Április 11. Költészet Napja

 

Hiszen József Attila itt született a Gát utca 3 szám alatt, s az 1920-as évekig folyamatosan Ferencvárosban lakott, tanult és dolgozott. Középső-Ferencvárosban számtalan ház és utca őrzi az emlékét. Szülei a Soroksári úton laktak és dolgoztak, laktak a Páva utcában, a Ferenc téren, a Bokréta utcában, József Attila az Ipar utcában járt elemi iskolába, a Mester utcai Világ moziban árult vizet, ott, ahol a „Mama" takarított...

„Csuda érdekes gyerek volt Attila, állandóan mosolygott, kissé félretartott fejjel, közben egyik kisujja körmét a szájánál tartotta... Valahányszor a Ferenc téren golyóztunk és ő nyert, örömében felugrott az egyik padra és szétszórta közöttünk... a golyókincseket... Kezében mindig volt papír, ceruza, mert már akkor verselt." (Kiss László, József Attila egykori pajtása)

 

A Magyar Költészet Napját április 11-én Ferencváros különleges ünneppé avatja. Már április 10-én, vasárnap megkezdődnek az izgalmas családi programok, a gyermekeknek és felnőtteknek szóló koncertek, közös verselések és játékok, rajzkiállítások és művészeti akciók.

Ferencváros a Ráday utcától a Gát utcai emlékházig, az iskoláktól a közterekig, a Bakáts tértől a József Attila lakótelepig a költészeté lesz!

Verseljünk és ünnepeljünk együtt!

 

 

VersPiknik
A Magyar Költészet Napja Ferencvárosban

2011. április 11.

 

 

Április 10. (vasárnap)
Költészetnapi Családi Piknik

 

 

12.00-13.00: Alma koncert gyerekeknek

Helyszín: Bakáts tér

ALMA-dióhéjban:

A családi koncert során az egyedi stílusú etno zenét játszó együttes improvizatív módon kezeli a táncos-zenés együttlétet: a gyerekek, sőt a szülők is aktív részesei és formálói a sok vidámsággal fűszerezett műsornak. Az akusztikus jellegű műsor a saját slágerek mellett megzenésített gyermekversekkel egészül ki, olyan klasszikus és kortárs költők tollából, mint: Gazdag Erzsi, Zelk Zoltán, Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Tarbay Ede, Romhányi József, Szalai Borbála, Nagy Bandó András.

Sikerük kulcsa a gyermeklelket megérintő őszinteségben, a „nevető",- és „tánc-izmokat" egyaránt megmozgató képességükben rejlik. A zenekar mottója Ambrus Kamill két sora: Dallamon a szó, szavakban a világ!

Koncertjükre szeretettel várunk minden dalolni, kacagni és táncolni vágyó gyermeket és gyermeklelkű felnőttet.

 

 

12.00-16.00 „Vers az utcán!"

Helyszín: Ráday Könyvesház, Bp., Ráday utca 27.

A Ráday Könyvesház szabad mikrofonnal várja barátait, rokonait és üzletfeleit, utcalakókat és úton járókat a 12 legszebb magyar vers utcai kiállításán.

Hozott vers, saját vers, kedvenc és elfelejtett vers, mindenféle nyelvű, jó, jobb, legjobb vers, ismert és ismeretlen vers olvasására, elmondására önkéntesek kerestetnek.

 

13.00-16.00 HOPPART költészetnapi akció
Helyszín: Ráday utcai éttermek, kávézók

 

15.00 Kaláka koncert gyerekeknek a Költészet Napja alkalmából
Helyszín: Dési Művelődési Ház, Bp., Toronyház u. 17/b
(József Attila-lakótelep)
A Költészet Napja ünnep a verskedvelők számára. A Kaláka együttes úgy állította össze műsorát, hogy abban kicsik nagyok egyaránt örömüket leljék. Központban természetesen a Kányádi dalok lesznek, többek között a Fakatona, Az elveszett követ az Alma, alma, de felhangzanak a „Madáretető" cd énekei és régi Kaláka dalok is. Bár nem gyerekdal, de nem maradhat el József Attila: Születésnapomra c. verse, hiszen a Költészet Napját József Attila születésének napján tartjuk. Ünnepeljünk együtt! 

 

 

Április 11. (hétfő)

 

8.00-11. 00 HOPPART költészetnapi akció
Helyszín: 2-es, 24-es villamos


10.00 A város peremén

Helyszín: József Attila emlékhely, Bp., Gát utca 3.

Drámajáték foglalkozás kisiskolásoknak József Attila gyerekkoráról
(a Telepy Károly Általános Iskola és Gimnázium diákjainak)

Vezeti: Z. Mezei Erzsébet (drámapedagógus - „MEDÁLIÁK" Egyesület)

 

10.00-18.00 „Vers az utcán!"

Helyszín: Ráday Könyvesház, Bp., Ráday utca 27.

A Ráday Könyvesház szabad mikrofonnal várja barátait, rokonait és üzletfeleit, utcalakókat és úton járókat a 12 legszebb magyar vers utcai kiállításán.

