Könyvajánló: Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

 

A tatárjárás pusztítása után egy esetleges újabb támadás veszélye IV. Bélát arra késztette, hogy a jelentősebb városokat falakkal falakkal körbekeríttetse. A legtöbb Budai Várnegyedről szóló útikönyv, illetve az országot bemutató kiadványok Várnegyedet tárgyaló szakaszai IV. Béla által a budai Várhegyen fennsíkján végeztetett erődítési intézkedései említésével indítja ismertetését. Nincs ez máshogy Tittel Kinga, A Várnegyed titkai című zsebkönyve esetében sem, mely a Kolibri Kiadó gondozásában Július 23-án jelent meg. A könyvecske az ugyancsak Tittel Kinga alkotta Mesélő Budapest sikerétől vezéreltetve elindított sorozat első kötete. Az induló kötet, illetve a ciklus majdan következő példányai könnyen kezelhető, zsebkönyv formátumúak (16,5 x 12 x 1 cm), így könnyen kezelhetők. A kiválasztott területet, jelen esetben a Várnegyedet olyan részletességgel és könnyen olvasható stílusban tárgyalja, hogy egyaránt forgathatják lapjait felnőttek és gyerekek.

A bevezetést követően Tittel Kinga az idegenvezető praxisából következő biztonsággal járja be a várfallal körülvett területet és annak közvetlen környékét, északról dél felé, a Bécsi kaputól a Királyi Palotáig. A II. Világháború után épült modern építkezések kivételével a legtöbb épület műemléki védettséget élvez, sokuk története több száz esztendőre nyúlik vissza szerzőnk a jelen állapotára fókuszál.

Tittel Kinga tizenhat területi egységre osztotta fel „Budapest ékszerdobozát" és szinte házról-házra járva kalauzolja olvasóit. Első állomása a Bécsi kapu és környéke. Az ismerkedés a várfalon kívül, az Európa-Ligetben kezdődik, majd a Bécsi kapun áthaladva a Kapisztrán téren keresztül a Tóth Árpád sétányon és az összes vele párhuzamos utcán végig sétálva jutunk el a Hess András térig, miközben olyan szépségekkel és érdekességekkel ismerkedünk meg, mint a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt közelmúltban feltárt, ma már látogatható Erdélyi bástya. Az itt talált, Magyarországon egyedülálló éremkincs a Vármúzeumban tekinthető meg október 31-ig. A Hess András térről a Szentháromság téren és a Tárnok utcán át jutunk el a Dísz térre, majd a Királyi Palotával való megismerkedés után újra a falakon kívül, a Dózsa György térre tett kitérő után a Várkert Bazár érintésével a Clark Ádám téren búcsúzunk el a Várnegyedtől.

A kötetet a „Keresd meg" fejezet zárja, melyben fényképeken bemutatott nevezetességeket kell „helyükre illeszteni" A megoldások helyességét a „Megfejtések" fejezetben ellenőrizhetjük.

 

Könyv adatok

Cím: A Várnegyed titkai - Mesélő Budapest zsebkönyvsorozat

Szerző: TITTEL KINGA

Kiadó: KOLIBRI GYEREKKÖNYVEK KFT

Oldalszám: 168 oldal

Megjelenés: 2019. július 23.

Kötés: Kartonált

ISBN: 9789634375104