Jordán Tamás Életmű-díjas

A 16. alkalommal megrendezett Vidor Fesztivál versenyprogramjának Életmű-díját vehette át Jordán Tamás, akit a zsűri elnöke, Benedek Miklós, valamint a fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója, Kirják Róbert lepett meg a Salamon király szorong című előadás után.

A közönség álló tapssal és kitörő lelkesedéssel ünnepelte a színművészt. Jordán Tamás Kossuth - és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A színházi adattár szerint csaknem 200 regisztrált bemutatót, 54 saját rendezést és 7 saját szerzésű színdarabot is magáénak tudó Jordán Tamás a magyar színházi élet meghatározó alakja. Bár egyetemi diplomát 1966-ban földmérőként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmérnöki karán szerezte, 1961 és 1971 között már az ELTE Universitas nevű amatőr együttes színésze volt.

1971-től a 25. Színház tagja, 1977-től a Várszínház színésze, 1980-tól pedig 11 éven át a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt. 1991-ben megalapította a Merlin Színházat, melynek 2003-ig vezetője is volt. Szintén ő vezette, Lázár Katival közösen, a Merlin Színház színitanodáját a Merlin Színészképző Műhelyt. 2002 és 2006 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára volt. 2003-tól 2008. június 30-ig a Nemzeti Színház igazgatója volt.

A Nemzeti igazgatása után Szombathelyen megalapította a Weöres Sándor Színházat. A ’60-as évek végétől egészen a mai napig rendszeres forgat – legutóbb Enyedi Ildikó Testről és lélekről című nagysikerű filmjében láthatta a közönség.

Jordán Tamást nem először ismerte el a VIDOR zsűrije: 2012-ben a Széllel szemben – poénok és poémák című stand up estjét (Weöres Sándor Színház) a példaértékű műfaji újításért a fesztivál különdíjjal jutalmazta.

Idén a Rózsavölgyi Szalon & Café produkciójával érkezett Nyíregyházára, ahol Dicső Dániel rendezésében Hernádi Judittal, Sipos Verával és Mohai Tamással a Salamon király szorong című komédiából játszottak duplaelőadást.

 

A szervezők és valamennyi kolléga nevében: GRATULÁLUNK!

 

A Móricz Zsigmond Színház sajtóközleménye

2017. augusztus 30.

 

A cikk és fotó forrása wssz.hu