Kezdők és hadarók

Évekkel ezelőtt a Muzsikus Rádió közösségi terében beszélgetésbe elegyedtem egy számomra addig ismeretlen, gitártokkal érkező, fekete hajú, kreol bőrű fiatalemberrel.
Lényegtelen apróságokról csevegtünk, de máig emlékszem rendkívül tiszta beszédére. Ismerve a cigány muzsikusok jelentős szerepét a magyar zenei életben és újdonsült ismerősöm már említett külső tulajdonságjegyeit, úgy gondoltam ő is roma barátaink közé tartozik. Nagy volt a meglepetésem, mikor megtudtam, hogy beszélgetőtársam mindössze két éve éve érkezett Uruguay-bol Magyarországra és ezt megelőzően nem találkozott a magyar nyelvvel. Csodálkozásomra elárulta, hogy zenészek között is kivételesen érzékeny hallással rendelkezik, valóságos fizikai kínt érez, ha kiejtett szavai bármilyen kis mértékben is eltérnek a hallott szavaktól.
Nincs tudomásom arról, hogy Dr. Illés Györgyi színművésznő, a Beszédcentrum alapítója és vezetője, aki hosszú évek óta tanítja, hogy hogyan kell szépen és jól beszélni, ismeri-e, tanította-e uruguay-i barátunkat, de roppant kíváncsi lennék egy köztük zajló esetleges beszélgetésre. Illés Györgyi ugyanis kiválóan ért ahhoz, hogy hogyan kell megtanítani a verbális kommunikációban botladozó embereket megfelelő hangképzésre és beszédtechnikára.
Illés Györgyi május 29-én, a NoKreditben bemutatott, Kezdők és hadarók című könyvében arra vállalkozik, hogy megismertesse hogyan lehet javítani beszédtechnikánkon. a Kezdők és hadarók szakkönyv, de abból a fajtából, ami egy laikus érdeklődő számára is könnyen olvasható, megérthető. A Kezdők és hadarók minden fejezetében hasonlóan más, szórakoztató irodalomként is olvasható sikeres szakkönyvhöz a szerző egy-egy személyes történetét ismerhetjük meg, melyből bepillanthatunk az élet különböző, a kívülállók számára kevéssé ismert világába, mint a színház, a politika vagy a vállalatvezetés. A fejezetek második fele az elméleti megközelítés terepe, Illés Györgyi ezeken az oldalakon ismerteti meg az érdeklődőkkel a helyes beszédtechnika alapjait, illetve gyakorlatokat ajánl, hogyan javítsunk akár beszédtréner nélkül, egyedül is javítani a beszédtechnikánkon.