Hangok mögött, szavak alatt - avagy honnan jönnek a dalok?

 

... Egyszercsak jön a semmiből egy megfoghatatlan inspiráció, ami szavak és hangok bizonyos egymásutánját egy mindaddig nem létezett dallá rendezi össze. Ez a folyamat mindig máshogy zajlik. Máshogy zajlik szerzőnként, együttesenként, de még dalonként is, mint ahogy a vízmolekulák is más és más formákat alkotva dermednek hópelyhekké.

 

A Félmágió című első nagylemezével a közelmúltban jelentkező sárvári A Gátnál zenekar tagjai arra vállalkoztak, hogy most induló sorozatunk epizódjainak segítségével - néhány gondolat erejéig - az albumon szereplő szerzeményeik kulisszái mögé kalauzolják az olvasót.

 

1) Bársony lennék (A Gátnál zenekar Félmágió című lemezéről)

 

Homoki Fóka ("civil" nevén Benkő Gábor, a dal szerzője és szövegírója, A Gátnál zenekar gitáros/énekese): Prológusként el szeretném mondani, hogy személy szerint fixa ideám, hogy nem szívesen fűzök magyarázó megjegyzéseket a dalszövegeimhez, hiszen ezzel éppen azt a játékot rontanám el, ami talán az egyik legjobb része a kreatív befogadásnak. (Pedig jónéhányszor kaptam már "Ez most miről szól?" típusú kérdéseket, ami valljuk be, persze nem is csoda, ha az átlagos könnyűzenei rádiókban a nap 24 órájában hallható, szinte kötelezően konkrét értelmű szövegekből indulunk ki.) Szeretem önálló partnernek gondolni a dalaink közönségét, akik saját maguk képesek az elképzelhető legegyedibb képzetformációikat hozzákapcsolni a mondatokhoz, de akár még az egyes szavakhoz is, és ha így tesznek, mindig igazuk van!

A Bársony lennék című dalunkhoz mindemellett tudok adni egy kis konkrét adalékot is arra nézve, nekem mit jelent a szerzemény. Eredeti változatát 2003-ban írtam, akkor fel is tettük egy korábbi demólemezünkre, azóta pedig szövegében, szerkezetében nem is igazán változott, csak - köszönhetően a zenekar mai felállásának - jóval kiforrottabb és teljesebb lett, a Félmágión hallható változata már egy különbejáratú magánuniverzum.

 

A szöveg egy számomra nagyon kedves személy társaságában, a szombathelyi Emlékműdomb árnyékában eltöltött nyári koraeste hatására bújt elő. A fűben hanyatt fekve az elképesztő alkonyi színekben játszó, szemérmetlen gomolyfelhőket bámultuk, és - ahogy az lenni szokott - először csak meglepő formákká kezdtek válni a pamacsok, majd szép lassan kibontakozott belőlük egy égi történet. Zsiráfokról, pávákról, gyíkokról, gazellákról és társaikról. Az egész élmény annyira intenzívnek és valóságosnak hatott, hogy később szinte csak lejegyzeteltem a szöveget, mintha csak azt írnám, mit kell hozni a boltból. Máig lenyűgözőnek találom a tudatalatti konzekvens szimbólumrendszerét, amely akkor abban a felhős sztoriban úgy tárulkozott ki előttünk, mint valami szirmát bontó virág. Szinte transzcendens értelemben vett felébredettség-érzettel töltött el az egész.

 

A zenéjéről pedig annyit, hogy talán ebben a számban vettük észre magunkon először, hogy nem kevés, ismeretlen eredetű, funky hatás vegyült a hangzásunkba. Úgy érzem, a Bársony lennéket a zenekar mai tagsága is egy emberként fogadta be, de kíváncsi vagyok rá, ők mit mondanának erről.

 

Valamilyen Karabély ("civil" nevén Baráth Tibor, 2012-től A Gátnál zenekar dobosa):

A Bársony... igazán húzós darab, a funkys döngölős témák ügyesen egészítik ki a finomabban szárnyaló harmóniákat. A koncertek stabil ugrálós tétele lehet majd a nóta, de otthon is jól esik hátra dőlni és elkalandozva bolyongani a szövegek "dús lombjai" közt. Egy idilli erdő kis állatainak civakodását tudom aláképzelni mozgóképekben, aztán a dal szinte big band-es befejezésekor, ahogy elfáradva lihegnek...

 

Fiatal Kutya ("civil" nevén Bucsin Tamás, 2011-től A Gátnál zenekar basszusgitárosa):

Adrenalinbomba. Az egyik kedvenc nótám, próbák alatt és koncerteken öröm végignézni a társaságon, ahogy ennek a számnak a kezdőhangjaira mindenki egyszerre elkezd ugrálni. Másfelől pedig ez az első szám, amelyen keresztül ismerkedni kezdtem a funky alapjaival. Nagy kihívás volt.

 

A dal YouTube-linkje: