Bakancslistás helyek hazánkban idén nyárra

 

Ma már ugyan közhelynek számít, ennek ellenére igaz: Magyarország egyedülálló természeti értékekkel rendelkezik, mégis hamarabb jut eszünkbe nyáron külföldre utazni, mint felkeresni az itthoni csodákat. Ha idén mégis inkább közelebbre utaznál, mutatjuk, miket nézz meg feltétlenül!

  1. A Balaton-felvidék ezer gyöngyszeme

Ha csak autóval vagy vonattal utazunk át a Balaton-felvidéken, már akkor is feltűnik, mennyi szépséget rejt a táj. Lankás dombok, szépen művelt szőlőhegyek, régmúlt idők vulkánjai, az épített örökség szépségei, hogy csak néhányat említsünk ezekből. Ha pedig kiszállunk az autóból, és gyalogosan vagy kerékpárral indulunk felfedezőútra, sokkal több csodát fedezhetünk fel: eldugott kolostorokat, szépen sorakozó levendulásokat, a vulkánok növény- és állatvilágát és nem utolsósorban a jóízű borokat. Ha először utazunk erre a vidékre, ne hagyjuk ki a tihanyi levendulásokat, túrázzunk egyet a Badacsonyon, barangoljuk be a tanúhegyeket, csónakázzunk egyet a Tapolcai-tavasbarlangban, és csodálkozzunk rá a Hegyes-tű bazaltorgonáira.

 

  1. Barangolás az Északi-középhegységben

Hazánk talán egyik legismertebb és leglátogatottabb természeti képződménye a Szalajka-völgy, mely Egertől nem messze található. A Szalajka-völgy a Bükk legszebb magashegységi jellegű völgye, melyet a Szalajka-patak formált az idők folyamán. Fátyol-vízesése az országban szinte egyedülálló. Pisztrángos patakjai, hűvös klímája miatt az év legmelegebb napjaiban is érdemes ide kirándulni.

 

Ha a Szalajka-völgy után folytatnánk Északi-középhegységbeli barangolásunkat, akkor vállalkozzunk a Sárospatak közelében található Megyer-hegyi tengerszem felkeresésére. Itt a sziklafalak némely helyen 70 méterre magasodnak a víztükör fölé, ám jó ha tudjuk: a táj nem a természet által jött létre, azt emberkéz formálta, hiszen már a 15. századtól kezdve bánya működött itt, ezt a bányát töltötte föl az esővíz az évszázadok folyamán.

 

Hazánkban szintén egyedülálló látványosságot jelent Hollókő, amely méltán lett világszerte híres. A palóc vidék parasztházai egy letűnt korba varázsolják vissza az idelátogatókat, ahol a nagyobb ünnepeken korhű népviseletbe öltözött hagyományőrzőkkel is találkozhatunk. Érdemes a falu fölött elhelyezkedő várban is körülnézni.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park részeként elhelyezkedő Aggteleki Cseppkőbarlang neve szinte minden magyar ember számára ismerősen cseng. Hatalmas termei, óriási cseppkövei méltán tették a világörökség részévé.

 

  1. Ne hagyd ki: Bakony!

Méltatlanul kevesen tűzik ki kirándulási célnak a Bakonyt, pedig igen sok látnivalót rejt. Egyik legcsodálatosabb része a Bakonynána mellett elhelyezkedő Gaja szurdokvölgy. A völgy egy helyen összeszűkül, és a patak hatalmas sziklafalak között ömlik a szurdokba, ami feledhetetlen látványt nyújt az ide látogatóknak.

 

Mire ügyeljünk, ha nyaralni indulunk?

Már a fenti felsorolásból is jól látható, hogy hazánk sok-sok páratlan természeti szépséget rejt, és érdemes minél többet felkeresni ezek közül (a lista korántsem teljes, csupán néhányat említettünk a sok látnivaló közül.) Azonban érdemes néhány tanácsot figyelembe venni, mielőtt elindulnánk a nyaralásra. Hosszú utak előtt mindig ellenőrizzük az autónk állapotát, és csak kifogástalanul működő autóval induljunk útnak. Ügyeljünk rá, hogy utazás közben igyunk elég folyadékot, és mindig legyen nálunk tartalék víz is. A nem várt eseményekre minden utazás előtt kössünk utasbiztosítást, otthoni vagyontárgyainkat is érdemes bebiztosítani erre az időre.

Utazás közben álljunk meg időnként pihenni, ha gyerekekkel utazunk, akkor sűrűbben szálljunk ki velük az autóból, és mi is mozgassuk át a tagjainkat. Induljunk a kora reggeli órákban, ezzel elkerülhetjük a nagy melegben való autózást. A természetben történő kirándulások előtt fújjuk be magunkat kullancsriasztó spray-vel, és kenjük be magunkat naptejjel!