Hozott vers, saját vers, kedvenc és elfelejtett vers, mindenféle nyelvű, jó, jobb, legjobb vers, ismert és ismeretlen vers olvasására, elmondására önkéntesek kerestetnek.

 

11.00 A Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskola centenáriumi ünnepségsorozata keretében 100 kerékpáros felvonulása

11.15 Megérkezés a József Attila-emlékhelyre, a Teleky Blanka Szakközépiskola diákjai koszorúznak, Losonczy Attila köszöntője

 

12.00 Közös versmondás (elhangzik József Attila: Kertész leszek című verse)

Helyszín: Bakáts tér

Közreműködik: Helyei László, Szikszai Rémusz és a Hoppart

 

13.00 Koszorúzás a József Attila-lakótelepen:

Helyszín: József Attila-lakótelep

A József Attila szobornál (Valéria tér, Dési Huber u. és Napfény u. sarok) és a "Padlás" c. domborműnél (Börzsöny utcai Szabó Ervin Könyvtár előtt)
Közreműködnek a Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola tanárai és diákjai

13.00 Koszorúzás a József Attila-emlékhelyen
Helyszín: József Attila-emlékhely, Bp., Gát u. 3.

Beszédet mond: P. Horváth László, író

Közreműködik: Schnell Ádám, színművész

Koszorúz: az Írószövetség, a József Attila Társaság és más egyesületek, környékbeli iskolák. Ezen alkalomból díjtalanul látogatható a kiállítás.

 

14.30 Versillusztrációs Pályázat 2011

Helyszín: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Bp., Ráday u. 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Április 11-én 14.30-kor nyílik az az időszaki kiállítás, mely a Magyar Költészet Napja alkalmából a Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület által kiírt versillusztrációs pályázatra beérkezett gyermekrajzokból mintegy 600 munkát mutat be. Az alkotók a 6 évesektől az érettségizőkig minden korosztályból részt vesznek a versengésben. A rajzok a magyar irodalomból vagy a világirodalomból választott vershez készített illusztrációk.

 

15.00 A szív hangjai

Helyszín: József Attila emlékhely, Bp., Gát u. 3.

Középiskolás diákírók írásai a Ferencvárosról (Felolvasó délután a Telepy Károly Általános Iskola és Gimnázium diákjainak). Közreműködnek a diákszerzők.

Moderátor: Z. Mezei Erzsébet („MEDÁLIÁK" Egyesület)

 

17.00 MEDÁLIÁK

Helyszín: Dési Huber István Művelődési Ház, Bp., Toronyház u. 17/b (József Attila-lakótelep)

Z. Mezei Erzsébet fotókiállításának megnyitója

 

17.00 Csányi János: A fekete zongora c. TV filmje - Filmvetítés és beszélgetés
Helyszín: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Bp., Ráday u. 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)


18.00 -
József Attila Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben
Előadja: Jordán Tamás
Helyszín: Pinceszínház, Török Pál u. 3. (a Kálvin térnél)

Ritka, kivételes alkalom az, ha módunk van bepillantani egy alkotó belső világába, elénk tárt lelkébe. Ilyen rendkívüli pillanat József Attila életében 1936 májusa. A Gyömrői Edit pszichológus kezelése alatt álló költő ekkor írott életrajzi szövegével, zavarba ejtő pszichoanalitikus önvallomásával szemben a mai napig tanácstalan az irodalomtudomány. A mű bizonyos részei nyilvánosságra kerülhettek, a közönség számára hozzáférhetőnek minősültek, míg más részei az intim szférába utalódtak. A feljegyzés igen sok emlékanyagot tartalmaz az infantilis szexualitás területéről, s ezzel kapcsolatban hajlamosak vagyunk a szégyenlős elfordulásra. Jordán Tamás utánozhatatlanul személyes értelmezésével és előadásával ebbe a ritkán megmutatott, védtelenül lemeztelenített lélekbe engedi bepillantani a nézőket - illetve mindjárt két alkotó ember vívódásait láttatja egyszerre. A tőle megszokott drámai erővel éli, gondolkodja a József Attila-i sorokat - egy-egy versnek, amellyel kiegészül az asszociációs feljegyzés előadása, többféle megközelítését is megmutatja. József Attila segítségével mindannyiunk szorongását, vágyait is feltárja brutális őszinteséggel, lehetetlenné téve a szégyenlős elfordulást.
Jegyár: 2500-2700 Ft
Az április 11-i színházjegy felmutatásával kedves nézőink ingyen beléphetnek a József Attila-emlékhelyre. (IX. ker. Gát u. 3., tel.: 216-6127, nyitva tartás: kedd-péntek 10.00-18.00, szombat 10.00-14.00).

 

18.00-21. 00 HOPPART költészetnapi akció
Helyszín: Ráday utcai éttermek, kávézók

 

20.30 Grencsó Open Kollektív

Helyszín: Jedermann, Bp., Ráday utca 58.
Grencsó István fuvóshangszerek, Benkő Róbert bőgő, Miklós Szilveszter dob, Hans van Vliet  pozán,trombita

Vendég: Lackfi János

A programok ingyenesek (kivéve Pinceszínház)!


Szervező: Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei

1096 Bp., Haller u. 27.

www.fmkportal.hu