Fut velem egy rossz szekér ADY100/101

 

A kiállítás elsődlegesen a Kézirattárunkban őrzött anyagra épít, de egyéb gyűjtemények hagyatékaiból, továbbá a Törzsgyűjtemény állományából - első kiadások, valamint korabeli hírlapok vagy éppen a Nyugat 1909. június 1-én közölt Ady-tematikus száma - is válogat.

A kiállításon nemcsak a költő unikális kéziratai, fotói, dedikált kötetei, önéletrajza, levelei és képeslapjai, valamint személyéhez és az utazásmotívumokhoz kapcsolódó kisebb tárgyak tekinthetők meg, de meghallgathatók többek közt Reinitz Béla Ady-dalai vagy Cseh Tamás és Novák János megzenésített Ady-versei is. A költő mozgalmas, de tragikusan rövid életútjában meghatározó szerepet játszott helyszínek, városok és terek kiemelt szerepet kapnak a kiállításon - levetítünk egy, a korabeli Párizsról szóló kisfilmet és a költő száz évvel ezelőtti budapesti temetési menetéről készült filmfelvételt.

A kiállítás látogatható: 2020. január 22 - március 20., kedd-szombat: 10-18 óra
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, „F" épület 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6., Ars librorum és Manuscriptorium, 6. szint

(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános udvar felől.)

A kiállítás NKA támogatásból valósul meg, megtekintése ingyenes.

Tárlatvezetést igényelni hétköznap lehet: kedden, szerdán és csütörtökön 9 és 17 óra között (15.30 óra utolsó indulási időpont), pénteken 9 és 14 óra között (13.00 óra utolsó indulási időpont).
A díja 5000 Ft/csoport (max 20 fő)

Tárlatvezetési igényüket legkésőbb egy héttel az érkezés előtt szíveskedjenek írásban jelezni a csoportvezetes@oszk.hu címen.