Az idő látképei

 

A  Magyar-Olasz Kulturális Évad keretében a Magyar Művészeti Akadémia a Római Magyar Akadémiával közösen Az idő látképei címmel kiállítást és animációs filmfesztivált rendez Rómában, 2013. november 7-től.

 

„Az idő látképei/Time Sights/Vedute del Tempo" címmel, a Magyar-Olasz Kulturális Évad keretében kiállítás és animációs filmbemutató nyílik a Római Magyar Akadémián Orosz István, Gyulai Líviusz és Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak műveiből. A mintegy harminc alkotást felvonultató tárlatot az alkotók részben a magyar mondakör köré építették - ilyen például Jankovics Marcell: Ének a Csodaszarvasról című sorozata. Orosz István részben római, olaszországi témájú rézkarcai, a Hiány III. Pantheon, a Diadalív, vagy Piranesi Budapesten című műveivel az anamorfózis különleges világába kalauzol. Gyulai Líviusz talán leginkább kultikusnak számító litográfiáiból állított össze válogatást: A Tilhouzei Szűz, a Katedrális, a Robinson, és az öreg Casanova a 90-es évek legeredetibb, talán legismertebb alkotásai, ahogy kritikusa fogalmazta: ..."grafikái illusztris, cizellált, múlt századi, naturalisztikus rajzok..."

 

Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia igazgatójának köszöntőjét követően kerekasztal-beszélgetésre, majd filmvetítésre is sor kerül: Szabó Győző, a Római Magyar Akadémia volt igazgatója beszélget az alkotókkal, és meghívott vendégünkkel, Paolo Parmiggiani, olasz filmrendezővel az animációs filmek jelentőségéről, a celluloid film korszakától napjaink digitális képi világáig. A  közel egy tucat díjnyertes alkotás között láthatjuk Jankovics Marcelltől aPrometheuszt, a Sisyphus-t, és a Küzdőket;  Orosz Istvántól az Apokrif-et, a Vigyázat lépcső!-t, és a címadó Idő látképeit; míg Gyulai Líviusztól az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon díjat nyert  Egy komisz kölyök naplója alkotása mellett a Jónás, Az Új lakók, és  a Szindbád bon'voyage, is látható lesz. 

 

A programot a Magyar Művészeti Akadémia a Római Magyar Akadémiával együttműködve, az  őszi filmfesztivált megelőző héten, november 7-én, este 19 órától rendezi meg a római Falconieri Palotában.