-es években készült. A tárlat bemutatja Szentiványi Tibor sokszínű életművét, megismertet a rejtélyes hangzású ördöglakatok történetével, érdekességeivel és legjellemzőbb típusaival. A kiállítás fókuszba állítja a játékfajta pedagógiai hasznosságát, ami a gyűjtő számára különösen fontos szempont volt. A látogatók szakértőnk útmutatója alapján megismerkedhetnek egy igazán egyszerű kialakítású, de annál furfangosabb ördöglakat elkészítésének és megoldásának lépéseivel. A tárlatot egy videófelvétel egészíti ki, melyben Szentiványi Tibor játék és kreativitás kapcsolatát vizsgáló előadásából lehet részleteket meghallgatni. Bízunk benne, hogy a látogató kedvet kap az ördöglakatok kipróbálásához is! A kiállítás játszósarkában hét különböző ördöglakat várja a látogatókat, hogy próbára tegyék ügyességüket, türelmüket. A kipróbálható játéktípusok és változataik szemügyre vehetők a tárlókban is. A kipróbálható fa játékok szakértőnk, Gál Péter munkái.

 

PROGRAMok

 

 

 

• • KONCERT • •

Ingyenes Bohém Trió koncert

2021. december 2., csütörtök, 19:30

Jazztörténet dióhéjban a ragtime-tól a swingig. A Bohém Trió három zenésze hét hangszeren játszik: bendzsó, gitár, zongora, hegedű, klarinét, tenorszaxofon, szopránszaxofon és mindhárman énekelnek is. Mindhárman a 36 éve működő eMeRTon- és Prima-díjas Bohém Ragtime Jazz Band tagjai, komoly hazai és külföldi koncerttapasztalattal és számos albummal a hátuk mögött. Jazztörténeti műsorukban az amerikai slágerek mellett korabeli magyar számok is elhangzanak.

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

 

Bohém-klub

2021. december 9., csütörtök, 19:30

A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft / 1.500 Ft (diák)

4 alkalmas bérlet: 6.000 Ft / 4.000 Ft (diák)

 

 

• • UTAZÁS • •

Különös tájakon

2021. december 8., szerda, 18:00

Magyarország történelmi zászlói

Előadó: Balogh László

Egy rendhagyó előadással zárjuk a 2021-es év Különös Tájakon, Magyarországon sorozatát. A Zászlómúzeum, „Balogh-gyűjtemény", 2021 májusában került a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumhoz. Balogh László 1983 óta áll levelezésben a világ országainak (elnökök, királyok, miniszterelnökök, külügyminiszterek) és közigazgatási egységeinek vezetőivel (kormányzók, első miniszterek), és 1995-ben hozta létre a Zászlómúzeumot. 1997-től a magyar települések polgármestereitől is bekérte a település jelképeit. A Zászlómúzeumban rendszeressé váltak az „ország-bemutató" kiállítások, és a zászlókról szóló ismeretterjesztő előadások. Balogh László gyűjteménye közel 6 ezer darabból áll, világ három legnagyobb gyűjteménye közé tartozik. Az előadás során bemutatjuk az Árpád-házi zászlókat, de a középkorban használt zászlók többségét is. Érdekesség lehet pl. a Jakobinus-mozgalom zászlója, melyet nagyon kevesen ismernek. Megemlítjük és beszélgetünk a 20-21. századból származó zászlókról is, és azt is, hogyan fejlődtek napjainkig. Balogh Lászlót, munkássága során, közel harminc ország tüntette ki.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 500 Ft

 

 

• SZALON • •

KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől

könyvbemutató

2021. december 9., csütörtök, 17:00

Az MKVM új időszaki kiállításának (ÉLETÚT ÉS ALKOTÁS - GÁBOR BÉLA  „KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől") megnyitásával egy napon jelent meg a KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől című albumszerű kiadvány. Az album három nagy egységből áll. Az első bemutatja, életútja és alkotásain keresztül Gábor Bélát. A kirakatrendező, dekoratőr és grafikusi tapasztalatokkal bíró geometria-, és művészrajz tanár, szervezője és teremtője volt a magyarországi iskolarendszerű kirakatrendező- és dekoratőr szakképzésnek. Munkája eredményéül, a Százados úti iskolában 1955 szeptemberében a kereskedő tanulók mellett az első kirakatrendező tanulókkal a kezdődött meg a tanév.  Az album másik nagy egysége a Gábor Béla által készített és 1982 júliusában befejezett KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS tanulmány, amely hagyatékában őrzött fotókból és dokumentumokból válogatott anyagokkal kiegészítve jelenik meg.  A harmadik egység, a hagyatékban őrzött, 75 éve, 1946 decemberében - Gábor Béla címlap grafikájával - megjelent KIRAKAT és REKLÁM képes folyóirat I. évfolyamának az első száma, teljes, 20 oldal terjedelmű betűzött reprintje.

Beszélgetőpartnerek: Für Anikó színművésznő, a dekoratőriskola egykori tanulója; Gábor Judit, Gábor Béla lánya; Imre Olga mesterdekoratőr, a könyv szerkesztője, és a kapcsolódó kiállítás kurátora; Sándor Miklós, a Dekorszövetség elnöke; Dr. Török Róbert az MKVM igazgatója és a kiállítás társkurátora.

A könyvbemutató előtt 16:30-tól lehetőség nyílik az ÉLETÚT ÉS ALKOTÁS - Gábor Béla - KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől című időszaki tárlat megtekintésére.

Részvételi szándékát, kérjük, az mkvmuzeum@gmail.com címen jelezze!

 

 

A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!