Az év Praxisa

 


 December 31-én éjfélkor lezártuk portálunkon a közönségszavazást. Az első tíz pályázó szavazatairól most csak annyit, hogy van, akire több ezren, és olyan is, akire több százan adták le voksukat. Ha figyelemmel kísérték a toplistán szereplő praxisok voksainak alakulását, akkor láthatták, hogy a verseny az első két helyezett között napról-napra, időnként óráról órára változott. A legjobb tíz között szereplő tapolcai és a mezőkövesdi háziorvos szurkoló tábora erősen aktivizálta magát, így hol egyikük, hol pedig másikuk került az első helyre.

Az első tíz pályázó szavazatairól most csak annyit, hogy van, akire több ezren, és olyan is, akire több százan adták le voksukat. Az Országos Alapellátási Intézet által márciusban első ízben meghirdetett „Az év praxisa"pályázatra a zsűri legnagyobb örömére a páciensek tollából  olyan sztorik érkeztek, melyek megtörtént eseteket dolgoznak fel, és amelyek egy-egy háziorvos, házi gyermekorvos szakmai tudása mellett emberségét is megmutatják. A betegek háziorvosaik türelmét, empátiáját, gyors és pontos diagnózisát, szakértelmét, pszichológusi szerepét, vagyis a lelki támasz nyújtását emelik ki. Nem egy háziorvos rendelési idő után is rendelkezésre áll, a legelhivatottabbak pedig meglátogatják betegeiket a kórházban, vagy éppen otthon: hívás nélkül is. Fontos a jó szó, a mosoly, így aztán olyan doktornőt is ajánlottak, akit a „földre szállt angyal" jelzővel illetnek betegei. Különösen kedvelik az olyan háziorvosi praxisokat, ahol jól működik a bejelentkezési rendszer, és nem kell sokat várni az orvosra. Akad háziorvosi praxis, amelyben egészségtan tanári diplomás nővérkét alkalmaz az orvos, aki a prevenciót és az egészségmegőrzést preferálja, vagyis mozgási, táplálkozási tanácsokkal látja el a betegeket, illetve szűrővizsgálatokra küldi őket, ahol kiderülnek a rejtett betegségeik

A több mint 100 beérkezett pályázatból 55 felelt meg a kiírásnak. A beküldött történetek jelentős része, egészen pontosan 80 százaléka a vidéki praxisok- Kaposvár, Orosháza, Szeged, Szolnok, Debrecen, Gyula, Győr, Eger, Nagyrécse, Kajárpéc stb. - orvosainak és nővéreinek hivatástudatát dicséri.Felhívásunkat az ÁNTSZ tiszti főorvosai sem hagyták figyelmen kívül, hiszen Fehérgyarmatról, Tapolcáról, Balatonfüredről, Tiszaújvárosból ők is javasoltak praxisokat. Volt miből kiválasztania zsűrinek a legjobb tíz történetet. A kilenc főből álló bíráló bizottság, melyben orvosok, művészek közéleti személyiségek egyaránt szerepelnek- Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Balogh Sándor, Dr. Farsang Csaba, Dr. Sirák András, Koltai Róbert, Lenkefi Ida, Macskássy Izolda, Zalatnai Brigitta, és Szentgyörgyi Rómeó - szempontjai között szerepelt: az ajánlók száma, és a leírt történetben szereplő orvos-nővér teljesítmény. Számos praxist ajánlottak négyen-öten is, a legjobb tíz közé bekerültek az életmentő történetek is, például amikor a bicikli balesetben szétrobbant lépű 18 éves kamasz a gyors és határozott diagnózisnak köszönheti életét, vagy a rossz EKG-t produkáló betegé. Az ő egyébként halk szavú doktornője azonnal felemelte a hangját, amikor kiderült, hogy nem eset kocsit akarnak küldeni a mentők a betegéért.

Mivel - a szavazatok alapján - az első három jelölt vidéki, a versenyt vidéki praxis nyeri majd meg. A pályázat eredményhirdetésére január 10-én 13 órakor kerül sor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium VIII. emeleti termében. A díjátadáson Szócska Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára is ott lesz. A bíráló bizottság döntése alapján a zsűri fenntartja magának a jogot külön díjak, illetve a beérkezett történetek alapján egy posztumusz díj odaítélésére is.